דיאטת היריון

חוקרים מצאו קשר מובהק בין השמנת האם לפני ובמהלך ההיריון, לבין רמות גבוהות של גורמי סיכון לסוכרת ולמחלות לב אצל ילדיה בבגרותם. כך זה עובד

בשנת 2009 פורסם על ידי מכון הרפואה האמריקאי דוח שהצביע על החוסר במידע מקיף לגבי הקשרים האפשריים בין משקל האם לבין בריאות צאצאיה. מאז חלה עלייה משמעותית במספר המחקרים העוסקים בשאלה זו.

מחקרים אפידמיולוגיים שונים מצביעים על כך, שהן משקל האם לפני ההיריון והן העלייה במשקל האם במהלך ההיריון, הם בעלי השלכות על בריאות הצאצאים.

במידה שאם התינוק השמינה מעל המותר בהיריון, יש סיכוי שהוא יסבול מסוכרת ובעיות אחרותצילום: שאטרסטוק
במידה שאם התינוק השמינה מעל המותר בהיריון, יש סיכוי שהוא יסבול מסוכרת ובעיות אחרות
צילום: שאטרסטוק

השלכות ארוכות טווח על בריאות הצאצא

בשל העדרם של נתוני מעקב ארוכי שנים, עיקר העבודות עד כה התייחסו לבריאות הצאצא בילדוּת ובהתבגרות, ונמצא שמשקל עודף של האם עלול להוביל למשקל גבוה של היילוד ולהשמנה אצל הילד והמתבגר.

מחקרים ספורים בלבד בחנו את הקשרים בין השמנת האם לפני ובמהלך ההיריון עם מאפיינים בריאותיים אצל הצאצא בגיל המבוגר, ופרט לקשר עם השמנה בצאצא, עד כה לא נערך מחקר שיטתי שבחן האִם מאפיינים אימהיים אלה קשורים גם עם גורמי סיכון נוספים, כדוגמת יתר לחץ דם, ורמה גבוהה של סוכר ושומני הדם אצל הצאצא המבוגר. מחקר שבוצע על ידי חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת וושינגטון שבסיאטל נועד לספק תשובות ראשוניות לשאלה זו.

בעבודה זו, שהתפרסמה בכתב-העת Circulation, נמצא שלהשמנת האם לפני ובמהלך ההיריון יכולות להיות השלכות ארוכות טווח על בריאות הצאצא גם בגיל המבוגר. החוקרים מצאו קשר מובהק בין השמנת האם לפני ובמהלך ההיריון לבין רמות גבוהות יותר של גורמי סיכון לסוכרת ולמחלות לב וכלי דם אצל הצאצא בגיל 32 – בכלל זה לחץ דם גבוה, רמות גבוהות של סוכר ושומנים בדם, וכן BMI) Body mass index) גבוה והיקף מותניים רחב (שני מדדים מקובלים להערכת מצב ההשמנה).

כך למשל, היקף המותניים של צאצאים לאימהות שעלו בלמעלה מ-14 ק"ג במהלך ההיריון, היה גבוה בכמעט עשרה סנטימטרים לעומת זה של צאצאים לאימהות שלא עלו יותר מתשעה קילוגרם בהריונן. בדומה, מדד ה-BMI בגיל 32 של צאצאים לאימהות שהחלו את ההיריון במשקל עודף היה גבוה בכחמש יחידות לעומת צאצאים לאימהות שהיו במשקל תקין בתחילת ההיריון. קשרים אלה היו בלתי תלויים בהיסטוריה רפואית ומיילדותית של האם, במשקל הלידה של הצאצא ובמשתנים דמוגרפיים והרגלי חיים בגיל 32.