שבור רגל

גבס בהזמנה אישית באמצעות הדפסת תלת ממד

16 ביולי 2014

כל מי שנזקק לגבס לצורך איחוי עצם שנפגעה, ישמח בוודאי לשמוע כי כמה טכנולוגיות שפותחו בשנים האחרונות יוכלו להקל בקרוב על אי הנוחות הכרוכה בסד הגבס המסורתי, ובמקרים מסוימים גם להגביר את קצב האיחוי של העצם. המעצב התעשייתי התורכי דניז קרסהין (Karasahin) בחן במשך כמה שנים אפשרויות שונות לפיתוחים חדשים באמצעות הדפסת תלת ממד של רכיבים עבור מגוון יישומים, עד שלבסוף החליט לנסות ולפתח אבטיפוס של הֶתקן קיבוע המשמש תחליף לסד הגבס המסורתי.

התקני קיבוע רפואיים המבוססים על הדפסה תלת ממדית אינם דבר חדש. בשנה שעברה הציג מעצב מניו זילנד בשם ג'ייק אוויל (Evill) התקן קיבוע דומה, לאחר ששבר את ידו בתאונה וגילה עד כמה הגבס הרגיל אינו נוח לשימוש. ההתקן של אוויל מזכיר רשת מחוררת העוטפת את היד עד המרפק, וכוללת סיבי פלסטיק בעובי של שלושה מ"מ ומשקלה כחצי ק"ג בלבד. כדי ליצור את ההתקן נסרקת היד או הרגל הפגועה של המטופל באמצעות סורק תלת ממדי. בהיעדר משאבים ביצע אוויל התאמות במכשיר קינקט (Kinect; בקר משחקים שמיוצר על ידי מייקרוסופט המאפשר שליטה על ידי חישה של תנועות הגוף. הקינקט מבוסס על טכנולוגיה של חברת פריים־סנס הישראלית), שאותו סובב באופן ידני מסביב לזרוע הפגועה כדי לקבל תמונה תלת ממדית של הזרוע. אף שהתמונה שהתקבלה דרשה תיקונים מסוימים, התוצר הסופי שהתבסס עליה היה מדויק למדי, והוכיח כי אפילו באמצעים בסיסיים, אפשר להפיק בקלות יחסית התקן מותאם אישית.

ההתקן מאפשר לעור אוורור ואפשר להתקלח עמו ללא קושיצילום: דניז קרסהין
ההתקן מאפשר לעור אוורור ואפשר להתקלח עמו ללא קושי
צילום: דניז קרסהין

קרסהין לקח את הרעיון צעד אחד קדימה ופיתח מארג חורים בעלי גיאומטריה שונה, שלהם חוזק רב יותר, בהשראת הגיאומטריה של המבנה הפנימי של העצם. ההתקן מורכב משתי יחידות, ואפשר לייצרו כך שיהיה צמוד יותר באזור השבר כדי לספק תמיכה משופרת אך לוחץ ומגביל פחות באזורים אחרים. לא פחות חשוב, ההתקן מאפשר לעור אוורור ואפשר להתקלח עמו ללא קושי – שני יתרונות גדולים שיתקבלו בברכה על ידי כל מי שהתנסה בשימוש בגבס מסורתי.

יתרון נוסף של ההתקן של קרסהין קשור לטכנולוגיה אחרת שפותחה לאחרונה לסיוע לנפגעי שברים. חברת Bioventus מדרום קרוליינה פיתחה מכשיר המכונה Exogen, המשדר גלי אולטרסאונד אל אזור השבר; במחקרים שנערכו לאחרונה הוכח כי 20 דקות של טיפול אולטרסאונד יומי מאיצה את תהליך איחוי העצם בשברים שלא התאחו במשך תקופה ארוכה. התקן הקיבוע של קרסהין כולל אפשרות לחיבור ה־ Exogenבצורה נוחה בכל אחד מן המרווחים שבין סיבי הפלסטיק לצורך איחוי יומי נקודתי; אחת הבעיות בשימוש ב־Exogen עם גבס רגיל היא הצורך בקידוח ישיר באזור השבר.

גבס סטנדרטי מציב מגבלות רבות על המשתמש: הוא אינו מאפשר לרחוץ את האזור, ונוטה לגרום לגירודצילום: שאטרסטוק
גבס סטנדרטי מציב מגבלות רבות על המשתמש: הוא אינו מאפשר לרחוץ את האזור, ונוטה לגרום לגירוד
צילום: שאטרסטוק

יש לציין גם כי לעומת ההתקן שפיתח קרסהין, גבס סטנדרטי מציב מגבלות רבות על המשתמש: הוא אינו מאפשר לרחוץ את האזור, ונוטה לגרום לגירוד. בשלב זה ההתקן שפיתח קרסהין עדיין נמצא בתהליך פיתוח ואף שאנשים רבים הזקוקים לגבס פנו לקרסהין בבקשה לאפשר להם לרכוש אותו כבר עתה, נראה שיעבור עוד זמן מה עד שהתקן הקיבוע של קרסהין יהיה זמין לציבור הרחב.