קוקטייל שרימפס

אם פעם חשבנו שצ'יפס ופלטת מטוגנים זה השיא שנוכל להגיע אליו כשאנחנו מבלים בבר, היום ברים כבר לא מסתפקים בפחות ממנות שף בתפריט: מה באמת השתנה, למה בדרך כלל המחיר משתלם ואיפה אפשר למצוא גם נחמה בצלחת

בר עם אוכל, בל ואנטואן. צילום: יח"צ
בר עם אוכל, בל ואנטואן. צילום: יח"צ
12 בספטמבר 2013

בכל שישי ושבת מתקיים במנזר, אחד הברים הוותיקים בעיר, סימפוזיון קולינרי שלא היה מבייש את הגדולות והטובות במסעדות העיר. הדבר הזה קורה כבר כמה שנים מתחת לרדאר שלכם. כן, אחת מהארוחות הטובות והמשתלמות קורות שם במטבח חסר החן של המקום. תוכלו למצוא שם ספריבס חזיר (55־65 ש"ח) מושלם עם קראסט כזה של שומן מעל שתעוף לכם הלשון, או סלט אסייתי עם רוסטביף (42 ש"ח) עשוי למופת, קלמרי ממולא חזיר קצוץ שהפך לאחת ממנות הדגל, ותמיד גם שלוש־ארבע מנות דג, תלוי מה הדייג הביא, כי הי, אמנם מדובר פה בבר של שורטס וכפכפי אצבע (אפשר לבוא גם יחפים אם רוצים), אבל הסטנדרטים במטבח הם כאלה שאם אין דג ים בנמצא אז לא יבוא בשערי המטבח שום דג קפוא אחר. בשבת תמיד יש חומוס על נגזרותיו (24־35 ש"ח), ובדרך כלל גם המבורגר מהקצוות של הסטייקים שנשארו מיום קודם. באמצע השבוע תמצאו שם תפריט ברים שמתחלף מדי יום עם חוט שידרה של כמה מנות קבועות: מטיאס, כבד קצוץ ומנת נקניקיות של אלן טלמור, ועליו מרכיבים עוד 7־9 מנות תלויות שוק ומצב רוח. המחירים הידידותיים, הנמוכים יחסית לארוחה דומה במסעדה, מתאפשרים דווקא בשל היתרון שיש למקום על פני מסעדה אמיתית – התפריט אינו מחויב למלאי שחלק ממנו עלול להיזרק, ואם בשעה שמונה נגמר הקלמרי, זה בסדר גמור לסמן קו שחור ארוך על המקום שלו בתפריט.

ויש גם קרפצ'יו, פיקוק. צילום: יח"צ
ויש גם קרפצ'יו, פיקוק. צילום: יח"צ

נראה שהבר שקיבל את השדרוג המהותי מכולם היה דווקא האברקסס, עת התמקם השף אייל שני במוצב הסמוך והתחיל להגיש את המנות של צפון אברקסס ליושבי הבר. אלה זוכים לקבל כמעט את אותו האוכל, שיוצא מאותו המטבח: כרובית, עגבניות, מינט סטייק, שרימפס בפיתה, שיפוד קבב, המבורגר וגם קינוחים. בגסטרו בר יהודה הלוי, נמצא השף מיכאל גרטופסקי, שעבד בעבר בהרברט סמואל ומחזיק כיום גם את המטבח של הסושיאל קלאב. יש שם מנות בשלושה גדלים – סמול, מדיום ולארג' במחירים של 8־56 ש”ח, וביניהם רוסטביף על לחם, יקיטורי פרגית, שרימפס במחבת עם עגבניות, וקלמרי צרוב על הפלאנצ'ה עם ירקות ויוגורט. יושבי בר הלוציפר יכולים ליהנות מתפריט של שלושה מקומות סמוכים – סטפן בראון, רדיו רוסקו והמעורב, ובבר צינה מתקיים כל יום שני ערב קונספט קולינרי אחר – ערב סביצ'ה, ערב יווני, ערב טורקי וגם ערב מקסיקני. לפני מספר חודשים פתחו בעלי בר היין ג'ונו את בל ואנטואן, בר שהתפריט שלו היה בקלות יכול לשמש כתפריט של ביסטרו אינטימי ומשובח. בתפריט תמצאו מנות כמו ריזוטו שעועית ירוקה עם בטטה ובצלי שאלוט (48 ש”ח), חונקי כמרים עם אפונת שלג וגבינת בושה עזים (42 ש”ח), כדור מוצרלה די בפאלו עם בטטה ותרד (42 ש”ח) וארטישוק עם גבינת גורייר מגוררת (36 ש”ח).

 

גם בר הפיקוק הוא סמן ימני לאוכל ברים ראוי, ובתפריט יש התרחשות קולינרית לתפארת: המקום, שנפתח לפני ארבע וחצי שנים, החזיק בתפריט של לא אחר מאשר השף ערן שרויטמן, שהיה אחראי אז גם על המטבח של האורקה. זאת הייתה אולי הפעם הראשונה ששף של ממש לקח תפריט של בר בידיים ועשה בו קסמים. אבל גם היום, זמן רב אחרי הסיבוב של שרויטמן במטבח, התפריט של הפיקוק פשוט הצליח ליצור סביבו סצנה: יש בו פיצות, המבורגר, צ'יקן ווינגס, ולצדם גם מנות שהגיעו מהמטבח של אורקה כמו פלאפל שרימפס, דג בנייר בספיישלים (בהתאם לטריות הדגים), ושלל בצקים של מגולי משל כמו חצ'פורי סרטנים או בלינצ'ס בשר. הכל במחירים של 22־56 ש”ח. "אם הייתי היום בן 22 או 25 אז הייתי בצורה טבעית פותח ברים שלא מגישים אוכל, וסומך על האנרגיה של הנעורים שלי ואז היה לי מקום טרנדי", טוען שמעון משל מבעלי המקום, "אבל ככל שאתה מתבגר ואתה מבין שאתה רוצה לנהל דיאלוג עם קהל, אתה מבין גם שתצטרך מתישהו לדבר על אוכל, כי כשמקום מגיש אוכל זה מעיד על בגרות, שהוא פה להישאר ולא פה בשביל לעשות סיבוב של חצי שנה וללכת".

מנזר, אלנבי 60, 5173015־03
אברקסס, לילינבלום 40, 5104435־03
גסטרו בר יהודה הלוי, יהודה הלוי 58, 6853499־03
לוציפר, אלנבי 97, 6851666־03
צינה, בן יהודה 64
Belle&Antoine, בן יהודה 196, 6055225־03
פיקוק, מרמורק 14, 6868259־03