תעשו לייק

בעידן הפייסבוק, שבו אנו מעלים ללא הרף מידע אישי ותמונות, הפרטיות שלנו בסכנה. סטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון פיתחו תוכנה שמטרתה למנוע את זליגת המידע הפרטי

בשנים האחרונות הרשתות החברתיות הפכו לחלק מחיי היומיום של מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם. ברשתות חברתיות אנשים מתקשרים אחד עם השני, מפרסמים תמונות והודעות וחושפים מידע אישי רב לגבי עצמם ולגבי זולתם.

פייסבוק היא הרשת החברתית הגדולה בעולם, הכוללת למעלה מ-900 מיליון משתמשים רשומים, מחציתם משתמשים ברשת באופן יומיומי. אחת הבעיות המרכזיות ברשתות חברתיות מקוונות בכלל, ובפייסבוק בפרט, היא בעיית זליגת מידע פרטי, ולפעמים אף סודי, של המשתמשים לגורמים חיצוניים. מכאן חשיבותה של מערכת להגנה מפני זליגת המידע הפרטי המיועדת למשתמשי פייסבוק.

והנה, הסטודנטים אביעד אלישר ודימה קגן מהמחלקה להנדסת מערכות מידע באוניברסיטת בן-גוריון, פיתחו במסגרת פרויקט הגמר לתואר ראשון, מערכת המגנה מפני זליגת המידע הפרטי, באמצעות תוכנה, שאותה כינו .Social Privacy Protector הפרויקט בוצע בהנחייתם של פרופ' יובל אלוביץ והדוקטורנט מיקי (מיכאל) פייר.

שלוש שכבות של הגנה על המשתמשצילום: שאטרסטוק
שלוש שכבות של הגנה על המשתמש
צילום: שאטרסטוק

שלוש שכבות הגנה

התוכנה מכילה שלוש שכבות של הגנה על המשתמש. השכבה הראשונה כוללת הרחבה להגדרת הפרטיות מֵעבר להגדרות אבטחה קיימות. על ידי התוכנה, הורים יכולים לשנות את הגדרות האבטחה לילדיהם בלחיצת כפתור אחת, וכך להגן על המידע האישי שילדיהם חושפים לזרים בפייסבוק.

השכבה השנייה היא יישום פייסבוק הממליץ למשתמש אילו משתמשים ברשימת החברים שלו כדאי לו להגביל כדי להגן טוב יותר על הפרטיות שלו. באמצעות שכבה זו יוכל המשתמש להגביל את חשיפת המידע האישי שלו – כגון תמונות ו"פוסטים" אישיים – מחבריו, בלי שהם ידעו וייפגעו מכך. למשל, אפשר למחוק פרופילים הנחשדים כמזויפים או להגביל גישה של משתמשים בלי לפגוע ברגשותיהם.

השכבה השלישית מאפשרת התרעה לגבי יישומים שהותקנו על ידי המשתמש ומחיקתם על פי בחירתו. יישומים רבים דורשים הרשאות בעת התקנתם, עובדה שעלולה להיות מנוצלת לרעה, במטרה לגנוב מידע אישי מהמשתמש ללא ידיעתו.