ביער נזלול נזלול

הם סקסיים, יפהפיים ופוטוגניים באינסטוש: פירות היער הם לא רק הדוגמנים של חומרי הגלם, הם גם הפירות שיככבו אצלכם בצלחת בשבועות הקרובים

פירות יער. צילום: shutterstock
פירות יער. צילום: shutterstock
22 במאי 2014

יש בהם מתיקות־חמיצות הרמונית במיוחד, הם משתלבים נפלא בלא מעט מנות והם גם מסייעים לשמירה על משקל תקין ועוזרים לשמור על הזיכרון, בהנחה שלא שכחתם לאכול אותם.

החקלאי עמיאל ברקוביץ' הוא אחד המגדלים הגדולים של פירות יער, וכמו מרבית המגדלים בארץ החלקות שלו ממוקמות במושב שעל שבצפון רמת הגולן. פירות היער שכבר הגיעו השנה לשווקים טופחו בעמק יזרעאל, שם הם מקדימים להבשיל. חקלאים קטנים במרכז הארץ מגדלים גם מעט פטל שחור (אוסנה) אבל מרבית הפרי ובעיקר את מגוון הפירות מגדלים במקומות קרירים. מלבד פטל אדום ושחור, אוכמניות, דומדמניות ומעט חזרזר, ברקוביץ' גם מגדל תותי יער זערורים מתוקים ותותים לבנים עם נקודות אדומות "כאלה שגמדים אוהבים לגור בתחתית שלהם", הוא מעניק הסבר בוטני שמבהיר הכל.

את התוצרת שלו אפשר למצוא בלא מעט סופרמרקטים בארץ (כמו מגה וטיב טעם), והוא עצמו מתייצב בימי שישי בשוק האיכרים בנמל (30 ש"ח ל־150־250 גר'). אגב, פירות יער אורזים בשקיות של עד 250 גר' כדי שלא יימעכו תחת המשקל של עצמם.

אז אם הצלחתם לא לחסל את פירות היער מיד, מה תעשו איתם בבית? סלטים טריים עם עלים וירקות. למשל עלי חסות ואנדיב, פרוסות תות וגבינת רוקפור בתיבול בלסמי ופלפל שחור גרוס; סלטי פירות, פונדו שוקולד, סמות'יז (שייקים של פירות או עלים ופירות על בסיס קרח, חלב, יוגורט או קאווה); רטבים לבשר שדורשים מתיקות; תוספת טרייה לגרנולה וליוגורט; תוספת לקרפים ולוופל בלגי; לטארטים; לפבלובה (מצטלם נפלא לאינסטגרם); תוספת לעוגות גבינה; לקוקטיילים אלכוהוליים; למאפינס ועוד. אפשר להקפיא בכלי אטום ולאכול קפוא, וכמובן אפשר להכין ריבות ומרקחות.

איור: אסנת פייטלסון
איור: אסנת פייטלסון

נא להכיר: סוגים של פירות יער

אוכמניות Bluberry

גרגירים עגולים פחוסים בצבע סגול כהה. האוכמניות מכילות המון נוגדי חמצון ולכן נחשבות, בדומה ליין אדום, כיעילות נגד כולסטרול. השבדים מכינים מהן פודינג שאותו מגישים עם מנות בשר.

דומדמניות Redcurrant

גרגירים אדומים, קטנים וחמצמצים במיוחד.

חזרזר Gooseberry

גרגירים ירוקים, עגולים ושעירים, חמצמצים מאוד.

פטל Raspberry

פירות יער אדומים המורכבים מאוסף כדורונים. כשקוטפים אותם מהשיח הם נוטים להתפרק.

פטל שחור, אוסנה Blackberry

זן אחד שלו, הפטל הקדוש, גדל גם בר בטבע. תמצאו אותו בטיולים ליד נחלים בצפון הארץ.

תות עץ (אדומים או לבנים) Mulberry

מגיעים עכשיו לשווקים תותי עץ באורכים מבהילים ובמתיקות שיא. בארצות הברית רוחשת שגעת דיאטת תותי עץ לבנים.

איור: אסנת פייטלסון
איור: אסנת פייטלסון

איפה נמצא מנות עם פירות יער?

בייקר'ס – במאפייה החדשה במתחם שינקין משתוללים עם פירות יער. הם מכינים טארט גבינה ופירות יער (40 ש"ח); בריוש פירות יער (12־15 ש"ח); מאפינס פיסטוק פירות יער (15 ש"ח).

לבייקר'ס

קפה בראון – טארט קרם פטיסייר ופירות יער, מבצק פריך וקרם פטיסייר (90 ש"ח).

לקפה בראון

אריה – בבר של המסעדה משקשקים קוקטייל פירות יער עם גרייגוס, רוטב פטל שחור, דבש, ליים ונענע (50 ש"ח).

למסעדת אריה

תמרה – בתמרה החדשה ממתין במקרר מוזלי פירות יער עם יוגורט (17 ש"ח).

למסעדת תמרה

ד"ר לק – ברשת ד"ר לק מציעים שתי מנות על בסיס פירות יער: יוגורט עם אוכמניות, ופבלובה שמנת עם קיפולי מרנג ופירות יער (14 ש"ח).

להשיג בסניפי ד"ר לק

כתית – השף מאיר אדוני רוקח בתפריט הצהריים מנת אדום, שחור ולבן המורכבת מתותים מתובלים, מאוכמניות ומתות עץ, עם קרם גבינה וקרמבל יוגורט (55 ש"ח).

למסעדת כתית

שקד אקספרס – בחודש יוני ירקחו במקום גלידת מסקרפונה פירות יער (14 ש"ח למנה).

לשקד אקספרס

איור: אסנת פייטלסון
איור: אסנת פייטלסון

איפה תנשנשו תות עץ ישר מהעץ?

ברחבי תל אביב תוכלו למצוא תותי עץ, שאמנם הם שונים מבחינה בוטנית מפירות היער הגדלים על שיחים, אבל מבחינת הטעם הם יעשו את אותה העבודה

1. בכניסה הצדדית לבית הספר לאמנויות ברחוב לויד ג'ורג' פינת סעדיה גאון
2. ברחוב גורדון פינת דב הוז (שני בניינים מערבה מהפינה)
3. ברחוב כורש פינת ווילסון
4. עץ פטל עתיק במרכז גינת אמסטרדם, ברחוב אמסטרדם 5
5. בכניסה לספורטק בפארק הירקון
6. ברחוב דובנוב, דרומית לגינה בצד המערבי
7. בגינת ערן בין רחוב ארנון לגורדון
8. ברחוב בן־נון פינת ארלוזרוב (עץ תות לבן)
9. ברחוב אייבשיץ פינת סוקולוב
10. במגדלי דוד, בין פישמן מיימון לאורי לסר, ליד הבריכה

איור: אסנת פייטלסון
איור: אסנת פייטלסון

תוכלו לצאת גם לקטיף עצמי של פירות יער בגולן ובגליל בחוות ייעודיות. היעד הקרוב ביותר לקטיף הוא אגרונן פטל בגדרה. דמי כניסה 30 ש"ח לקטיף ולאכילה במקום (מי שרוצה לקטוף הביתה ישלם 40 ש"ח לק"ג).

אגרונן גדרה, פנייה מכביש 40, 3003135־077