טכנולוגיה בריאותית

שני יישומים חדשים בתחום הרפואה, המעבירים מידע חיוני בזמן אמת, נמצאים בימים אלה בשלבי פיתוח מתקדם

שני יישומים חדשים בתחום הרפואה, המעבירים מידע חיוני בזמן אמת לנשים הסובלות מסוכרת הריון ולאנשים הסובלים מבעיות קרדיולוגיות, נמצאים בימים אלה בשלבי פיתוח מתקדמים, במסגרת פרויקט בינלאומי רחב היקף בשם Mobiguide, במימון האיחוד האירופי ובהובלת אוניברסיטת חיפה. היישומים החדשים מאפשרים לחולים לעקוב, להעביר מידע היישר לרופא המטפל ולקבל החלטות – לעתים מצילות חיים – ללא צורך להגיע למרפאה. "שנתיים לאחר תחילת הפרויקט, אנחנו נמצאים בשלב שבו המערכת מכילה את הטכנולוגיה הדרושה כדי להקל בצורה משמעותית על החולים ולאפשר להם לקיים שגרת חיים נוחה הרבה יותר, ובעיקר בטוחה הרבה יותר", אומרת המתאמת המדעית של הפרויקט, פרופ' מור פלג מאוניברסיטת חיפה.

פרויקט המחקר הבינלאומי החל לפני שנתיים, ושותפים לו חוקרים מחמש מדינות. לצד פרופ' פלג וד"ר פנינה סופר והצוות שלהן מאוניברסיטת חיפה שותפים חוקרים ישראלים, ובהם פרופ' יובל שחר וצוותו מהמרכז למערכות מידע רפואיות באוניברסיטת בן־גוריון, חברת ביקון־טק, שעוסקת בניהול אדמיניסטרטיבי, וכן האנדוקרינולוג פרופ' אדי קרניאלי מבית החולים רמב"ם. עוד שותפים בפרויקט בתי חולים, חברות טכנולוגיה ואוניברסיטאות מהולנד, איטליה, אוסטריה וספרד.

היישום הראשון מסייע לאנשים הסובלים מהפרעות בקצב לב. בעיה מרכזית בהפרעה זו היא שלחולים קשה לפעמים לדעת כיום מתי הם נמצאים במצב מסוכן של פרפור לבבי (פרוזדורי), משום שאינם מצליחים להבחין בין סימפטומים של פרפורים לבין סמפטומים של התרגשות. במקרים חריפים של פרפור לבבי עליהם אף לקחת באופן מיידי תרופה, וזה הופך את חוסר הוודאות לקריטי. אחת התוצאות של חוסר ודאות זה היא הגעה תכופה למרפאות, שם אפשר לנטר את החולה ולקבוע אם יש לו פרפורי פרוזדורים. האפליקציה שבפיתוח צוות מוביגייד היא מערכת תומכת החלטה המתקשרת עם החולה באמצעות הטלפון הנייד החכם (סמארטפון) ומנטרת את מצבו באמצעות חיישן קטן המחובר לגוף בחגורה ארגונומית. המכשיר יודע למדוד את קצב הלב ולהעביר מידע בזמן אמת, לשאול שאלות מנחות ואף להמליץ אם לקחת את התרופה. חלק חשוב באפליקציה כולל גם העברה של כל הנתונים הרלוונטיים לרופא המטפל, כך שיוכל לעקוב אחר הישנות המקרים ולדעת אם יש שינוי במצבו של החולה – לטובה או לרעה – וכיצד יש להמשיך בטיפול. כל זאת מבלי שהחולה ייאלץ להגיע בתדירות גבוהה למרפאה.

שתי האפליקציות חוסכות את הצורך להגיע לרופאצילום: שאטרסטוק
שתי האפליקציות חוסכות את הצורך להגיע לרופא
צילום: שאטרסטוק

מקטינה את הצורך להגיע לרופא

האפליקציה השנייה, שפותחה בעבור נשים שסובלות מסוכרת הריון, מקטינה אף היא בצורה משמעותית את הצורך להגיע לרופא המטפל. נשים במצב רפואי זה נדרשות לבצע בדיקות סוכר בדם בתדירות גבוהה, אולם בגלל הטרדה שבכך, נשים רבות מפסיקות בשלב כלשהו לבצע את כל הבדיקות הנדרשות. האפליקציה של צוות מוביגייד נעזרת גם היא בסמארטפון: היא נותנת לאישה תזכורת על מועד הבדיקה הקרובה ומאפשרת לה להכניס את תוצאות הבדיקה. כל כמה ימים מקבלת האישה משוב חיובי או שלילי – בהתאם לדבקותה בשגרת הבדיקות. לדבריה של פרופ' פלג, דווקא למשוב – שנראה על פניו כדבר של מה בכך – יש השפעה טובה מאוד על המוטיבציה של האישה להמשיך בשגרה המתוכננת. המערכת גם יודעת להחליט, לאור התוצאות, אם אפשר להפחית את כמות הבדיקות, השבועית והיומית, והיא מתעדכנת באופן אוטומטי בשינויים בשגרת היום של החולה. המידע זורם באופן ישיר לרופא המטפל, והוא יכול לעקוב בכל עת אחר המצב המטופלים.

"בשנים האחרונות תחום האפליקציות הרפואיות תופס תאוצה ומקבל חשיבות הולכת וגוברת. האפליקציות שלנו ב־Mobiguide תורמות לחולה עצמו, אבל גם מורידות בצורה משמעותית את העומס על הרופא ועל מערכת הבריאות. ההתקדמות המרשימה של הצוות מראה כיצד אפשר לרתום את הידע האקדמי לשימושים יישומיים וכיצד הטכנולוגיה יכולה לשפר בצורה משמעותית את החיים של כולנו", מסכמת פרופ' פלג.