הצמיד השומר

צמידים שמונעים מצב שבו הילד וההורה יתרחקו זה מזה מעבר למרחק שנקבע מראש

28 בספטמבר 2014

בתקופה האחרונה אנו עדים לריבוי דיווחים על מקרים של ילדים הנשכחים על ידי הוריהם ברכב. כמו כן בארצות הברית נחטפו בשנים האחרונות עשרות אלפי ילדים, רבים מהם באזור מגוריהם, לעתים במרחק קצר מהוריהם ברגע אחד של חוסר השגחה.

קבוצת יזמים ישראליים פיתחה מערכת צמידים ייחודית אשר נועדה למנוע מצב שבו הילד או ההורה יתרחקו זה מזה מעבר למרחק שנקבע מראש. המערכת החדשה נמצאת בימים אלו בשלבי פיתוח אחרונים והיא חלק מפרויקט מימון המונים וצפויה להימכר בהמשך ברשת האינטרנט ובערוצים נוספים.

כדי ללמוד יותר על הצמיד החדש ערכנו ראיון עם אופיר זהבי, אחד היזמים בפרויקט.

הצמיד מאפשר להורים מעקב על הילד כל הזמןתמונה: יזמי הפרויקט
הצמיד מאפשר להורים מעקב על הילד כל הזמן
תמונה: יזמי הפרויקט

כיצד עלה הרעיון לפיתוח הצמיד ומי הגה את הרעיון?

"אנחנו צוות של ארבעה אנשים, אני (מהנדס תוכנה בהכשרתי), אסף קוטאי (מהנדס תוכנה), רועי דרור (איש שיווק) ומאור פרץ (יזם המתגורר בארצות הברית). הרעיון עלה בשיחה שערכתי עם אסף ורועי לפני כשלוש שנים ומאז עבר כמה שינויים. הרעיון המקורי נבע מהרצון של כולנו לעשות משהו עצמאי. במהלך אחת הפגישות שלנו דיברו בטלוויזיה על מקרים שבהם ילדים נשכחו בכלי רכב, מקרים שהסתיימו באסון, והשיחה שלנו התגלגלה לכיוון זה – באותה תקופה היינו עדיין סטודנטים אז דברים זזו לאט יותר, עד שבשנה האחרונה ללימודים התחלנו לקדם את פיתוח המוצר בצורה יותר ממוקדת".

מה נועד הצמיד לעשות וכיצד הוא פועל?

"במציאות של היום, הסחות דעת הן דבר שבשגרה, ולעתים הסחות דעת מסתיימות באסון. מטרת הצמיד היא לעזור במניעת אסונות אלו. הרעיון הוא פשוט – מדובר בצמידים שההורה עונד לילד ולעצמו הרוטטים ומתריעים ברגע שהילד יוצא מטווח שהגדרנו מראש. ברגע שהילד מתרחק – אנחנו מקבלים מיד התרעה. את הטווח אפשר לקבוע בקלות ישירות מצמיד ההורה (במרחקים של 10, 20, 30, 40, ו־50 מטר).

"נוסף להתרעה שמגיעה אם אחד הצמידים יוצא מהטווח – הצמיד עמיד למים ומתריע אם הילד נפל למים (בריכה לדוגמה) – גם אם הוא עדיין נמצא בתוך הרדיוס שהוגדר על ידי צמיד ההורה. כמו כן, אפשר לחבר כמה צמידי הורה לכמה צמידי ילדים ובכל שילוב שנבחר. האידיאל הוא מצב שבו עד חמישה צמידים מחוברים יחדיו (מבחינת זמן סוללה וכו')".

על איזו טכנולוגיה מבוסס הצמיד ומדוע בחרתם באמצעי שאינו מבוסס על טכנולוגיית ה-Bluetooth?

"הצמיד מבוסס על טכנולוגיית תקשורת אלחוטית מסוג RF (Radio frequency – גלי רדיו). בתחילה שקלנו לעבוד עם טכנולוגיית Bluetooth אך לאחר מחקר והתייעצות עם המהנדסים שלנו למדנו כי RF היא טכנולוגיה עדיפה עבורנו, גם מבחינת היכולת לחבר כמה צמידים אחד לשני וגם מבחינת איכות החיבור".

הצמיד יעשה הכל

יש בשוק לא מעט פתרונות למניעת השארת ילדים ברכב (ואיבוד ילדים בכלל). מה היתרון בפתרון שלכם?

"הצמידים שלנו אינם תלויים בגורם חיצוני כלשהו ומהווים פתרון מקיף לבעיה. הכוונה היא שאין צורך בחיבור למכשיר סלולרי שיכול להיות במצב שקט/ לא לידנו/ ללא סוללה (די שכיח) וכו'… מרגע ששמנו את הצמיד על הילד ועל עצמנו, אפשר לשכוח שהוא שם והצמיד יעשה את השאר".

האם חשבתם על שימוש בטכנולוגיה למטרות נוספות – לדוגמה צמיד לשמירה על חיות בית?

"אפשר להשתמש בצמידים עבור כל מי שאנחנו רוצים להשאיר קרוב אלינו. כמובן שמֵעבר למקרים של ילדים שנשכחים בכלי רכב, ילדים שיוצאים מהבית ללא השגחה, ילדים שמתרחקים מההורה במקומות ציבוריים, ילדים שנופלים לבריכות (ולצערנו אנחנו שומעים על לא מעט מקרים מהסוג הזה לאחרונה) אפשר להשתמש בצמידים עבור חולי אלצהיימר, חיות מחמד ועוד".

כמה זמן מחזיקה סוללה טעונה של הצמיד?

"לצמידים יש סוללת ליתיום נטענת אשר זקוקה לטעינה קצרה יחסית כל 48־72 שעות בערך. נוסף על כך, ישנה נורית חיווי על הצמידים שמספקת אינדיקציה ברגע שהסוללה חלשה".

כיצד אפשר לוודא שהילד לא יסיר את הצמיד וינטרל בכך את המערכת?

"האמת שזה אחד הדברים העיקריים שלקחנו בחשבון כשעיצבנו את הצמיד – לצמיד הילד יש סוגר מיוחד שלא מאפשר הורדה של הצמיד ללא צמיד ההורה. במילים פשוטות – צמיד ההורה משמש כמפתח עבור צמיד הילד ומבטיח שהילד (או חוטף, חלילה) לא יוריד אותו".

כיצד מתאימים את הצמיד לילדים והורים בעלי היקף יד שונה? האם מדובר במנגנון הדומה לשעון או שיש לכם פתרון שונה?

"את המנגנון אפשר לדמות זה של 'אזיקון' רב פעמי. אפשר לענוד אותו בקלות ובנוחות על היקפי יד שונים".

היכן עומד הפיתוח כרגע?

"סיימנו פיתוח של אב טיפוס ראשוני מבחינת פונקציונליות, ובימים אלה אנחנו בשלבי פיתוח של אב טיפוס חדש עם כמה תוספות ושינויים עיצוביים".

מדוע בחרתם בפרויקט מימון המונים כדי לשווק את המיזם?

"פלטפורמות מימון המונים יכולות לספק חשיפה מצוינת ומודעות למוצר. נוסף על כך הן מאפשרות לנו להתחיל במכירה מוקדמת של הצמידים בצורה פשוטה יחסית. חשוב לי לציין שאנחנו נמצאים בתנועה מתמדת בכיוון של הוצאת המוצר וללא כל תלות בתוצאות הקמפיין".

מהם כיווני הפיתוח הבאים של הצמיד? האם, למשל, תשלבו בו אפליקציות?

"אחד הדברים ששמנו לעצמנו למטרה הוא לבנות מוצר שיעבוד בצורה עצמאית וללא תלות באפליקציות חיצוניות, כיוון שזה גורם לתלות בסלולרי. המטרה שלנו היא להתריע בזמן אמת כשהילד מתרחק ולא בדיעבד על ידי אפליקציות וכו' שמחייבות נייד, אינטרנט, סוללה. נכון לעכשיו, השינויים העיקריים שאנו מתמקדים בהם הם עיצוביים. כמו כן, תוספת מעניינת שעבדנו עליה בתקופה האחרונה ותיכנס כבר לגרסה הקרובה היא 'מצב שינה'. הרעיון הוא פשוט: נניח שההורה שם את הילד בגן ועכשיו הוא הולך לעבודה. מכיוון שאנחנו לא רוצים לאפשר מצב שבו ההורה מכבה את הצמיד ולאחר מכן צריך לזכור להפעיל אותו מחדש, הוספנו את האפשרות שבלחיצה על כפתור ההורה מכניס את הצמיד למצב שינה – במצב זה הצמיד יידע שחוסר הקשר לצמיד הילד הוא תקין ולא ירטוט. ברגע שההורה שוב יהיה בקרבת הילד הצמיד יזהה זאת ויצא ממצב השינה באופן אוטומטי. דבר נוסף שאנחנו עובדים עליו כרגע הוא קופסת פיקוד לגני ילדים. הקופסה תזהה את צמידי הילדים ברגע שיגיעו לגן ותתריע בשעת הצורך. בכל מקרה, יש למה לצפות".

האם צפוי שהצמיד ישווק בערוצים נוספים מלבד האינטרנט ומה צפוי להיות מחירו?

"כרגע אפשר להירשם לרכישה מוקדמת באתר שלנו – 1-decision.com. מעבר לכך אנחנו במגעים עם כמה מפיצים ורשתות, כך שבקרוב יהיה אפשר לרכוש את המוצר גם לא באמצעות האינטרנט. נכון לעכשיו אפשר להזמין זוג צמידים במחיר של החל מ־55 דולר (27.5 דולר לצמיד). בסופו של דבר המחירים ייקבעו תוך התחשבות בגורמים נוספים כדוגמת המפיץ, אך אנחנו עושים את מרב המאמצים כדי להשאיר את המחיר הסופי לצרכן נמוך ככל האפשר".