פילוסופיה לשעות הלילה

האדם בראי הפילוסופיה האקזיסטנציאליסטית - ביקורת על ספרו של חיים שפירא: "מחשבות לעת לילה"

12 בנובמבר 2013

חיים שפירא, כבספריו הקודמים, מצליח להציג גם בספרו החדש, "מחשבות לעת לילה, קירקגור, שופנהאואר, ניטשה, פילוסופיה קיומית, מסע אישי", נושאים מסובכים בדרך בהירה, קלילה ומהנה. הספר מתמקד בחלקים מהגותם של שלושה מהפילוסופים החשובים במאה ה-19: ארתור שופנהאואר (Schopenhauer), סרן קירקגור (Kierkegaard) ופרידריך וילהלם ניטשה (Nietzsche), אך מביא בהקשרים שונים גם מדבריהם של אנשי רוח נוספים, כמו פיודור דוסטויבסקי, ז'אן פול סארטר, רנה דקארט, לודוויג ויטגנשטיין, מיכאיל בחטין, הרב קוק ורבים אחרים.

קירקגור הדני וניטשה הגרמני, מהפילוסופים הבולטים במאה ה-19, נחשבים למבשרי זרם ההגות המכונה אקזיסטנציאליזם, שפרח באירופה הקונטיננטלית במאה ה-20, ואשר עוסק בקיומו הייחודי של האדם, שנתפש כבלתי אפשרי לאפיון מלא באמצעות הביולוגיה או הפסיכולוגיה. לתיאור המצב הקיומי האנושי עושה האקזיסטנציאליזם שימוש במונחים כמו אותנטיות, אימה, שעמום, ניכור, אבסורד, חופש, מחויבות ועוד. קירקגור נחשב למבשר הזרם האקזיסטנציאליסטי הדתי, וניטשה למבשר הזרם האקזיסטנציאליסטי החילוני. שופנהאואר, אף הוא פילוסוף גרמני בן המאה ה-19, עסק גם הוא במצוקות המצב האנושי ובמשמעות החיים, והספר שוזר את ההגות של שלושה פילוסופים אלו ואת נקודת המבט האישית של המחבר.

תשעת פרקי הספר מחולקים לסעיפים קצרים (כפי ששפירא נוהג גם בספריו האחרים), מה שהופך אותו לקריא במיוחד, למרות הנושאים כבדי הראש שנידונים בו. בספר עושר בלתי רגיל של תובנות מעוררת מחשבה על המצב האנושי, והן מוצגות בצורה בהירה, לעתים קרובות בשם אומרם, מלוות בהערותיו של הסופר. אמנם הספר אינו מעמיק יתר על המידה בהגותם של הפילוסופים, אולם הוא גם אינו מתיימר לעשות זאת. מה שהקורא ימצא בספר הוא בעיקר טעימות קטנות (ולפעמים גם גדולות) מהגות זו, לעתים עם פירוש אישי של המחבר, וכן את הרהוריו של המחבר עצמו. ואולי דווקא בשל ההצגה הקלילה יחסית של הנושא עשוי ספר זה לתת לקורא שאינו בעל רקע מתאים בפילוסופיה היכרות טובה יותר עם סוג זה של הגות, מאשר הספרים המקצועיים אשר מיועדים לכך (שכאלו אין רבים בעברית) – ואף לעורר בקורא די עניין בנושא כדי להמשיך לעסוק בו.

ספר זה עשוי לתת לקורא שאינו מכיר את ניטשה למשל, היכרות טובה יותר עם סוג זה של הגות ולעורר בו די עניין כדי להמשיך לעסוק בוצילום: שאטרסטוק
ספר זה עשוי לתת לקורא שאינו מכיר את ניטשה למשל, היכרות טובה יותר עם סוג זה של הגות ולעורר בו די עניין כדי להמשיך לעסוק בו
צילום: שאטרסטוק

לעורר את הרצון לחשוב

לא תמיד אפשר להבחין בין דברי הפילוסופים השונים לבין הנימות האישיות של המחבר, ונראה שלפחות במקומות מסוימים הדבר נעשה במכוון. למי שמטרתו העיקרית אינה היכרות עם המִשנות הפילוסופיות של ההוגים אלא קריאת חומר מעורר מחשבה, היעדר ההפרדה המוחלטת בין המקור לתוספת האישית אינו אמור להפריע. לעתים תובנותיו של שפירא אף מתחרות באלו של הפילוסופים שמהם הוא קיבל השראה.למשל, באמירתו: "חיה כך שביום מותך תצטער על הדברים שעשית ולא על הדברים שלא עשית…" (עמ' 260).

לאוהבי הציטטות, הספר גדוש בהן. למשל: "יותר מכל פלאי היקום מפליאה אותי העובדה שאנשים רבים כל כך הולכים בקלות רבה כל כך אחרי מעטים כל כך ולא ראויים כל כך" (דיוויד יום, עמ' 44); "אנו חייבים להאמין בחופש הרצון כי אין לנו ברירה אחרת" (יצחק בשביס זינגר, עמ' 73); "תמיד יהיו אנשים טובים שיעשו מעשים טובים ואנשים רעים שיעשו מעשים רעים. אך דרושה אמונה דתית על מנת שאנשים טובים יעשו מעשים רעים" (סטיבן ויינברג, עמ' 176).

מה שהיה חסר לי בספר, ואני מניח שגם קוראים אחרים ירגישו זאת, הוא קצת יותר פרטים על עשרות ההוגים הנוספים שתובנותיהם הנפלאות מובאות בו, דבר ששפירא מקפיד לעשות עם שלושת הגיבורים העיקריים של ספרו. דווקא משום שהספר מיועד לַקורא חסר ההשכלה הפילוסופית, יש לפרטים כאלו חשיבות, שכן אמירות מובנות לעתים טוב יותר על רקע היכרות, ולו חלקית, עם האומר.

אני ממליץ על הספר בחום לכל אדם חושב, בין אם הנושא חדש לו לגמרי ובין אם הוא מכיר את הדמויות הפועלות, שכן האופן שבו הרעיונות שבספר רקומים יחדיו עשוי להעניק לו נקודת מבט ייחודית ומגרת מחשבה על הנושא. וכפי שטען שופנהאואר: "אדם אמור לקרוא ספרים על מנת לאסוף ידע, אדם אמור לחשוב על מנת להפוך ידע זה לחוכמה." (עמ' 95)

חיים שפירא

חיים שפירא: "מחשבות לעת לילה, קירקגור, שופנהאואר, ניטשה, פילוסופיה קיומית, מסע אישי", כנרת זמורה ביתן, 2013, 302 עמודים, מחיר: 96 שקלים