תזונה בריאה ומזינה בבית

10 טיפים חשובים לעידוד ושמירה על תזונה בריאה בבית, וגם כמה מתכונים מזינים

19 בנובמבר 2013

1.חשוב ליצור כללים ברורים לגבי "מזונות בית" ו"מזונות חוץ" – גם ילדים צעירים מבינים היטב את ההבדל בין אוכל שההורים מאפשרים לאכול במסעדות, בימי הולדת או בביקור משפחתי לבין זה שמרכיב את התפריט הביתי. זהו מסר חשוב מאוד המציג את ההעדפות התזונתיות הרצויות.

2.שליטה על קווי האספקה של המזון הנכנסים הביתה – ברגע שרשימת הקניות הביתית
מתוכננת וידועה מראש והילדים שותפים להכנתה ויודעים שאפשר לקנות רק חלק ממה שרוצים, ולא הכל, נוצרת הרמוניה: מצד אחד תחושת שליטה ובקרה מצד ההורים ומצד
שני חוויית חופש ובחירה אצל הילדים.

3.כן משחקים עם אוכל! כדי ללמד את הילדים על דגנים וקטניות ניתן להכין צנצנות שקופות ובהן קטניות ודגנים צבעוניים ולשחק איתן משחק זיכרון, "מה יש בתוך הקופסה?", ועוד משחקים כיד הדמיון הטובה עליכם. ניתן להניח בריסטול גדול על שולחן האוכל ולצייר עליו את מקורות המזון השונים: ים, אדמה, עץ, שיח או פרח. על כל בן משפחה בתורו להניח את הצלחת המוגשת לשולחן במקום הנכון.

4.בדיקת הרגלי התזונה של ילדים נעשית במבט שבועי ולא במבט יומי – אם מתעורר אצלכם חשש שהילד לא אוכל מספיק, בדקו ביסודיות את כמויות המזון שאכל על פני שבוע שלם. אם אכן הילד לא אוכל באופן מספק כדאי לבדוק חוסרים תזונתיים שיכולים לגרום לחוסר תיאבון לפני שמנסים להעמיס אוכל על הילד ולנהל איתו מאבקים.

5.זכרו שהטעם של ילדים משתנה ודינמי – גם אם הילד לא מוכן לטעום אוכל כלשהו, המשיכו להגיש אותו אל השולחן מדי פעם. כולנו נתקלים מפעם לפעם בילד שמתעקש
חודשים ארוכים לאכול "רק אבוקדו" ופתאום ביום בהיר אחד מודיע: "אני בכלל לא אוהב אבוקדו, איכסה". הדבר עובד גם בכיוון ההפוך: ילדים שלא הסכימו אפילו להריח מאכל
כלשהו לפני חצי שנה, יכולים פתאום לזלול אותו בהנאה. אל תוותרו על סוגי מאכלים ואל תורידו אותם מהשולחן המשפחתי.

6.השתדלו לנתק את הקשר בין מזון לחיזוקים חיוביים– כך הילד מקבל מסר שאוכל הא סוג של פרס. השתדלו להעניק פרסים כגון הטבות/ חוויות/ צעצוע/ בילוי.

7.לעולם לא להתנות קבלת קינוח בסיום האוכל מן הצלחת – זוהי דרך בטוחה לשיבוש מנגנון הרעב והשובע של הילד. המסר שמועבר בהתנהגות זו הוא: "אני לא סומך על מנגנון הרעב והשובע שלך" או "אתה אוכל כדי שאני אהיה מרוצה", שניהם מסרים גרועים.

8.החליפו את המשפט "סיימת לאכול?" במשפט "האם הבטן שלך שבעה?" "האם אתה שבע?" – כך תסייעו לילד להתחבר לגוף ולסמוך על מנגנון הרעב והשובע שלו.

9. תכנון תפריט משפחתי שבועי – בתפריט כל אחד בוחר את המנה האהובה עליו ביותר.

10. הכי חשוב – להקשיב לאינטואיציה ההורית שלכם ולשמור עליה.

מתוך ההרצאה של פאולה רוזנברג"תזונת ילדים ומשפחה – פיתוח אג'נדה הורית"

לפרטים והרשמה: 2011300־077 או info@paulanatural.co.il

paula-rozenberg_P

מתכון לפיצת בריאות ביתית שקל להכין עם הילדים:

טעם מושלם ב־10 דקות הכנה. ללא שמרים, ללא סוכר, על טהרת הקמחים המלאים וללא אבקת אפייה, אז מדוע להסתפק בפחות?

מה צריך?

לבצק:

  • 1 כוס קמח שיפון מלא
  • 1 כוס קמח כוסמין מלא
  • (ניתן להחליף חלק מהקמח בחצי כוס קמח טפיוקה לקבלת בצק אוורירי יותר)
  • 1 כפית סודה לשתייה
  • 1/2 כפית מלח
  • 2 כפיות שמן זית
  • 2 כפיות סילאן
  • 1/2 כוס מים חמימים

לרוטב:

  • 4 עגבניות מרוסקות
  • 1 קופסת רסק עגבניות קטנה
  • 1 שן שום כתושה
  • 1/2 כפית מלח ים
  • 1/2 כפית פלפל
  •  1 כוס גבינה איכותית: מוצרלה בפאלו או גאודה עזים או תערובת שלהן.
  • עלי בזיליקום לקישוט

אופן ההכנה:

ראשית מכינים את הרוטב: לחמם במחבת את השמן עם העגבניות, הרסק, השום והתבלינים כ־3 דקות ולהניח בצד להתקרר.

אחר כך מתחילים להכין את הבצק:

  • לערבב בקערה את כל החומרים היבשים, להוסיף בהדרגה את המים, השמן והסילאן.
  • ללוש את הבצק כ־5 דקות (אם הבצק דביק מדי להוסיף עוד מעט קמח)
  • לרדד במערוך את הבצק לשכבה דקה בעובי 1/2 ס״מ.
  • למזוג מעל מעט רוטב ולפזר גבינה וכמה עלי בזיליקום.
  • להכניס לתנור חם מאוד (200 מעלות) ל־10 דקות.

– ניתן להכין פיצה אחת גדולה או מִינִי פיצות, ולפזר מעל פלחי עגבנייה, זיתים, עלי בייבי או כל ירק אחר שאתם אוהבים.

בתיאבון!

מתכון לממרח שוקולד ביתי. כל ילד שניסה אותו העיד שהוא עולה בטעמו על החיקוי הזול שבחנות.

ממרח שוקולד ביתי:

  • 1 וחצי כפות ממרח שקדים טהור (ללא תוספות)
  • 1 כף סילאן
  • 3  כפיות שמן קוקוס או שמן שומשום בכבישה קרה
  • 2  כפיות אבקת קקאו טבעית
  • כפית תמצית וניל טבעית (לא חובה)

אופן ההכנה:

לערבב הכל יחד עד לקבלת מרקם משחתי. ניתן לשמור במקרר בצנצנת להמון המון זמן (יותר מחודשיים!).

לחבר את הילדים לאוכל בריא

בחג החנוכה פאולה רוזנברג מקיימת סדנת בישול חווייתית לילדים בליווי ההורים, ובה היא מלמדת מתכונים טעימים, קלים להכנה ומזינים, שכל ילד יכול להכין:

**  ממרחים מיוחדים ומקוריים לכריכים לבית הספר.

**  מאפים מתוקים וממתקים ללא סוכר שכל ילד יאהב.

**  מנות מיוחדות שישכנעו את ילדיכם לשבור את מעגל השניצל והצ׳יפס.

מיועד לבני 5־13

לפרטים נוספים: 2011300־077 או info@paulanatural.co.il

כתובת האתר: paulanatural.co.il