צדיק התמר

התמר הוא מקור תזונה רב אנרגיה, עשיר בסיבים ובמינרלים, ומגן על גופינו יותר מ-5,000 שנה. מחקר מגלה כי זני תמרים הגדלים בארץ גם מגנים מפני מחלות לב וכלי דם. בואו לגלות למה כדאי לאכול תמרים

3 בפברואר 2014

במחקר שהתפרסם בעיתון Journal of Agricultural and Food Chemistry הראו פרופ' מיכאל אבירם וקבוצת המחקר שלו מהמרכז הרפואי רמב"ם והפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון, עם ד"ר חמוטל בורוכוב-נאורי וקבוצתה ממו"פ ערבה דרומית, את התכונות המגינות מפני מחלות לב וכלי דם של תשעה זני תמרים הגדלים בארץ. זהו מחקר המשך לעבודתם של חוקרים אלו, שהיו הראשונים להראות את התכונות של פרי התמר המגן מפני מחלות לב וכלי דם בבני אדם.

במחקר קודם, שהתפרסם בשנת 2009, גילו פרופ' אבירם ועמיתיו כי אכילת תמרים בכמות של 100 גרם ביום אינה גורמת לעלייה ברמות הסוכר בדם, ואף עשויה לשפר את איכות הליפופרוטאינים נושאי הכולסטרול בדם. זאת במסגרת מאמץ מחקרי לאיתור פירות וירקות המכילים נוגדי חמצון פעילים במיוחד, העשויים לשפר את איכותו של הכולסטרול בדם על ידי עיכוב חמצונו. פרופ' אבירם הוא המדען הראשון שהראה כי הפירות היעילים ביותר בהקשר זה הם הרימון, היין האדום (שמקורו בגפן) ושמן הזית.

לתמרים שנחקרו יש יכולת מרשימה בעיכוב תהליכי חמצוןצילום: שאטרסטוק
לתמרים שנחקרו יש יכולת מרשימה בעיכוב תהליכי חמצון
צילום: שאטרסטוק

במחקר הנוכחי הראו החוקרים כי לכל זני התמרים שנחקרו יש יכולת מרשימה בעיכוב תהליכי חמצון, תהליכים שהם בין הגורמים המרכזיים בזירוז טרשת העורקים ותוצאותיה – התקף לב ושבץ מוחי. נוסף על כך, לתמרים יש יכולת ברורה לזרז סילוק של עודפי כולסטרול מתאי דופן העורק – תהליך שעשוי להביא להאטה, בלימה ואפילו נסיגה של טרשת העורקים. במחקר הנוכחי נמצא כי הזנים היעילים ביותר בעיכוב התהליכים הקשורים בהתפתחות טרשת העורקים הם ברהי, דרי, מג'הול, וחאלאווי.

מגן על הגוף כבר 5,000 שנה

גידול תמרים הוא ענף חשוב מאוד בחצי האי ערב, במזרח התיכון ובצפון אפריקה כבר יותר מ-5,000 שנה. היתרונות התזונתיים והרפואיים של הפרי הזה נסקרו כבר במאמרים קודמים. פרי התמר הוא מקור תזונה רב אנרגיה, הודות לתכולת הסוכר הגבוהה, והוא עשיר בסיבים, במינרלים (אשלגן, סידן, מגנזיום ואבץ) ורכיבים פֶנוליים רצויים.

פרי התמר נחשב כחומר מחזק ברפואה האינדיאנית המסורתית, ומשמש לטיפול במחלות שונות ברפואה העממית במזרח התיכון, מן הסתם בשל תכונותיו החיסוניות, האנטי-בקטריאליות והאנטי-פטרייתיות. יתר על כן, תמציות הידרופיליות של תמרים ממקומות שונים מכילות נוגדי חמצון ומסלקות רדיקלים חופשיים.

פרי התמר נחשב כחומר מחזק ברפואה האינדיאנית המסורתית, ומשמש לטיפול במחלות שונות ברפואה העממית במזרח התיכוןצילום: שאטרסטוק
פרי התמר נחשב כחומר מחזק ברפואה האינדיאנית המסורתית, ומשמש לטיפול במחלות שונות ברפואה העממית במזרח התיכון
צילום: שאטרסטוק

כנוגדי החימצון מציינים החוקרים מגוון רחב של רכיבים פנוליים הנמצאים בתמרים, לרבות חומצות פֶנוליות ופלבונואידים. טרשת עורקים, הסיבה העיקרית לתחלואה ולתמותה בקרב אנשים המנהלים אורח חיים מערבי, מתפתחת כתוצאה של גורמי סיכון שונים ומגוונים, ביניהם עקה חמצונית – תהליך שהרכיבים הפנוליים מעכבים. קשר זה הוכח בניסויים קודמים, שהצביעו כי צריכת פירות עשירים בפנוליים, למשל רימון ומרוּלה, מפחיתה עקה חמצונית.