ביקורת גבולות

ההתפתחויות בזירת הזיהוי הביומטרי יוצרת אופנה חדשה שמבקשת לטשטש את גבולות הגוף והפנים. הכירו את נושאת הדגל של המגמה ואת הסטארט־אפ שיאפשרו לכם לחמוק מעינו של האח הגדול, ובסטייל

CV Dazzle
CV Dazzle

אפשר לדבר בעד ונגד תהליך הזיהוי הביומטרי, אך עצם השתתפות בו בהחלט מעוררת חרדה. בין שמדובר בכניסה ראשונה לארצות הברית, שם חשים לפתע את המשמעות הלא טלוויזיונית של "האח הגדול" בדוכן ביקורת הגבולות; ובין שמדובר בשימוש ראשון בדרכון אירופי חדש בעל שבב שאחריו כל השאלות הפולשניות מוחלפות במבט מזוגג למצלמה אחרי כמה שעות טיסה. הקלות והזריזות של התהליך הזה והאפקט הפולשני שלו קשים לתפיסה, ולא חייבים להיזכר בסרט "דוח מיוחד" בשביל לתאר תרחיש מפחיד שבו קלות הזיהוי והעובדה שפני רובנו מופיעים בסלפי כזה או אחר ברשתות החברתיות יכולים לפעול נגדנו.

החשיבה על אופנה בהקשר הזה נראית כמו הוספה של מרכיב לא קשור לסלט של פוליטיקה וחרדות, אבל אם זוכרים שהליך הזיהוי הביומטרי מתבסס בעיקר על שילוב של תכונות גופניות היא הופכת למובנת – בעיקר כשמתייחסים לאופנה לא רק כאל שופינג וטרנדים חולפים; אלא כמכלול של החלטות שמשפיעות על הגוף שלנו ועל הדרך שבה אנחנו מציגים את עצמנו לזולת בכלל ולרשויות בפרט.

איריס ואן הרפן
איריס ואן הרפן

הסוואה – אותה דוגמת קאמופלז' שבמאה ה־19 אומצה על ידי הצבא – עשויה להפוך לאופציית מיגון עתידנית שתסתת מחדש את תווי הפנים ואת קווי המתאר של הגוף. זהו רעיון המזין את עבודותיהם של אמנים, יוצרים ומעצבים שמאמצים את הטכנולוגיות החדשות אך מבקשים להעביר דרכן ביקורת על הכיוון שאליו העולם הולך.

נושאת הדגל של מגמה זו היא המעצבת ההולנדית איריס ואן הרפר, שמתמחה בבגדי קוטור פורצי דרך מבחינה טכנולוגית. לאחרונה השיקה ואן הרפר קו מוכן ללבישה ונגיש יותר. ואן הרפר הצעירה, שהשתמשה עד כה בהדפסה תלת ממדית – טכנולוגיה נדירה יחסית בתחום – לשם יצירת פריטי לבוש שמאתגרים את צללית הגוף האנושי; יצרה שמלות מסיליקון שמכסות את הלובשת בשכבה של שלד חיצוני נוסף. היא גם מתעניינת – בעזרתם של הצלם פורץ הדרך ניק נייט וכמה מדענים ואדריכלים – במודיפיקציות גופניות חדשות. למעשה האפשרות להדפיס איברי גוף באותן טכניקות שבהן היא יוצרת בגדים נמצאת ממש מעבר לפינה.

CV Dazzle
CV Dazzle

האפשרות להשתיל צלע חדשה אולי מבעיתה לכאורה, אבל אולי כך גם נתפסה בעבר העובדה שנוכל לשכב על שולחן הניתוחים ולצאת תוך כמה שעות עם אף חדש כמו גם אופציות קישוט קיצוניות של פריסינג וקעקועים. לפי שעה קיים פתרון פולשני פחות: הסטארט־אפ CV Dazzle שמציע לאחר סריקת תמונה אפשרויות שונות שנשענות על תעלולי איפור ועיצוב שיער, שיכולות לשבור את הסימטריה הטבעית של הפנים ובכך לבלבל את האלגוריתם האחראי על זיהוי. בחברה קוראים לתוצאה הסופית "אנטי פנים", וההפתעה הגדולה של הפטנט היא תוצאה אסתטית להפליא, גם אם היא מיועדת לאמיצים שפתוחים לשינוי רדיקלי במראה – מה שהופך את מלחמת ההסוואה העתידנית הזאת לתרחיש מעט פחות מעורר אימה.