קיץ בלבן: חוגגים את יין הריזלינג בפסטיבל מתקתק

הוא לא פופולרי כמו זנים לבנים אחר, אבל הוא יעיף לכם את החושים. אירועי Summer of Riesling מתחילים, וענת סלע מג'יאקונדה מסבירה למה כדאי לכם להתחיל לחבב אותו ועל מה כל ההתלהבות

יין ריזלינג. צילום: Shutterstock
יין ריזלינג. צילום: Shutterstock
7 במאי 2015

הנה לכם הצהרה, בעצם שתיים: עדיף, לדעתי, כמעט בכל יום ובכל שעה, לשתות יין לבן טוב מאשר יין אדום; ואם כבר שותים יין לבן – עדיף שיהיה מזן ריזלינג גרמני. למה? כי אין כמו ריזלינג טוב ואין טובים יותר.

הריזלינג הפך במשך השנים לזן רב גוני העולה על שאר הזנים הלבנים בתכונותיו הייחודיות ובהיותו בעל טעמים רבים ושונים, אולי כמספר הייננים הרבים המכינים אותו זה מאות שנים.

שרדונה וסוביניון בלאן הם רק שניים מזני הריזלינג הרבים. מנעד הטעמים שלהם נע מיינות יבשים מאוד, חמוצים וחדים, עד ליינות קינוח מתוקים להפליא שממלאים את חלל הפה בסופה של ארוחה טובה.

ענב הריזלינג נולד בחבל הריין שבמערבה של גרמניה. גרמניה כידוע היא ארץ קרה, וריזלינג הוא זן שמתאים לאקלים קר ולהבדלי טמפרטורות גדולים בין עונות. בגרמניה החוק מכיר ב־13 אזורי יין, ויינות ריזלינג מיוצרים בעיקר בחמישה מהם: פפאלץ, ריינהסן, ריינגאו, נאהה ומוזל סאאר רובר.

"ריזלינג הוא אולי הזן הכי אצילי שיש, גם בעיני הייננים, כולל ייננים שלא מייצרים אותו בעצמם", אומרת הייננית ויבואנית היין ענת סלע. בתשע השנים האחרונות מפעילות ענת ובת זוגה רפאלה רונן (גם היא ייננית מוסמכת) את Giaconda – חברת בוטיק ליבוא יינות. אם השם מצלצל לכם מוכר זה כנראה מפני שכבר נתקלתם לא פעם ולא פעמיים באחד היינות המיוחדים שמייבאות השתיים אל המסעדות בארץ, ומאז אוקטובר האחרון – גם אל חנות היין החדשה שלהן ברחוב פרישמן הנקראת Giaconda Wine Library.

תוכלו לטעום מיינות הריזלינג שהן מייבאות באירוע Summer of Riesling – שיתקיים זו השנה השביעית ברציפות במסעדות בתל אביב ובירושלים. השנה ייפתח הפסטיבל ביום שלישי (5.5), יימשך עד סוף אוגוסט ויתקיים במסעדות רבות כגון החלוצים 3, יפו תל אביב, הבסטה ועוד (הרשימה המלאה באתר האינטרנט של ג'יאקונדה).

"ריזלינג הוא היין בעל מנעד הטעמים הרחב ביותר מכל היינות הלבנים", ממשיכה סלע, "ומה שעוזר לחיבור בין הטעמים שלו הוא חומציות מטורפת ויכולת איזון מדהימה שיש לו באופן טבעי, והוא גם בעל יכולת ההתיישנות הגדולה ביותר. הסתובבנו הרבה בגרמניה עד שמצאנו את היינות שייבאנו לבסוף לארץ. חיפשנו ייננים שיודעים להביא את הכרם למצב של 'בציר אופטימלי'. בגרמניה תהליך הגידול הוא ארוך מהרגיל, הודות לאקלים הקר שמאט את זמן ההבשלה ועוזר לסוכר שבענב להתפתח בצורה המיטבית".

ישראלים יודעים לשתות יינות לבנים אחרים, אז מה ההתלהבות מריזלינג?

"רפאלה ואני חווינו את כל חוויות הריזלינג שלנו במסגרת הלימודים. שם נתקלנו ביינות ריזלינג בני 60־70 שנה, ואחרי שטועמים אותם אי אפשר להישאר אדיש. את ג'יאקונדה הקמנו כבר במהלך לימודי הייננות שלנו בניו זילנד, ומתוך התלהבות ואהבה גדולה הבאנו ריזלינגים איתנו כשחזרנו לארץ. הרבה מאוד אנשים ניבאו כישלון גם לחברה וגם ליינות האלה".

אולי זה יין למתקדמים ולכן הוא לא נקלט פה טוב?

"תראה, אנחנו נשות יין ואנחנו חופרות ביין. כשאנשים לא מבינים בריזלינגים לא נותר לנו אלא לתת להם לטעום. התשובה ל'למה ריזלינג' היא ארוכה מדי, עדיף שיטעמו וזהו. אם תטעם עשרה יינות של אותו יצרן מאותה שנת בציר, אבל כל אחד מחלקה אחרת, תבחין בכך שלכל אחד יש טעם אחר לגמרי. לא צריך להיות מומחה בשביל זה".

אירועי Summer of Riesling בפתח, ולא מעט מסעדות לוקחות בו חלק. איך זה נולד ומה מתוכנן שם?

"הרעיון נולד לפני כשבע שנים. זה התחיל בשיתוף פעולה עם מעוז אלונים מהבסטה והתמקד בראשיתו בריזלינג – מזנים בסיסיים עד יוקרתיים ביותר – ולפחות 40 בקבוקים היו פתוחים לכוסות. זאת חוויה בלתי רגילה, ממש הסתכלות פנורמית אל תוך הזן הזה. עם השנים הצטרפו עוד ועוד מסעדות וכיום – לשמחתי ובלי קשר אלינו – אין מסעדה שמכבדת את עצמה שאין לה ריזלינג בכוס. חשוב להבין שריזלינג הוא פשוט זן שלא היה כאן קודם, ועכשיו הוא כמו חלום חיים שמתגשם. אנשים שותים הרבה יותר ריזלינג וגם הרבה יותר קל למכור אותו".

ואם אני לקוח שלא ממש מבין ושואל אותך מה זה ריזלינג?

"אז אני אענה שריזלינג הוא בן זונה של זן, ושאתה חייב לנסות!"

לאירוע הפתיחה שיתקיים כאמור ביום שלישי בחנות ג'יאקונדה, יגיעו הייננים של שלושה מתוך 20 יקבים בגרמניה: יקב היימן לובנשטיין, יקב גיאורג מוסבכר ויקב גיאורג ברויר. בחנות ייערכו טעימות יין בהדרכת הייננים, באווירה משוחררת וקלילה.

לג'יאקונדה