100 אחוזי לחות

מסתמן שעליית מחירי הערק מובילה לפרידה קשה מהמשקה האהוב. הקיץ נתנחם בזרועותיהם הצוננות של הרום והמוחיטו

מוחיטו עם נענע
מוחיטו עם נענע
21 באוגוסט 2013

הקיץ הזה הוא כנראה עונת הפרידה מהמשקה שהפך בשנים האחרונות לסוג של משקה לאומי: ערק אשכוליות ונענע. ההעלאה הרצחנית של מחירי הערק, שמורגשת היטב מאז נכנסה לתוקפה ב־1 ביולי, שינתה את הרגלי הצריכה המקומיים.

כשכוסית ערק עולה יותר מ־30 ש"ח, סביר להניח שהקהל הישראלי המיוזע ובעל הכיסים הדלילים ימצא לעצמו תחליפים. אם תבקשו מאיתנו להמר, המדור ישים את כל הז'יטונים המעטים שנותרו לו על התחליף המתבקש: מוחיטו. אם יותר מ־11 מיליון קובנים עניים ומיוזעים מצאו את התשובה כבר לפני יותר מ־200 שנה, אין סיבה שאנחנו, תל אביבים חסרי עבר, לא נלמד מניסיונם, מה גם שיש לנו עוד מן המשותף, למשל החיבה האובססיבית והילדותית לחולצות עם דמותו של צ'ה גווארה.

בתכלס, כשחושבים על כך לעומק, אנחנו בעצם שותים רום ומוחיטו כבר שנים ארוכות, רק שאנחנו לא יודעים זאת ולא מודים בכך. הרי מהו בעצם רום? רום הוא תזקיק שקוף אשר מיוצר ממולאסה של קני סוכר. משמע, קני הסוכר נמעכים במכתשי ענק, ולאחר שהעיסה מותססת באמצעות שמרים היא מזוקקת בדודי זיקוק. אצלנו נהוג לחשוב, בעיקר מפני שזה מה שהפרסומות לימדו אותנו, שערק שייך למשפחה אחרת לגמרי: משפחה יוקרתית יותר, שחומר הגלם שלה הוא ענבים.

לימדו אותנו שערק הוא תזקיק ענבים שקוף שבמהלך הזיקוק האחרון מוספים לו זרעי אניס אשר מעניקים לו את ניחוחותיו האופייניים. אלא שמדובר בפנטזיה רומנטית, לא יותר. הרוב המוחלט של מותגי הערק המסחריים בישראל מיוצרים מאלכוהול זול שמקורו במולאסה של קני סוכר – בדיוק אותו חומר הגלם שממנו מיוצר הרום. כלומר הערק שלנו הוא לא יותר מרום מתובל באניס. כשמבינים את הנקודה הזו, ניתן ביתר קלות לחולל את המהפך המחשבתי. הרי אם בכל מקרה אנחנו שותים רום, בואו כבר נלך ישר למקור. ואם למקור, אז לקוקטייל הרום הכי מרענן שיש.

כמו הערק, שפירוש שמו בערבית הוא "זיעה", כך גם מוחיטו מתכתב עם הקיץ. מדובר בגלגול Mojado של המילה הספרדית שפירושה "רטיבות" או "לחות", כשהכוונה היא לאגלי הלחות שמתעבים על דופנות הכוס הצוננת ביום קיץ חם. בדומה למינט ג'ולפ האמריקאי (קוקטייל המשלב ברבן עם מנטה), כך גם במוחיטו המרכיב המשמעותי ביותר הוא עלי מנטה. הסיבה לפופולריות של משקאות מנטה או נענע (מדובר בשני זנים של צמחים מאותה המשפחה) בארצות לחות וחמות היא "אפקט המנטול".

המנטול, מולקולה שנמצאת בצמחים הללו, נספגת בחך וגורמת להרגשת קרירות בנשימה. מוחיטו, כמו המינט ג'ולפ והערק אשכוליות עם נענע, הם מהמיקסים האלכוהוליים הקדומים בעולם, ובאופן מובן גם מהפופולריים ביותר. המוחיטו הקלאסי מורכב כמובן מרום לבן, ליים, נענע כתושה, סודה וקרח. אפשר כמובן ליצור ממנו אינספור גרסאות, כגון "מוחיטו מלוכלך" עם רום כהה וסוכר חום, "מוחיטו רויאל" שבו הסודה מוחלפת בשמפניה (או בקאווה) ואפילו "מוחיטו אנגלי" שבו משתמשים בג'ין במקום ברום. יאללה, תחי המהפכה.

"בקובה אומרים שרום הוא סוג של דת. זו הסיבה שכל כך הרבה קובנים לא מאמינים באלוהים"

ארנסט המינגוויי