לא כוחות

עוד סיפור קטן ועצוב על איך הרשתות הגדולות דוחקות עסקים קטנים החוצה

אני חייתי ביניכם כמו קפה בר. הבוטקה. צילום: יולי גורודינסקי
אני חייתי ביניכם כמו קפה בר. הבוטקה. צילום: יולי גורודינסקי
6 בפברואר 2013

בשבועות האחרונים מנהלים דיירי רחוב טשרניחובסקי מאבק אינטרנטי עקשני למען הצלת הבוטקה – בית קפה קטנטן בטשרניחובסקי ושנחשב לאחת הפינות היותר חביבות על תושבי האזור. הסיבה? בעוד כשבועיים עתיד הבוטקה להיסגר ובמקומו תיפתח שלוחה של רשת קפה קפה שמחזיקה גם ככה סניף נוסף בצד השני של הרחוב.

"הגענו לבוטקה עם ניסיון של שנים בניהול בתי קפה והצלחנו לצבור קהל לקוחות אדיר", מספר רועי סלומון, מבעלי המקום. "מכיוון שמדובר בנכס של העירייה, נפתח בכל תקופה מכרז על המקום. בפעם הראשונה שניגשנו, לא ניגש מולנו אף אחד. הפעם התמודדו כמה רשתות שהציעו סכומים שלא יכולנו לעמוד בהם. לפני ימים ספורים הודיעה לנו העירייה שהתקבלה הצעה גבוהה משלנו, ושאנחנו מתבקשים לפנות את המקום בתוך שבועיים".

לא מאכזב לגלות שההצלחה של המקום וההשקעה שלכם בו היא גם זו שהובילה לסגירתו?

"כל המחאה שנוצרה ברשת היא מכיוון הלקוחות הקבועים. אנחנו לא מתעסקים בהשמצות ואין לנו טענות נגד המכרז. אין ספק שההצלחה שלנו, היא שהובילה לכך ששאר המתחרים הגישו את הבקשה למכרז, אבל כרגע אנחנו בעיקר מנסים להבין איך אנחנו ממשיכים קדימה עם העסק".

למרות הרצון לתמוך בסיפור הסינדרלה, מהעירייה נמסר שאין להם שליטה בנושא המכרזים. "המבנה שפועל בו כיום הבוטקה הוא נכס ציבורי, ובדומה לכל נכס עירוני המושכר לשימוש מסחרי, הוא כפוף לחובת מכרז על פי חוק. עם סיום תקופת החוזה, מחויבת העירייה לפרסם מכרז חדש, ובמסגרתו רשאי כל המעונין בכך להגיש הצעה.

"בהתאם לחוק במדינת ישראל, מחויבת העירייה לקבל את ההצעה הכספית הגבוהה ביותר, הממקסמת את התמורה לקופה הציבורית ואינה יכולה להעדיף הצעה אחת על פני אחרת ולקבוע פרמטרים שונים לאופי העסק שיזכה במכרז. אם ישונה ההסדר החוקי על ידי כנסת ישראל, תוכל העירייה לפעול בגמישות רבה יותר ולקבוע פרמטרים נוספים למכרזים".