גוש קטיף: בקשנו מחמישה ייננים לנבא איך יראה בציר 2016

עונת הבציר, שנמצאת בעיצומה, תסתיים בסוף ספטמבר. חמישה ייננים מחמישה יקבים ישראליים מעריכים את איכות הענבים של בציר 2016, ומנבאים מה יהיו הזנים הבולטים בו ואיך הוא ייזכר ביחס לבצירים אחרים?

ענבים. צילום: Shutterstock
ענבים. צילום: Shutterstock
8 בספטמבר 2016

עונת הבציר בעיצומה, ועשרה חודשי עבודה סיזיפית בכרמים מגיעים לשיאם. בישראל, נוהגים לבצור את ענבי היין במשך כחודשיים במהלך אוגוסט-ספטמבר – חודשיים שבהם הייננים והעוסקים במלאכה עובדים מסביב לשעון, בעיקר בשעות הלילה ולפנות בוקר, כדי לבצור את הענבים בזמן האופטימלי ולשגר אותם כמה שיותר מהר ליקב הממוזג.

על אף הקושי לעבוד בשעות הלילה בכרמים החשוכים, חשיבותו של הבציר הלילי היא עצומה, שכן מספיקה שעת שמש אחת שקופחת על מכולת הענבים שרק נבצרו כדי לפגוע באיכות היין העתידי שיופק מהם. למרות התקופה הלחוצה והמחסור בשעות שינה, תפסנו חמישה ייננים חרוצים וביקשנו מהם שיענו לנו, עד כמה שניתן ועל-פי הנתונים עד כה בשטח, איך לדעתם יעריכו את הבציר הזה בעוד מספר שנים.

ערן גולדווסר. יקב יתיר. צילום: יחצ
ערן גולדווסר. יקב יתיר. צילום: יחצ

ערן גולדווסר, יקב יתיר

לפי הבציר עד עכשיו, איך היית מגדיר את בציר 2016?

"עברנו חורף קר וגשום מהממוצע באזור יתיר, מה שתרם להתעוררות אחידה וטובה של הכרמים באביב. חודש יוני היה חם מהרגיל, וזה שוב היה חיובי מאוד לגפנים ותרם לעצירת הצימוח בשלב הנכון ולהתפתחות הצבע בקליפות הענבים. עד כה בתקופת הבציר מזג האוויר נח, והיבול מצוין, הן מבחינת האיכות והן מבחינת הכמות".

האם יש זן או כרם שמתבלט בצורה יוצאת דופן השנה?

"אנחנו עדיין בהתחלה. מהזנים שנבצרו עד כה, זן המלבק מתבלט".

עד כמה שניתן לחזות, איך לדעתך יעריכו את הבציר הזה בעוד כמה שנים?

"כל האינדיקציות מנבאות בציר מצוין".

אסף פז, ויתקין. צילום: יח"צ
אסף פז, ויתקין. צילום: יח"צ

אסף פז, יקב ויתקין

לפי הבציר עד עכשיו, איך היית מגדיר את בציר 2016?

"בציר 2016 התאפיין באביב ותחילת קיץ חמים מאוד, אך לקראת סוף הבשלת הענבים הטמפרטורות התמתנו. לפי קבלות הענבים עד עתה אנו חווים בציר מפתיע באיכויותיו למרות עומסי החום שהעלו בתחילה חששות: הרעננות וריכוז הארומות בענבים הלבנים ברמה מצוינת ובאדומים שקיבלנו עד עתה עוצמות הצבע מרשימות, גודל גרגר קטן (כמו שאנחנו הייננים אוהבים) ובשלות פנולית מצוינת".

האם יש זן או כרם שמתבלט בצורה יוצאת דופן השנה?

"בלבנים: קולומבר מכרם מבוגר ביבול של 400 ק"ג לדונם, גוורצטרמינר עשיר וארומטי והגרנאש הלבן הטוב ביותר שבצרנו עד היום. הריזלינג נבצר לפני מספר ימים וקשה לקבוע לגביו, אבל לפי ההבשלה בכרם צפוי גם כאן יין גדול. באדומים שנבצרו עד עכשיו: גרנאש נואר בעל גוון אדום בוהק, פרחוני ופירותי וקריניאן מכרם בוגר, שבשל היבולים הנמוכים במיוחד הקדים השנה להבשיל בכמעט חודש".

עד כמה שניתן, איך יעריכו את הבציר הזה בעוד כמה שנים?

"תשאל אותי בעוד שנתיים…".

עידו לוינסון. יקב לוינסון ויקבי רקנאטי. צילום: דיוויד סילברמן
עידו לוינסון. יקב לוינסון ויקבי רקנאטי. צילום: דיוויד סילברמן

עידו לוינסון, יקב לוינסון ויקבי רקנאטי

לפי הבציר עד עכשיו, איך היית מגדיר את בציר 2016?

"עד עכשיו היבולים ממוצעים. אירועים קיצוניים נצפו רק בחודש יוני הלוהט, אבל יולי ואוגוסט ממש לא נוראיים (למרות שלא נראה ככה). האיכויות לדעתי טובות עד טובות מאוד, חומצות מפתיעות מאוד לטובה, ובשלות יפה, ללא אובר בשלות, ברוב המקומות".

האם יש זן או כרם שמתבלט בצורה יוצאת דופן השנה?

"כרגיל, בשנים חמות הזנים ה'חמים' יותר, אלה שיודעים להתמודד יפה יותר עם החום כמו פטיט סירה, סירה, קריניאן ומרסלאן נותנים תוצאות טובות מאוד. בזני בורדו האתגר הוא הפער בין רמות הסוכר הגבוהות וההבשלה הפנולית המתאחרת, כלומר פוטנציאל ליינות מאד טאניים אם לא נזהרים אחר-כך במשך ההשריות ביקב".

עד כמה שניתן, איך יעריכו את הבציר הזה בעוד כמה שנים?

"לדעתי טוב מאד. ממש לא כמו 2010 ו-2012 החמות מדי".

ערן פיק, צערה. צילום: יח"צ
ערן פיק, צערה. צילום: יח"צ

ערן פיק, יקב צרעה

לפי הבציר עד עכשיו, איך היית מגדיר את בציר 2016?

"2016 נראית כרגע כשנה טובה מאוד מבחינת איכות הענבים. בציר הענבים מוקדם השנה בכשבוע מהממוצע, ומזג האוויר היה נח מאוד, כלומר ללא אירועי חום קיצוניים ביולי ובאוגוסט – תקופה חשובה מאוד להבשלה תקינה של הענבים".

האם יש זן או כרם שמתבלט בצורה יוצאת דופן השנה?

"כל הזנים האדומים השנה מראים איכות מצוינת. הענבים הלבנים באיכות טובה".

עד כמה שניתן, איך יעריכו את הבציר הזה בעוד כמה שנים?

"קשה לדעת".

גיא אשל. דלתון. צילום: פביאנה כוכובי
גיא אשל. דלתון. צילום: פביאנה כוכובי

גיא אשל, יקב דלתון

לפי הבציר עד עכשיו, איך היית מגדיר את בציר 2016?

 "עד כה הבציר הנוכחי מאוד מפרגן ומזג האוויר נוח ויציב. אמנם מדובר בשנה מוקדמת מבחינת מועדי בציר, אך אני מרגיש שהענבים מבשילים בקצב טוב, איזון טוב בין רמות חומצה וסוכר, ופרי נקי, כאשר יש מעט מאוד מחלות ורקבונות בכרמים שלנו. לעומת השנה שעברה, שהייתה רבת אתגרים כגון: חגים ושבתות, מזג אוויר בלתי צפוי וחם מהרגיל, השנה אני מרגיש שהטבע עד כה לצדנו וזה מקנה לי בתור יינן את הביטחון להתערב אפילו עוד פחות, מפני שגם ככה אני משתדל להיות מינימליסט בכל הקשור למניפולציות האנלוגיות".

האם יש זן או כרם שמתבלט בצורה יוצאת דופן השנה?

"אני חושב שמוקדם מדי לדעת, אבל אני מאוד מרוצה מהסוביניון בלאן שלנו השנה. ענבי הסוביניון בלאן והסמיון מכרם אלקוש נראים יוצאים מן הכלל, כמו כן גם הסוביניון הוותיק שלנו מכרם בן זימרה. מאוד מסקרן יהיה לראות לאן הם מתפתחים".

עד כמה שניתן, איך יעריכו את הבציר הזה בעוד כמה שנים?

 "בינתיים הבציר נראה טוב, אבל קשה לי להתעסק בספקולציות בשלב זה. בשנה שעברה חשבתי שהיין לא יהיה מדהים והופתעתי לטובה. אני יכול לדבר רק על עצמי ולומר שאני אזכור את 2016 כבציר הגדול ביותר (מבחינת כמות יין) שניהלתי בקריירה הלא מאוד ארוכה שלי כיינן, כך שכל יום הוא אתגר חדש עבורי".