תופעה מתפשטת

בזמן שבלוס אנג'לס מתמודד ענף הפורנו הסטרייטי עם חוקים נוקשים המחייבים שימוש בלטקס ועריכת בדיקות מחמירות לשחקנים, תעשיית הסרטים לגייז נכנעת ללחצי הצופים ונפרדת מהקונדום כאילו לא היו מחלות מין מעולם. באיזה וודג'?

גבר עירום. צילום: Shutterstock
גבר עירום. צילום: Shutterstock
15 ביוני 2014

לפני כחצי שנה תלה כוכב הפורנו הבינלאומי מייקל לוקאס את הקונדום והצטלם לראשונה בקריירה שלו לסצנת ברבק (Bareback). לוקאס – הבעלים של חברת לוקאס אנטרטיינמנט וקיסר הפורנו הלא רשמי של קהילת הגייז, חובב ישראל ידוע ומי שהניף במשך שנים את דגל המין הבטוח בסרטים שהפיק – מקפיד מאז לשלב בקביעות סצנות ברבק בסרטיו. המהלך התמוה הזה, שלא נאמר מסוכן, כמובן לא עבר בשתיקה. מה גרם למלך הפורנו לעשות מין לא מוגן?

כך הקאמבק הנוכחי של הניינטיז החזיר לא רק את הבקסטריט בויז לבמה ואת הג'נדר הגמיש למקום הראשון באירוויזיון, אלא גם את הדיון על אמצעי מניעה ועל השפעת הפורנו על חיי המין המזדמנים של הקהילה. כשאחד מבכירי התעשייה מסיר את הלטקס כאילו לא היו מחלות מין מעולם – המצדדים והמתנגדים פוצחים מהר מאוד בקריאות בעד ונגד.

כעבור חצי שנה של שתיקה תקשורתית העניק בחודש שעבר לוקאס ראיון ארוך לאתר קווירקי, שבו שטח את משנתו. התשובה שלו טמונה בכניסתה לשימוש סדיר של ה־PrEP – תרופה לנטילה יומית שמפחיתה בשיעור גבוה את הסבירות של מי שאינם נשאי איידס להידבק בנגיף, במקביל לטיפולים משופרים שמביאים את נשאי ה־HIV עד לנקודה שבה העומס הנגיפי שלהם לא מאפשר להם הדבקה. לוקאס הסביר כי החליט לשעות לדרישה ההולכת וגוברת מצד צרכני הפורנו לסרטי ברבק והוסיף זווית אישית משכנעת: הוא יוצא זה זמן מה עם נשא, נוטל PrEP על בסיס קבוע ומקיים איתו יחסים לא מוגנים. לטענתו הוא לא נדבק ועל בסיס ניסיונו האישי הוא ממליץ למשתתפים בסרטיו לוותר על הכובעון.

איזה מין דבר

ב־17 ביוני 2012 עבר בארצות הברית חוק המחייב את שחקני הפורנו להתעטף בגומי ולעבור בדיקות מקיפות. הייתה זו מכה קשה לתעשיית הפורנו הגדולה בעולם שמייצרת כ־11 אלף סרטים חדשים מדי שנה, רובם המוחץ במדינת קליפורניה, מעסיקה כ־10,000 איש ומגלגלת מיליארדי דולרים. מאמציהם של בכירי התעשייה המבוהלים למניעת יישומו של החוק עלו בתוהו. באוגוסט האחרון הגישו חברות ההפקה ויויד אנטרטיינמנט וקאליפה פרודקשנס תביעה לבית המשפט בלוס אנג'לס בטענה כי החוק החדש מנוגד לתיקון הראשון לחוקה – חופש הביטוי. השופט המחוזי, דין פרגרסון, דחה את הטענות וציין בפסיקה כי הקרן למלחמה באיידס, שעומדת מאחורי הצעת החוק, הציגה ראיות ממשיות לסיכונים הבריאותיים שחשופים להם עובדי תעשיית המין.

החוק הזה מיועד בעיקר לסרטי פורנו סטרייטיים, שם הסצנות שבהן עוטים הדוגמנים הגנה על איבריהם נדירות. דווקא בסרטי הגייז הקפידו במהלך השנים אולפנים גדולים כלוקאס אנטרטיינמנט ורייג'ין סטאליון האמריקאיים ומן אט פליי הבריטי לצלם רק סרטים מוגנים.

האם לנוכח ההתקדמות המדעית הנוכחית ראוי לבחון מחדש את הטאבו על ברבק בסרטי סקס הומוסקסואליים? ברור שבחיים האמיתיים העניין מורכב ובעייתי בהרבה. קונדומים הרי מגִנים לא רק מאיידס, אלא מארסנל שלם של מחלות. מלבד זאת, תרופות כגון PrEP וטרובדה ניתנות במרשם רופא (בחו"ל בלבד) ופרטנרים מזדמנים לא עומדים בתנאי המעבדה שלוקאס מצהיר שהוא מעמיד לשחקנים שלו לפני הצילומים – בדיקות כלליות כנגד כל סוגי מחלות המין.

זה שנים מתנהלת קהילת הלהט"ב באנומליה דו קוטבית שמעוררת דיונים סוערים על מין מוגן מול תופעת הברבק. ככל שהרפואה משפרת עמדות ומשכללת תרופות הפערים הולכים ומקצינים, והשוק השחור של נוטלי ה־PrEP והטרובדה הולך ומתרחב. קונדומים, מה לעשות, זה עסק מבאס וההתנהלות המינית הערה של הקהילה נוטלת את הרע ההכרחי בעירבון מוגבל. הנתונים שמפרסם מדי שנה ארגון "בלה דואגת", זרוע ההסברה של הוועד למלחמה באיידס, מצביעים על עלייה חדה במקרי ההדבקות ב־HIV בקהילה הגאה: אחד מכל עשרה הומואים בתל אביב הוא נשא ואחוז ההומואים מכלל הנשאים בארץ גבוה פי שישה־שמונה מחלקם באוכלוסייה.

טרובדה
טרובדה

לתעשיית סרטי המין ההומוסקסואליים יש אחריות כלפי השחקנים שלה, אבל לאחרונה היא נוטה להתנער מאחריות כלפי הצופים. מצד אחד עומדים צרכני הפורנו שתובעים מהאולפנים לצלם רק סקס מוגן, משל היו חברות ההפקה מוסד חינוכי; ומן העבר האחר גוברת הדרישה מצד צרכנים אחרים לסרטי ברבק. המצב שנוצר הוא בלתי אפשרי לתעשייה שמנסה לשרוד כלכלית.

"סצנות ללא קונדומים הן הרבה יותר פופולריות ורוב החברות, כולל שלי, התאימו את עצמן למציאות החדשה", אמר לוקאס בראיון. "אני לא יכול לדבר על מצבם הכלכלי של אולפנים אחרים, אבל בשנים האחרונות הרבה מהם פשטו את הרגל או נקנו על ידי תאגידים. אם התעשייה הייתה נשארת מאוחדת מאחורי השימוש בקונדומים זה היה משהו אחר. בסופו של דבר אנחנו עסק ולא יכולים להרשות לעצמנו להתעלם ממה שהצרכנים דורשים מפורנו כיום".

גם שחקן הפורנו הישראלי יונתן אגסי, בן טיפוחיו של לוקאס שהשתתף עד היום בכ־50 סרטים, שלושה מהם ללא שימוש בקונדומים, מסנגר. "חברה שמחליטה לעבור לברבק עושה את זה רק משיקולים פיננסיים", הוא מסביר, "כולם צופים בברבק, אנשים לא נהנים לראות סייף".

אתה לא מפחד?

"לא. לפני שצילמתי את הברבק עברתי בדיקות. הכל מאוד מסודר, אני מצלם שתי סצנות פעם בחודשיים. הסיכון האמיתי הוא לא על הסט אלא בחיים ואני זהיר. על הסט מי שנשא מוצמד לנשא ומי שלא נשא מוצמד למי שאינו נשא. היה שחקן אחד שממש רציתי לשחק איתו ובגלל שהיה לנו סטטוס שונה לא נתנו לי. מעולם לא הציעו לי לקחת טרובדה על הסט".

אף אחד לא מפנטז על קונדומים

הקריירה של לוקאס כוללת בין השאר הרצאות באוניברסיטאות וכתיבת טורי דעה, וכן יצירת סרטים תיעודיים, כמו זה שעשה בישראל, "Understanding Israel" על חיי ההומואים בציון, או זה שסיים זה עתה, "Campaign of Hate: Russia and Gay Propaganda". לצד פעילותו החברתית ומעורבותו בקהילה הוא מטפח תדמית של ילד רע. "באופן אישי אני חושב שסצנות ללא קונדומים הן מחרמנות יותר", אמר לאחרונה. "כן, אתה יכול לעשות פורנו טוב עם קונדומים ועשינו הרבה מזה, אבל פורנו זאת פנטזיה ואף אחד לא מפנטז על קונדומים". אגסי מחזק את דבריו: "סצנות ברבק הן יותר קינקיות וזורמות במהלך הסקס. לא צריך לעצור, לשים קונדום ולהעמיד את הזין עוד פעם. היה לי יותר קל ויכולתי לתת יותר מעצמי ובאמת הגענו למקומות יותר רחוקים".

יונתן אגסי. צילום: מתוך  menformenblog
יונתן אגסי. צילום: מתוך  menformenblog

ארבעה כוכבי פורנו אמריקאים נדבקו באיידס במהלך צילומים בשנה שעברה בלוס אנג'לס. אגסי לא מתרגש. "החוקים של האמריקאים הצבועים הקטנים האלה לא תופסים, הם לא ימנעו כלום", הוא אומר, "בחיים לא הצטלמתי בארה"ב. מה הבעיה לנסוע לעשות סצנה מהממת בברלין ולחזור?". חיפוש ארכיוני קצר מגלה עד כמה השתנתה התעשייה. לפני כשלוש שנים בלבד צוטט אגסי כמי שאומר: "מי שצפה בסרטים שלי יודע שאני עושה רק סקס בטוח. אני מאוד אנטי ברבק. זה לא ילך לשום מקום. החברות הגדולות מתעסקות במין בטוח ולכן מקבלות חסות מכל מיני ארגונים שעוסקים בעניין. רוב החברות שעושות ברבק יסיימו את התקציב שלהן תוך שני סרטים וייעלמו".

לוקאס הוא כנראה מעסיק הוגן ששומר על השחקנים שלו, אבל בהחלט עוף נדיר בתעשייה שניקיון כפיה בכל מה שקשור לאחריות לפועלים בה מוטל בספק. כוכבת הפורנו הסטרייטי קמרון ביי שיצאה לאחרונה מארון התרופות כמי שנדבקה ב־HIV על סט ברבק בלוס אנג'לס סיפרה שאף שהפרטנר שלה דימם משריטה באיבר מינו בזמן הצילומים, הם הופסקו לרגעים אחדים בלבד. כעבור חודש צייץ בן זוגה לחיים וכוכב הפורנו לגייז רוד דיילי שגם הוא נשא. במסיבת עיתונאים קורעת לב שערכו השניים בספטמבר הם קראו לשינוי שיטת הבדיקות שנדרשות משחקנים בתעשייה ולסקס מוגן. "הייתי נאיבי כשסמכתי על בדיקות ה־STD (בדיקות מקיפות למחלות מין ששחקני פורנו נדרשים לעשות לפני צילומים – עע"ג) ושמעתי בעצתם של שחקנים אחרים שאין צורך להשתמש בקונדום", אמר ביילי.

אגסי טוען שהוא מכיר את חברות ההפקה שדיילי עבד עמן והן נחשבות אחראיות. "אני בטוח שזה בולשיט, הוא כנראה לא נזהר".

ובכל זאת, התחרות בתחום גדולה וה-"בשר הטרי" מוכן להיטחן ולהסתכן. או כמו שאמר ביילי: "למדתי מהר שתמיד יש מישהו יותר צעיר וסקסי שמוכן לעשות משהו שאתה לא".

בלה מודאגת לאללה

"מחקרים בארצות הברית מראים שצריכה של פורנו ברבק מעלה את החשק למין לא מוגן במציאות", מזהיר אדיר ינק, רכז "בלה דואגת". "מצד אחד זה בסדר שיש אנשים שזאת הפנטזיה שלהם וזה לא אומר שהם יעשו בהכרח ברבק בחיים, אבל המחקרים מראים שהמגמות בקהילה הבינלאומית שליליות".

הקהילה שאננה ביחס לאיידס?

"אני מעדיף להיצמד לנתונים ופחות לתחושות. במחקר האחרון של הוועד למלחמה באיידס 48 אחוז מהנשאלים עדיין העידו שקיימו מגע מיני אחד לא מוגן או יותר בשנה האחרונה, וזה מטריד".

מה מידת היעילות של הטרובדה?

"יש מחקרים בארצות הברית שמראים 92 אחוז הצלחה של התרופה, אבל הם התבצעו בתנאי מעבדה סטריליים שכוללים נטילה יומיומית בהשגחה רפואית. התרופה מהפכנית וגוררת דיון סוער שמעמיד את השימוש בקונדום בספק. בכל מקרה ה־CDC האמריקאי (המרכז לבקרת מחלות ומניעתן – עע"ג) עדכן החודש את ההמלצות באשר למי שאמור לקבל אותה ובאילו תנאים, והדגיש את חשיבות ההיבדקות של הומואים הפעילים מינית כל שלושה־שישה חודשים, וזאת הנקודה החשובה – הרבה מההדבקות מתבצעות על ידי אנשים שלא גילו שהם נשאים. נשאים משתמשים בקונדום ולכן חשוב לעודד הומואים להיבדק. ככל שמגלים מוקדם יותר יש סיכוי גבוה יותר לטיפול יעיל יותר ולהורדת הצפיפות הנגיפית המשפיעה על הסיכוי להידבקות. ככל שיותר הומואים נבדקים פחות הומואים נדבקים".

ב־17.6־15.6 יתקיים במרכז הגאה בגן מאיר מבצע בדיקות HIV חינם