טיים אאוט timeout

בוחן פתע: על מה ולמה יום הפאי וגם - נחשו למי מגיע מזל טוב?

| מאת: שירה אדלר

פאי היא אמנם אות יוונית המייצגת מספר מסתורי מהתיכון, אבל בשבילנו פאי היא עוגה עם תחתית פריכה ומילוי עשיר שקשה לעמוד בפניו. יום הפאי הוא הזדמנות נפלאה לעשות כבוד למתכוני דגל בלתי מנוצחים

  • https://static2.timeout.co.il/media/2017/03/sizes/shutterstock_272204300_H_wo_680_382.jpg
ההכנות בדרך לפאי. צילום: shutterstock

עוד לא הספקנו לנשום אחרי מתקפת פורים ומשלוחי המנות, והנה המאורע הבא: ה-14 לחודש מרץ נחשב בעולם ליום הפאי (π), למה ומדוע? משום שבמדינות אלה, כותבים את התאריך כך: 3.14.  אצלנו אמנם כותבים את התאריך הפוך אבל אנחנו שמחים לקפוץ על העגלה ולחגוג מתי שרק אפשר יחד עם מתמטיקאים, פיזיקאים וחובבי מדע באשר הם, הנוהגים להיפגש לחגיגות הפאי הכוללות תחרויות, משחקים, שירים ואיך לא – אכילת פאי.

ההכנות בדרך לפאי. צילום: shutterstock

פאי אר בריבוע. צילום: shutterstock

בישראל לקחו את העניין קדימה ומציינים ב- 14.3 את יום המדע, שהוא גם יום הולדתו של אלברט איינשטיין (נולד בשנת 1879). אז לכבוד חגיגות ה- 138 של איינשטיין, קבלו מאיתנו מתכונים שובי לב ונפש למאפי פאי שקשה (מאוד) לעמוד בפניהם: הממכר, השוקולדי והקלאסי.

קראק פאי | יהונתן בורוביץ'

החומרים לתבנית פאי בקוטר 26

לעוגיית שיבולת השועל:

  • 1/3 1 כוסות קמח
  • ½ כפית אבקת אפייה
  • ½ כפית סודה לשתייה
  • ¼ כפית מלח דק
  • 340 גרם חמאה רכה
  • 210 גרם סוכר חום בהיר
  • 100 גרם (חצי כוס) סוכר לבן
  • 3 ביצים
  • 300 גרם (3 כוסות) שיבולת שועל (לא אינסטנט)

לבסיס העוגה:

  • 55 גרם חמאה
  • ¼ כפית מלח דק
  • 50 גרם (רבע כוס) סוכר חום

למילוי:

  • 230 גרם (כוס ו- 3 כפות) סוכר
  • 200 גרם (כוס) סוכר חום בהיר
  • ¼ כפית מלח
  • 220 גרם חמאה מומסת
  • 8 חלמונים
  • 190 גרם שמנת מתוקה
  • מקל וניל אחד חצוי ומגורד (או כפית וחצי תמצית וניל איכותית)

 

אופן ההכנה:

עוגיית שיבולת שועל:

במיקסר עם וו בלון מקציפים את החמאה הרכה במשך שתי דקות ומוסיפים את הסוכרים. מוסיפים את הביצים בהדרגה וממשיכים להקציף. מוסיפים בהדרגה את תערובת היבשים, ולאחר מכן את שיבולת השועל. משטחים את התערובת בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 15 דקות. מצננים.
בסיס העוגה:
מכניסים את כל החומרים למעבד מזון ומערבלים עד ליצירת מרקם חולי ושומני במקצת. מרפדים את תבנית הפאי בפירורי הבסיס, תוך הצמדה והידוק בעזרת האצבעות.
מילוי והרכבת העוגה:
מערבבים את כל חומרי המילוי בזהירות (ביד) כדי לא להכניס אוויר לתערובת.
יוצקים את המילוי על בסיס הפאי עד לשני שליש מגובה התבנית.
אופים בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות במשך 40-30 דקות.
המילוי אמור להיות יציב ולא נוזלי. מוציאים ומצננים לפני ההגשה.
מגישים עם גלידה ונזהרים לא לחסל מהר מדי.

קראק פאי ממכר של יהונתן בורוביץ. צילום: ירון ברנר

זהירות ממכר! קראק פאי של יהונתן בורוביץ. צילום: ירון ברנר

 Mississippi Mud Pie | נולה

החומרים לתבנית פאי בקוטר 22 ס"מ

לקלתית:

  • חבילת פתי בר מפוררת
  • 50 גרם חמאה מומסת
  • 150 גרם פקאנים קלויים

למילוי:

  • 115 גרם חמאה
  • 150 גרם שוקולד מריר
  • 3 ביצים
  • קורט מלח
  • 280 גרם (¼1 כוסות) סוכר
  • 2 כפות סירופ תירס
  • ½1 כפיות תמצית וניל
  • 28 גרם (2 כפות) קמח

לקישוט:

  • 250 מ"ל (מיכל קטן) שמנת מתוקה להקצפה
  • 15 גרם (כף) אבקת סוכר
  • ½ כפית תמצית וניל
  • 50 גרם פקאנים קצוצים
  • 50 גרם שוקולד קצוץ

 

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל- 190 מעלות.
הקלתית:
מערבבים בקערה (בעזרת הידיים) את פירורי הפתי בר והחמאה המומסת.
מצמידים את התערובת לדפנות התבנית ומהדקים היטב עם הידיים ליצירת הקלתית.
מפזרים בתחתית הקלתית את הפקאנים הקלויים ומניחים בצד.
המילוי:
ממיסים את השוקולד והחמאה ומניחים בצד להתקרר.
במיקסר עם וו גיטרה מקציפים את הביצים, המלח, הסוכר, סירופ התירס ותמצית הוניל עד לקבלת תערובת בהירה, תפוחה ומבריקה.
מקפלים פנימה את תערובת השוקולד והחמאה ולאחר מכן את הקמח ומערבלים בעדינות עד לקבלת תערובת אחידה. יוצקים את התערובת על הקלתית ואופים במשך 30 דקות (או עד שהחלק העליון מתחיל להיסדק קלות, כמו בראוניז). מצננים.
הקישוט:
מקציפים שמנת עם אבקת סוכר ותמצית וניל עד שנוצרת קצפת רכה.
מקשטים את הפאי בקצפת ומפזרים מלמעלה שברי פקאנים ושוקולד.

­­

מיסיסיפי מאד פאי של נולה. צילום: אפיק גבאי

מיסיסיפי מאד פאי של נולה. צילום: אפיק גבאי

 

פאי תפוחים קלאסי |  קופי בר

החומרים לתבנית פאי בקוטר 28

לבצק:

  • 3 כוסות קמח
  • 275 גרם חמאה
  • 2 כפיות סוכר
  • 1 כפית מלח
  • ¼  כוס מים
  • 1/8 כוס חומץ

למילוי:

  • 10 תפוחים ירוקים מסוג גרנד סמית
  • 1 כוס סוכר
  • 3 כפות סוכר וניל
  • 1 כפית קינמון
  • גרידת לימון מ-2 לימונים
  • ½  כוס צימוקים בהירים
  • 50 גרם חמאה מומסת

אופן ההכנה:

במיקסר עם וו גיטרה מערבבים קמח, חמאה, סוכר ומלח.
מוסיפים מים וחומץ ומערבבים עד לקבלת בצק אחיד.
מחלקים את הבצק ל-2 חלקים שווים ועוטפים בניילון נצמד. מקררים במשך שעה.
משמנים תבנית פאי (קוטר 28) בחמאה.
מרדדים מחצית אחת של הבצק ומניחים בתחתית התבנית כך שהבצק בולט החוצה.
המילוי:
קולפים את התפוחים וחותכים לפלחים. מוסיפים את יתר המצרכים ומערבבים יחד.
מניחים את התערובת על הבצק המרודד ויוצקים חמאה מומסת על גבי התפוחים.
מרדדים את חציו השני של הבצק, מניחים על גבי התפוחים ומהדקים את שולי הבצק זה לזה בתנועה סיבובית. מורחים את הבצק העליון בביצה טרופה ואופים בתנור שחומם מראש ל-150 מעלות במשך שעתיים.

פאי תפוחים תוצרת הבייקרי. צילום: עידת בן עוליאל

פאי תפוחים תוצרת הקופי בר. צילום: עידת בן עוליאל

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק, בטוויטר ובאינסטגרם. עדכונים יומיים על הכתבות הנבחרות בטיים אאוט ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

Silence is Golden SRV:SRV2 on: 001fb2fdd561197d