באים בזוגות: הזוגות שמאחורי מותגי האופנה המקומיים

הם מעצבים ביחד, חיים ביחד, עובדים ביחד ומצליחים ביחד. קבלו את הפאוור קאפלס של עולם האופנה המקומי - ארבעה מותגים שמאחוריהם ניצבים זוגות - בעיצוב ובחיים, ושמוכיחים שעבודה משותפת עוזרת לשרוד לא רק את הזוגיות, אלא גם את תעשיית האופנה

פראו בלאו - הלנה ופיליפ בלאונשטיין
פראו בלאו - הלנה ופיליפ בלאונשטיין
4 באוגוסט 2015

למרות כל ההנחות המוקדמות, מחקרים מוכיחים שזוגות שעובדים יחד נוטים להישאר שנים ארוכות יותר יחד ולפתח מערכות יחסים יציבות ובריאות יותר. הדבר נראה מאתגר אף יותר כשמערבים עבודה יצירתית בעסקים – תחום שמוסיף ממד רגשי חדש ומכתיב ויתורי אגו, פשרות והבנה של ניגודים. זה מורכב, אבל זה יכול לעבוד טוב, ואפילו מצוין, כפי שמוכיחים ארבעת המותגים היציבים ובעלי השפה הוויזואלית העשירה שמאחוריהם זוגות שאוהבים גם בסטודיו – וגם בחיים.

אווה מנדלבאום – נעם צוקר ומיכאל ספרר

איך ומתי נפגשתם?

"נפגשנו בשנת 2004 בלימודי התואר השני באמנות בבצלאל".

מתי החלה היצירה המשותפת?

"בשנת 2009, לאחר כמה שנים שבהן יצרנו בנפרד כל אחד בסטודיו שלו, החלטנו להקים את אווה מנדלבאום, והעבודה המשותפת החלה".

האם יש ביניכם חלוקת תפקידים ברורה?

"נעם אמונה על החזון היצירתי ועל פיתוח הדגמים – תדמיתנות, תפירה וכיוצא באלה, מיכאל אחראי על הצד העסקי, ושנינו יחד על כל השאר. מובן שישנה זליגה מתמדת בין תחומי האחריות, והחלטות כבדות משקל מתקבלות ביחד".

איך הזוגיות משפיעה על הדינמיקה היצירתית?

"היא צריכה להיות במצב מצוין כל הזמן, אחרת ממש לא כיף – לא בבית ולא בעסק. לרוב היא מחזקת מאוד את העסק ועוזרת בהתמודדות עם הלחצים הקשורים בניהול העסק ובאינספור ההחלטות שיש לקבל בכל יום".

ואיך היא משתקפת במוצר הסופי?

"האופי של שנינו בא לידי ביטוי בצורה מובהקת בדגמים. נעם זריזה מאוד ודוגלת בתנועה מהירה ובחוסר מאמץ, מיכאל יסודי ופדנט. כשזה מצליח מתקבלת תוצאה מדויקת ונינוחה".

האם קיימת קולקציה או פרויקט מיוחד שלדעתכם עוצב במיוחד בצלם איחוד הכוחות ביניכם?

"קשה לומר שיש קולקציה אחת כזו. מקולקציה לקולקציה אנחנו לומדים איך להשתמש בצדדים החזקים של כל אחד מאיתנו כדי לייצר משהו מוצלח ומשכנע".

על מה אתם עובדים כרגע?

״בדיוק סיימנו את העבודה על קולקציית חורף 2015־2016, ואנחנו בעיצומו של פיתוח קולקציה ייעודית לחו"ל שמתמקדת בעיקר בהדפסים מקוריים".

אווה מנדלבאום - נעם צוקר ומיכאל ספרר

[tmwdfpad]

Coupleof – שלי סתת ואילון קומבור

איך ומתי נפגשתם?

"נפגשנו באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, שנינו למדנו במחלקה לצורפות ועיצוב אופנה".

מתי החלה היצירה המשותפת?

"היצירה המשותפת שלנו התחילה בשנת 2000, ובשנת 2002 קיבלה חותמת בתערוכה זוגית שהצגנו בגלריית פריסקופ בשם 'Couple of Shoes' שהולידה את שם המותג. השם מביא לידי ביטוי את הזוגיות שלנו וגם מייצג את העובדה שנעליים מגיעות בזוגות. היינו חלוצים אז בתחום עיצוב הנעליים בארץ, ואנו גאים מאוד בדרך שסללנו לעצמנו ולאחרים".

האם יש ביניכם חלוקת תפקידים ברורה?

״שנינו מעצבים את הקולקציה, אבל חלוקת התפקידים מוגדרת מאוד: אילון אחראי על כל הצד הלוגיסטי והפיננסי ושלי אחראית על כוח האדם והמכירות. מובן שהתחומים נושקים זה לזה".

איך הזוגיות משפיעה על הדינמיקה היצירתית?

"הזוגיות משפיעה לטובה על כל ההתנהלות בינינו, היצירה היא משותפת ממש – אנחנו כמעט קוראים את המחשבות של בן או בת הזוג, עד שמאוד קשה להצביע על נעל ולהגיד של מי היא. למדנו לכבד זה את זה, לתת לכל אחד מאיתנו את הספייס שלו ולזכור שבבית יש לנו ארבעה ילדים שרוצים הורים רגועים".

יש קולקציה ספציפית שבה הקשר בא לידי ביטוי במיוחד?

"כל דגמי הגשרים שלנו משלבים את העיצוב המקורי המשותף של שנינו. מדובר בנעליים שבהן הסוליות מתרוממות מעבר לגפה והגבולות בין חלקי הנעל מיטשטשים. הדגמים האלו, שכבר זכו בפרסי עיצוב, מאגדים את הסקרנות שיש לשנינו בכל הנוגע לגבולות הנעל והחומר".

על מה אתם עובדים כרגע?

"על קולקציית חורף 2016 וגם זורעים זרעים לכיוון קיץ 2016. חושבים כל הזמן על הדבר הבא, שיפתיע, שיהיה מקורי ויפרוץ דרך״.

שלי ואילון, קאפל אוף
שלי ואילון, קאפל אוף

Hannah – רותם וניר גואטה

איך ומתי נפגשתם?

"נפגשנו בלימודים במחלקה לעיצוב אופנה בשנקר".

מתי החלה היצירה המשותפת?

"מהרגע הראשון שהכרנו ידענו שהחלום שלנו הוא לפתוח מותג משותף, מכיוון שאנחנו חולקים את אותה אהבה ואסתטיקה לאלמנטים מסוימים באופנה. הגעגועים ומערכת היחסים בשלט רחוק (ניר גר ועבד בחו״ל כשלוש שנים ורותם נשארה לעבוד בישראל) הביאו אותנו לרגע שבו אזרנו אומץ וקיבלנו את ההחלטה להשתקע בישראל, להקים את המותג שעליו חלמנו וליצור יחד".

האם יש ביניכם חלוקת תפקידים ברורה?

"בשלב הראשוני של עיצוב הקולקציה אנחנו תמיד עובדים יחד על חיפוש השראות, מחקר, סקיצות, איסוף חומרים ומדידות. לאחר מכן יש בינינו חלוקת תפקידים ברורה – ניר אחראי על הצד הטכני של הפיתוח והייצור של הדגמים ורותם אחראית על הצד השיווקי־ניהולי של העסק".

איך משפיעה הזוגיות על הדינמיקה היצירתית?

רותם: "זה מאוד מפרה לעבוד כזוג, זה כיף לחלוק יחד את המחשבות, את הרעיונות ולפעמים גם את הדאגות. זה גם עוזר מאוד לתהליך קבלת ההחלטות – כששנינו אוהבים משהו ומאמינים בו יש לנו יותר ביטחון".

ניר: "העובדה שאנחנו זוג נשוי הופכת את הדינמיקה לטוטאלית מאוד בכל המובנים, אנחנו בעצם נמצאים יחד 24 שעות ביממה. למתבונן מהצד זה ייראה אפילו מטורף, אבל מבחינתנו לא היינו בוחרים בשום אופציה אחרת".

ואיך היא משתקפת במוצר הסופי?

"הדינמיקה בינינו מייצרת דיאלוג בין הגברי לנשי, גם בגלל היותנו זוג וגם בגלל הניסיון העיצובי שלנו – ניר עבד כמעצב בגדי גברים ורותם כמעצבת בגדי נשים. החיבור בינינו מייצר שילוב בין העולמות ומאפשר לנו לבנות שפה וכתב יד ייחודיים למותג".

האם יש קולקציה או פרויקט מיוחד שלדעתכם עוצב במיוחד בצלם איחוד הכוחות ביניכם?

"נגלה לך סוד – כשהתחלנו לפתח את המותג, הכיוון היה לעשות גם בגדי נשים וגם בגדי גברים. שתי הקולקציות כבר היו מעוצבות ברמת הסקיצות, וכשהתחלנו לעבוד טכנית קרה דבר מאוד מעניין: ניסינו לשחק עם הפריטים וראינו שאם לוקחים לדוגמה ז'קט בומבר של גבר או טי שירט גברית ועושים לה התאמה לגזרה שמתאימה ומחמיאה לנשים – נוצרת אסתטיקה עיצובית חדשה שמעניקה פרשנות ייחודית ועכשווית לפריטים. לא מדובר בבגדי יוניסקס אלא על בגדים לנשים ששואבים השראה מבגדי גברים, מהאלמנטים שלהם וגם מפירוק והרכבה של בגדים באופן כללי. מאותה נקודה הבנו שהחיבור בין השניים יוצר דבר חדש ומעניין והחלטנו להתמקד בבגדי נשים בסגנון ובטכניקות העבודה שפיתחנו".

על מה אתם עובדים כרגע?

"בימים אלה אנחנו עובדים על קולקציית סתיו־חורף 2016 שאיתה זכינו להשתתף בפרויקט עיצוב אופנה ישראלי ביוזמת מפעל הפיס, שבו קיבלנו מענק בסך 150 אלף ש"ח. הקולקציה החדשה תיחשף בשבוע האופנה שיתקיים באוקטובר הקרוב בתצוגת Upcoming Designers".

Hannah – רותם וניר גואטה
Hannah – רותם וניר גואטה

פראו בלאו – הלנה ופיליפ בלאונשטיין

איך נפגשתם?

הלנה: "לפני המון שנים, כשהייתי בתחילת לימודיי בשנקר ובמערכת יחסים אחרת. פיליפ לא ויתר וללא בושה גנב את לבי. מאז אנחנו כעשור וחצי יחד".

מתי התחילה היצירה המשותפת?

"עוד בזמן הלימודים בשנקר התייעצנו על פרויקטים. פיליפ מגיע מרקע עשיר של עיצוב גרפי, וההתערבות ביצירה נוצרה באופן טבעי. המותג יצא לדרך שבועיים אחרי סיום הלימודים בשנקר".

איך משפיעה הזוגיות על היצירה?

"זה קשה מאוד לפעמים. אנחנו 25 שעות ביממה יחד, ואנחנו גם רבים לא מעט. אנחנו לא ממש יודעים איך להתחיל לעבוד על קולקציה חדשה בלי לריב, אבל זה כנראה גם מה שמעשיר את השפה שלנו. אנחנו תמיד מחפשים גם פרויקטים אישיים בשביל למצוא מרחב, אך בסופו של דבר גם הם הופכים למשותפים. עם כל הקושי אנחנו לא יכולים זה בלי זה, ובסופו של דבר אוהבים היום יותר מאי פעם".

איך זה משתקף במוצר הסופי?

"זו סימביוזה של ראיית עולם שונה מאוד – הלנה אינטואיטיבית ועובדת מהלב, פיליפ הוא יותר שכלתני. זה יוצר משהו שיש בו איזון מעניין בין רגש לתיאוריה״.

האם יש פרויקט מיוחד שבו הקשר משתקף?

״התלבושות שעשינו לאחרונה להפקת האופרה הישראלית ל'האדונית והרוכל'. יצרנו מערכות לבוש לרקדנים: פיליפ התחיל את המחקר משרטוטים של אנטומיית הגוף, הלנה התייחסה יותר למוטיבי התנועה, התאורה, המסר של היצירה. נולדו כתוצאה מכך תלבושות מעניינות מאוד שיש בהן אלמנט של הפחדה אפילו, משהו חזק מאוד".

על מה אתם עובדים כרגע?

"אנחנו רוצים מאוד להתפתח למקומות שהם מעבר ליצירת עיצוב לביש ולקחת את הקונספט של פראו בלאו גם לכיוון של רהיטים, גופי תאורה, עיצוב פנים וגם תלבושות למופעים והפקות גדולות בעקבות החוויה החיובית האחרונה".

פראו בלאו – הלנה ופיליפ בלאונשטיין
פראו בלאו – הלנה ופיליפ בלאונשטיין