תיאום מוח

גלי פעילות במוח מבטאים עקבות של תהליכים חשובים שמתרחשים במוח - גם כעבור יממה מזמן התרחשותם

11 בנובמבר 2013

במחקר חדש של פרופ' רפי מלאך ממכון ויצמן למדע נחשף תפקיד מפתיע של גלי הפעילות הספונטניים במוח. מתברר כי הם מבטאים את ה"עקבות" של תהליכים חשובים שמתרחשים במוח – גם כעבור יממה מזמן התרחשותם. ייתכן כי גלי מוח אלה פותחים חלון שיאפשר לנו להציץ אל ההיסטוריה של תהליכי הקוגניציה במוח, וגם לאבחן תפקוד מוחי לא תקין, המאפיין, למשל, מוגבלות שכלית, אוטיזם והפרעות נפשיות.

במהלך הניסוי, שאותו הובילה תלמידת המחקר טל הרמלך, בהנחייתם של פרופ' מלאך וד"ר סון פרמינגר, יצרו המדענים הפעלה ממוקדת וממושבת (שיש עליה משוב) של רשת עצבית האחראית על קבלת החלטות במוחם של נבדקים בוגרים. הגלים הספונטניים במצב המנוחה של הנבדקים נסרקו באמצעות fMRI לפני ההפעלה הממוקדת, מיד לאחריה, וכן ביום שלמחרת. לפי הממצאים, שהתפרסמו באחרונה בכתב-העת המדעי Journal of Neuroscience, ההפעלה עיצבה מחדש את מבנה הקשרים, ובנייה חדשה זו השאירה את חותמה בתבנית גלי המנוחה. באופן מפתיע, התברר שהעיצוב המחודש של גלי המנוחה המשיך והתחזק אף יותר למחרת האימון.

המחקר פותח אפשרות להשתמש בגלי המנוחה של המוח ככלי למיפוי "אירועים קוגניטיביים" שהתרחשו במוח הפרט בעברו הקרוב. האפשרות הזו עשויה להיות חשובה במיוחד בפתולוגיות של המוח, כמו אוטיזם, סכיזופרניה או איבוד הכרה. ייתכן שמיפוי פעילות המוח במצב מנוחה יספק תובנות נוספות על השיבושים שנגרמים למוח במצבים אלה ויקל את אבחונם.