המרגל הימי

חיל הים האמריקאי עורך ניסויים ברובוט ריגול דמוי דג טונה, שמסוגל לנוע בצורה חרישית, להתחמק מגילוי ולספק מידע מודיעיני חיוני

ה־GhostSwimmer קשור למזח במהלך הניסויים 
צילום: Edward Guttierrez/ הצי האמריקאי
ה־GhostSwimmer קשור למזח במהלך הניסויים צילום: Edward Guttierrez/ הצי האמריקאי
29 בינואר 2015

תשכחו מהכרישים של המוסד… חיל הים האמריקאי סיים ניסויים ברובוט תת ימי דמוי דג טונה המסוגל לנוע בצורה חרישית, להתחמק מגילוי ולספק מידע מודיעיני חיוני. ה־GhostSwimmer מתקדם בצורה דומה מאוד לזו של דג רגיל על ידי הנעה של הסנפיר האחורי, דבר המאפשר לו לנוע בצורה שקטה ולהתמודד עם סביבות ימיות העשויות לאתגר כלי שיט בעלי הנעה קונבנציונלית. הכלי מסוגל לתפקד בצורה אוטונומית במהלך פרקי זמן ממושכים, ונוסף על כך יש אפשרות להפעילו מרחוק באמצעות כבל העברת נתונים (עד למרחק של 150 מטרים) כדי לבצע פעולות נקודתיות, דוגמת בדיקת חלקה החיצוני של ספינה לאיתור חפצים חשודים ובעיות אחרות. כאשר הוא מופעל ללא כבל, נדרש הכלי לעלות מפעם לפעם אל פני המים כדי לשדר את המידע שאותו אסף, לעדכן את מיקומו ולקבל הוראות חדשות.

העבודה על הפרויקט החלה עוד בשנת 2008 (אז נקרא הפרויקט RoboTuna) ונחשפה באופן נרחב לתקשורת בדצמבר 2014, עם סיום סדרת ניסויים ממושכת, שבה גם צולמו סרטונים המציגים את הכלי התת ימי הייחודי בפעולה. בסרטונים אפשר לראות כי אפילו ממרחק של כמה מטרים נראית תנועתו של הכלי דומה מאוד לזו של דג גדול רגיל. התנועה מזכירה תנועת דג טונה, אם כי המבנה החיצוני של הגרסה הנוכחית דומה מעט יותר לזה של כריש, בשל תוספת של סנפיר עליון. הודות לכך, ובשילוב חתימה אקוסטית נמוכה יהיה קשה מאוד להבחין בין ה־GhostSwimmer לבין דגים אמיתיים הנעים במים.

לגרסה הנוכחית של ה־GhostSwimmer משקל של 45 ק"ג, אורך של 1.5 מטרים, מהירות גבוהה במיוחד של 40 קשר (74 קמ"ש) והוא בעל יכולת צלילה לעומק של עד כ־100 מטרים (גרסאות לעומק רב יותר מתוכננות בעתיד). בדומה לכלי טיס בלתי מאוישים, ה־GhostSwimmer נועד למנוע סיכון חיי אדם בסביבה עוינת, והוא יוכל לאתר מוקשים ולבצע משימות מודיעין בשטח אויב בלי להתגלות.

סרטון המציג את ה־GhostSwimmer בתנועה בתוך המים:

חברת Boston Engineering, המפתחת את הכלי עם הצי האמריקאי, עוסקת בתחום הביומימקרי – ניסיון לחקות את הפתרונות שאליהם הגיע הטבע לאחר מיליוני שנות אבולוציה. ה־GhostSwimmer פותח כחלק מפרויקט של הצי האמריקאי המכונה Silent NEMO, אך בחברה צופים שורה של יישומים לטכנולוגיה זו גם מעבר לשימוש צבאי – בין השאר כאמצעי לאבטחת נמלים ואולי גם אסדות קידוח (נושא הרלוונטי גם לנו כאן בישראל). המפתחים צופים גם יישומים שאינם ביטחוניים, כמו בחינה של ספינות ומתקנים אחרים בים לשחיקה ולנזקים הנגרמים כתוצאה מתאונות.

אף שחיל הים האמריקאי וחברת Boston Engineering סיימו כאמור סדרה של ניסויים מקיפים ב־GhostSwimmer בתנאי ים שונים, בשלב זה אומרים המפתחים כי עדיין אין כוונה להתחיל בפעילות מבצעית של הכלי, ונראה שיידרשו עוד ניסויים בטרם יוחלט על רכישה שלו. עם זאת בחיל הים האמריקאי אומרים כי לאור תוצאות הניסויים, פעילות מבצעית עשויה להתחיל כבר במהלך 2015.

אף שה־GhostSwimmer הוא אולי הכלי הקרוב ביותר מסוגו להפוך למבצעי, הוא איננו הדג הרובוטי הראשון בעולם. חברת Festo הגרמנית המתמחה בפיתוחים רובוטיים המחקים בעלי חיים, הציגה ב־2006 את ה־Airacuda – דגם של דג רובוטי קטן יחסית המסוגל לנוע באמצעות הפעלת הסנפיר האחורי בבריכה בדיוק כמו דג רגיל. שנתיים מאוחר יותר הציגה החברה את ה־AquaJelly – רובוט מתקדם יותר, דמוי מדוזה, ושנה מאוחר יותר חשפה החברה גם פינגווין רובוטי המסוגל לנוע במהירות רבה מתחת למים.