שלוק מהתפוח: המלצות לליקרים על בסיס תפוחים

שדודה שלכם תטבול תפוח בדבש: אנחנו מעדיפים את התפוחים שלנו במצב צבירה אלכוהולי. אבירם כץ עם ההמלצות

Toutain, Vieux Calavados
Toutain, Vieux Calavados
21 בספטמבר 2014

ברוח החג, ובעיקר בגלל שלאחרונה נחתו בארץ כמה תזקיקי תפוחים מוצלחים במיוחד, התיישבנו לטעום (טוב נו, לדפוק קצת את הראש בצהריים) עם מיני קלבדוס ומוצרים דומים. אורי כפתורי מחברת Ipvinum המתמחה ביבוא יינות של יקבים קטנים ומוצלחים מדרום צרפת, החל לאחרונה לייבא גם מיני תזקיקים אלכוהוליים מיצרנים קטנים ומשפחתיים בלבד מרחבי צרפת. הרבה דברים טובים מתחבאים בפורטפוליו האלכוהולי הצנוע הזה, אבל הפעם נתמקד בתפוחים. הזמנו כמה חברים והתיישבנו במסעדת הבסטה, המסעדה שהכי כיף לשתות בה בצהריים, וכמעט המקום היחיד בעיר שאף אחד לא מסתכל עליך מוזר כשאתה יוצא משם מתנדנד בשלוש בצהריים.

פומו דה נורמנדי, הרו (Pommeau de Normandie, Herout)

פומו הוא יצור כלאיים בין סיידר וקלבדוס. התפוחים מתחילים לתסוס ואז מוסיפים קלבדוס צעיר, דבר שמפסיק את התסיסה כך שהסוכר הטבעי שבתפוחים נשמר ואחוז האלכוהול עולה ל־17 אחוז. למעשה, זה פועל על אותו עיקרון של ייצור פורט, וגם הסיבות להולדת המשקה דומות: ניסיון לשמור על הסיידר שלא יתקלקל לאורך זמן, במיוחד במסעות ארוכים, ואלכוהול, כידוע, הוא חומר משמר (לצערי טרם הוכח שזה עובד גם על בני אדם). בכל מקרה התוצאה היא אפרטיף מתקתק־חמצמץ עם ריחות וטעמי תפוחים בולטים. לשתות נקי זה קצת מתוק מדי, אבל על קרח, עם פרוסת ליים וטוניק מדובר בדרינק קליל ופנטסטי. גם עם ג'ינג'ר אייל זה יעבוד אחלה. 125 ש"ח (יש גם גרסה מתוקה יותר וזולה יותר שעולה 110 ש"ח של Huet).

pommeau_HH

בלאנש ד'אלמביק, הרו (Blanche d’Alambic, Herout)

למעשה מדובר בקלבדוס לבן שאינו מיושן כלל, אך מכיוון שכדי להיקרא קלבדוס המשקה חייב להתיישן בחביות, מדובר למעשה באו־דה־וי של תפוחים. אבל למי אכפת. יש כאן תפוחים מזוקקים ששומרים על אופי הפרי בצורה מרשימה, ממש מיץ תפוחים, רק לאלכוהוליסטים. זה עובד נהדר קפוא בצ'ייסרים, אבל השוס האמיתי הגיע בדמות הדרי מרטיני- חצי כמות של תזקיק התפוחים וחצי ג'ין (אם רוצים טעם תפוחי יותר אפשר להוריד בכמות הג'ין), עם מעט ורמוט. אפל מרטיני מושלם, ובכלל משקה שהוא מוצלח הרבה יותר מכל וודקה בטעם תפוחים שפגשתי (וטעמתי כמה כאלו לצורך הכתבה) 180 ש"ח.

בלאנש ד'אלמביק, הרו

קלבדוס

אחרי שלב האפריטיף הנחמד עברנו לדבר האמיתי: קלבדוס. אותו תזקיק תפוחי עץ חלקלק ומענג המיוצר בנורמנדי. יותר מ־200 זני תפוחים אפשר למצוא בנורמנדי, וזה לא יוצא דופן למצוא קלבדוסים המכילים 100 זנים שונים של תפוחים. בגסות, אפשר לחלק את התפוחים למשפחות: חמוצים, מתוקים ומרירים. אחרי שסוחטים את התפוחים מתסיסים אותם (לסיידר) ואז מזקקים. מינימום של שנתיים יישון בחביות, ואפשר לקרוא לזה קלבדוס. המשקה עוד לא הצליח להתנער לגמרי מהתדמית הזקנה המאובקת שלו, אבל השנה, וזה לגמרי הימור, אני מאמין (ומקווה) נראה יותר קלבדוס, גם בתור דרינק פשוט מעורבב או בצ'ייסר.

משפחת טוטאן היא אחת מבתי הקלבדוס המוערכים בנורמנדי. זהו קלבדוס מסורתי, חף מגינוני יתר מסחריים ושומר על טעם הפרי, בלי להיכנע למיני תכתיבים שיווקים מודרניים כמו להטביע הכל בטונות של עץ (היקב משתמש בעץ ישן בלבד) עם טעמי וניל וקרמל כדי לשוות למשקה אופי יוקרתי או רציני יותר (או בקיצור: למכור באמריקה). די להעיף מבט בעיצוב הבקבוקים הסולידי והצנוע כדי להבין שכאן מתעסקים בעיקר ולא בתפל.

(Toutain, Calvados (3 yrs

הגרסה הצעירה של המזקקה, קלבדוס רענן, תפוחי מאוד, עם עקצוץ חביב ומרענן בפה. אין שום סיבה להתבייש לשלוח אותו לפריזר ולהוריד בצ'ייסרים, או לחלופין לערבב עם ג'ינג'ר אייל או טוניק. בקיצור: יוצא מן הכלל ונגמר מהר מדי (הבקבוק, לא הטעם). 190 ש"ח.

(Toutain, Vieux Calvados (8 yrs

כאן כבר פגשנו בחמיצות גבוהה יותר, ובמשקה מורכב ורציני יותר (זה לאו דווקא מוצלח יותר, אגב). זה כבר משהו שפחות עובד בתור דרינק פשוט לצ'ייסר, אבל גם בלי די מורכבות. זה משקה ביניים, קצת כאן וקצת כאן, אבל מאוד נעים וטעים, ללא תחושת קרמליות או וניליות מעיקה של עץ אגרסיבי, כמו שפוגשים לא מעט בקלבדוסים מקבילים. 270 ש"ח.

Toutain, Vieux Calavados

(Toutain, Hors d’Age (15 yrs

אם גרסת השמונה שנים הייתה משהו שהוא בין לבין, הרי שכאן כבר מקבלים עסקת חבילה של כל מה שאפשר לצפות ממשקה שיוצר מתפוחים – אי אפשר לטעות בכך, בעטיפה של 15 שנות התיישנות שהופכות את המשקה לקטיפתי, למורכב, למפנק. האיזון בין הפרי לעץ (וכן, אני יודע שלא מרבים לדבר על זה כשבאים לדבר על הארד ליקר) נהדר, וזה כבר משקה שאני מוכן לפלש לכבודו את כוסות הסניפטר הגדולות, רק אם אפשר שיהיה פה קצת יותר חורף, כי זה באמת דרינק שלא בא לך להוסיף לו קרח. 385 ש"ח.

(Toutain, Vieille Reserve (30 yrs

טוב נו, יש מזה ממש בקבוקים בודדים בארץ, אבל כל שלוק מעיף אותך לנורמנדי, כאילו אתה יושב על כורסת עור מול אח בוערת והקלבדוס בין ידיך מחמם את הנפש מבפנים. 750 ש"ח.

את המוצרים ניתן למצוא בחנויות היין והאלכוהול או להזמין הביתה ישירות מהיבואן: 6133926־052