מרוסיה בהפחדה

גילויי ההומופוביה והחוקים החשוכים שהועברו ברוסיה עלו לכותרות ברחבי העולם. גם בארץ מתגבשת מחאה

מפגינים ברוסיה. צילום: GettyImages
מפגינים ברוסיה. צילום: GettyImages
15 באוגוסט 2013

 

מוסקבה היא אמנם עיר תאומה של תל אביב, אבל בכל הנוגע ליחסיה לאוכלוסייה ההומוסקסואלית ובכלל – לליברליות ולפלורליזם, את המרחק בין הערים אפשר למדוד בשנות אור. למרות ההתקדמות שמתרחשת בכל רחבי העולם בכל הקשור לזכויות הקהילה הגאה, ובעידן שבו אפילו האפיפיור לא מעז לשפוט גייז, נראה שדווקא רוסיה, אחת המעצמות הגדולות בעולם, הופכת לאחד המקומות האנטי־הומוסקסואליים ביותר. זה כמה חודשים שומעים בערוצי התקשורת על ההקצנה ביחס של ממשלת רוסיה כלפי הקהילה הגאה ועל המלחמה שבראשה עומד הנשיא פוטין.

בחודש יוני האחרון אושר ברוסיה חוק חדש שנותן היתר למערכת הביטחון לעצור תיירים ואזרחים זרים הנחשדים בהיותם הומואים, לסביות או אפילו "תומכים בגייז". החוק אושר כחצי שנה לפני פתיחת אולימפיאדת החורף ברוסיה, מה שאומר שכל אחד ואחת מאורחי האולימפיאדה שייחשד שהוא הומו או לסבית עלול להיעצר ולהיכלא. ואם לא די בזה, הנה דוגמה לחוק הומופובי נוסף: בתחילת חודש יולי אושר חוק האוסר לקיים "תעמולה הומוסקסואלית" בקרב בני נוער בטענה שמדובר בפורנוגרפיה. החוק, שזכה לתמיכת הקרמלין ועבר פה אחד, מטיל קנסות כבדים על מי שיספקו לקטינים מידע כלשהו על הקהילה ההומוסקסואלית או על מי שיקיים עצרות תמיכה. בעיר סן פטרסבורג אושר חוק האוסר לקיים מצעדי גאווה במאה השנים הבאות. כתוצאה מגל החוקים הדרקוניים במדינה, מבוצעים ברוסיה יותר ויותר מעצרים כנגד כל פעילות של קהילת הלהט"ב: בחודש יוני נעצרו 20 פעילים שהשתתפו ב"מחאת נשיקות" מחוץ לפרלמנט, החודש נעצרו שלושה תיירים הולנדים בשל השתתפותם בפאנל של ארגון זכויות להט"ב, והשבוע פורסם שחבורת נאו־נאצים התעללו בהומואים ברחוב, תיעדו את מעשיהם והעלו את הסרטונים ואת התמונות לרשת.

ההחמרה במצב הקהילה הרוסית הובילה לגל מחאות בינלאומיות.ארגון להט"ב רוסי בשם RUSA  LGBTפתח בקמפיין להטלת חרם על משחקי החורף האולימפיים וקרא לחברות המסחריות הגדולות לבטל את מתן החסויות למשחקים. היוזמה זכתה לתמיכה רבה מארגוני זכויות להט"ב וזכויות אדם ברחבי העולם, ביניהם ארגון סטונוול הבריטי, אמנסטי אינטרנשיונל, וגם הארגונים הישראליים – האגודה למען הלהט"ב והבית הפתוח בירושלים.

בחודש יולי התקיימה הפגנה נוספת מול שגרירות רוסיה בתל אביב. גיל שפילברג, אחד ממארגני ההפגנה ויליד אוקראינה, סיפר: "מרבית האנשים שהשתתפו בהפגנה היו דווקא תיירים מרוסיה שממש התרגשו לראות את זה קורה. הם הסבירו שהמצב שם כל כך קשה שהם אפילו מפחדים להצטלם מחשש שהממשלה הרוסית תנסה לפגוע בהם". שפילברג מסביר את משמעות החוק שאוסר על קיום תעמולה הומוסקסואלית: "החוק הנורא הזה עבר בגלל פחד מצד הכנסייה האורתודוקסית, שמזוהה עם המפלגה השמרנית, שטוענת שהאוכלוסייה 'האותנטית' ברוסיה מתדלדלת. מבחינת השלטונות אפילו לבישת חולצה עם צבעי הגאווה תיחשב לתעמולה. האיסור להפצת חומר בנושא שוויון זכויות בקרב הומוסקסואלים יוצר דה־לגיטימציה ליחסים הומוסקסואליים".

האגודה למען הלהט"ב העבירה מכתב רשמי לראש עיריית תל אביב, רון חולדאי. במכתב שכתב יו"ר הוועד המנהל, שי דויטש, הוא ביקש מהעירייה לנתק כל קשר עם מוסקבה עד שייפסקו הרדיפות נגד הקהילה הגאה בעיר. דויטש כותב במכתבו: "לא נוכל לעמוד מן הצד בעת שהעיר תל אביב־יפו עוצמת את עיניה ובד בבד ממשיכה לחזר אחר תיירים גאים. אנו דורשים כי קולך הרם יישמע בנושא וכי תצא פנייה ממך אל עמיתך, ראש עיריית מוסקבה, המגנה את היחס לקהילה ומבטלת את הסכם שיתוף הפעולה בין הערים". תגובת עיריית תל אביב־יפו: "כרגע לא מתקיים פרויקט משותף בין הערים ועל כן אין מה לבטל. נראה שיש מי שמעוניין לרתום את הנושא לבחירות המוניציפליות למרות שמדובר בחקיקה לאומית של הפרלמנט הרוסי, ועל כן זו אינה סוגיה עירונית. על כל פנים, עיריית תל אביב־יפו תמשיך להוות בית חם עבור הקהילה הגאה בעיר ומודל לחיקוי לערים נוספות בעולם". מחאה מקורית אחרת קמה בימים אלה בוונקובר שבקנדה – שישה פאבים בעיר החליטו לפתוח ביוזמה להחרמת משקאות אלכוהוליים מתוצרת רוסיה. בעקבותיהם הצטרפו למחאה ברים נוספים בטורונטו ובלוס אנג'לס. גם בר השפגאט התל אביבי החליט להצטרף ליוזמה: "גם אנחנו נמשיך להחרים משקאות שמיובאים מרוסיה עד שלא תופסק הרדיפה אחרי החברים שלנו", כתב בפייסבוק אמרי קלמן, מבעלי השפגאט. שפילברג לעומתו חושב שזה לא באמת יעזור: "אני כמובן בעד החרם הבינלאומי על רוסיה, אבל לצערי זה רק יפגע באנשים העניים שמתפרנסים מהמכירות של אותם מוצרים".