ספירת זרע

השמועות מספרות שחלקם משפרים את ריחם של האיברים האינטימיים וחלקם משפרים ביצועים גבריים, אבל לכו תאמינו לשמועות. זרעים, זה כל הסיפור

זרעים
זרעים
1 בינואר 2014

זרעים יכולים להעשיר תבשילים ולהעמיק את טעמם, ולחלקם גם סגולות רפואיות מוכחות יותר או פחות. כשקונים זרעים יש להריחם תחילה כדי לדעת אם הם טריים וארומטיים או מעופשים מישיבה ארוכה במחסן. הזרעים חייבים להיות שלמים ולא טחונים, כי השמנים האתריים שבהם נדיפים. כדי למצות את השמנים שבהם בצורה הכי טובה כדאי לקלות את הזרעים במחבת בחום בינוני ולערבב אותם עד שמתקבלת ארומה עזה, ולעצור לפני החריכה. אחר כך יש לכתוש אותם במכתש ועלי. את ההל כדאי לקלף או לשים במעבד מזון כדי להופכו לאבקה. אם טחנתם כמות גדולה מדי של זרעים, שמרו אותם בכלי סגור בתא ההקפאה.

לרגל עונת הגשמים פנינו לשף וובה טאשייב, השף של אבושדיד קיטשן לאונג'. וובה, שבכלל עלה לארץ מרוסיה, מתבל את האוכל שלו בזרעים מזרח תיכוניים. את השימוש התכוף שהוא עושה בזרעי תבלין הוא מסביר במפגש עם נטורופתית שבא בעקבות כאבי בטן שחברתו סבלה מהם. אחרי שחקר במשך שנים את השפעתם של התבלינים על הטעמים, נחשף בפניו גם הפן הבריאותי שלהם, והוא התחיל לחשוב גם על התחושות שעולות אחרי הארוחה, כובד או נעימות. קיבלנו מטאשייב את רשימת הזרעים שהוא זורע בבישוליו. היה ארומטי.

זרעי כוסברה

השם העברי של הכוסברה הוא גד השדה. עלי הכוסברה מוכרים לכולם ולא ניתן להתעלם מנוכחותם – או שאוהבים את טעמם המובחן, או שמבקשים מהמלצר "בלי כוסברה". טעמם של הזרעים פחות אגרסיבי מטעמם של העלים. תערובות קארי הודיות מתבססות בדרך כלל על כמות נאה של זרעי כוסברה, ברפואה אלטרנטיבית משתמשים בזרעים נגד סוכרתיות ונגד כולסטרול (LDL) גבוה, ויש הטוענים כי הם גם משפרים את ריחם של האיברים האינטימיים.

כמון

הזרע הזה תורבת לפני יותר מאלף שנה, ונמצא עד היום באתרים ארכיאולוגיים. בתרבות הערבית, תערובת של כמון דבש ופלפל נחשבת למעוררת חשק. באוכל מקסיקני הוא מתחבא בצ'ילי קון קרנה, ואצלנו הוא מככב אמנם בחומוס ובפלאפל אבל מגדיר בעיני ישראלים רבים את טעמם הבשרי של הקציצות והקבב (טבעונים עושים בו שימוש נלוז כדי להטעות קרניבורים). באופן מסורתי הכמון משודך לגרגירי חימצה (חומוס) בזכות היכולת שלו להסדיר תהליכי עיכול ולמנוע נפיחוּיות ונפיחוֹת.

שומר

ריח האניס העדין של השומר מזכיר לכל הורה לילות לבנים עם תינוק מתפתל מכאבי בטן. תכשירי השומר אמורים לזרז תהליכי עיכול ולמנוע היווצרות גזים. לא בטוח שזה אכן יעיל כמו העובדה שתינוקות פשוט גדלים מתישהו. זרעי שומר גם נחשבים למפיגים באשת (צחנת) פה. יש הטוענים שהם יכולים להפיג שכרות, אבל לשוטר שעוצר אתכם נוהגים בגילופין ומבקש דגימה לינשוף, לא כדאי לספר שאכלתם שומר לצד הדרינק השלישי.

קימל

אף שהוא נפוץ בעיקר בצפון אירופה, העלייה היקית אזרחה את הזרע הזה בלחמים בארץ. הרוסים מוסיפים את הקימל לתבשילי הכרוב, כנראה בגלל שהוא סופח גזים, וההונגרים מעשירים בו את טעם הגולש. הזרעים אמנם טובים נגד צרידות ומכייחים ולכן יעילים במיוחד בתקופה זאת של השנה, אולם הם גם מכילים תרכובת פסיכו־אקטיבית בשם מיריסטיצין, שכמות נדיבה ממנה תעיף אתכם לאופוריה משכרת. אזהרה, אל תחתמו על חוזים אחרי גולש.

הל, לא רק בקפה
הל, לא רק בקפה

הל

ההל ידוע כחומר מחמם ולזרעיו תפקיד חשוב בעונה הקרה. הוא נחשב למקל על ברונכיט ועל אסתמה ומסייע לתהליכי העיכול. הישראלים מכירים את ההל כדייט הקלאסי של הקפה התורכי בכוס זכוכית קטנה, הבדואים וההודים משלבים אותו בתבליני הצ'אי עם קינמון וציפורן. החוויאג' התימני מכיל אף הוא הל, וקצת צפונה מעדן, הסקנדינבים משלבים את ההל כתבלין בעוגות ובמאפים. בקיצור, אם אחרי ארוחה כבדה שתיתם תורכי קטן עם הל ולא סבלתם מרווחים כלואים, תוכלו להגיד תודה להל.

זרעים נוספים ששווה להכיר:

צ'יה כבר יש לכם?
צ'יה כבר יש לכם?

זרעי צ'יה

זרעים אלה מגיעים מבוליביה ומקסיקו, והם הנסיכים היקרים של בתי הטבע. הם מכילים כמויות גבוהות של אומגה 3 ולפיכך נחשבים לריטלין של הטבע. הצ'יה משתלבים היטב בשייקים של פירות וירקות.

זרעי סלרי

נתחיל מהסוף: בחליטה של תה הם נחשבים למסייעים בהרזיה בשילוב פעילות גופנית ערה. תמצאו אותם גם בתערובות מלח בגלל נטייתם להגביר טעם של מאכלים מלוחים.

זרעי חילבה

תוכלו לקרוא להם גם גרגרנית יוונית, והם אלה שמעניקים לעמבה את מרקמה הצמיגי. אפשר לקנות אותם בנפרד, לטחון אותם ולתבל בהם מרקים. השמועות אומרות שהם גם משפרים ביצועים גבריים, אבל לכו תאמינו לכל מה שמספרים.

תשדרו את הבישולים שלכם עם קצח
תשדרו את הבישולים שלכם עם קצח

זרעי קצח

השחרחרים הקטנים האלה נחשבים למסייעים בריפוי סרטן. תמצאו אותם גם סחוטים לשמן או לטחינה, אבל הכי טעים פשוט לזרות אותם על לחם, מאפים ופשטידות.

זרעי חרדל

בטח פגשתם אותם בצנצנות של חרדל דיז'ון, אבל כדאי שתתנו להם הזדמנות גם בפני עצמם, כתיבול לתבשילים. בתמורה הם אמורים להפחית כאבי שרירים תפוסים.

למסעדת אבושדיד