10 תבלינים שאתם חייבים

אחרי הפפריקה והפלפל: עשרה תבלינים שאתם צריכים להוסיף למזווה

15 בדצמבר 2013

עלי קפיר ליים

בתאילנד משתמשים בגירסה הטרייה, בישראל אפשר בינתיים להתנחם רק בגרסה המיובשת. הם מעניקים ארומה הדרית בטעם ובריח לכל תבשיל ומומלצים בעיקר להוספה במתכונים תאיים – מרקים, תבשילים על בסיס חלב קוקוס, מוקפצים ועוד. מספיק להשתמש בשניים־שלושה עלים וכבר מרגישים תאילנד בפה.

 לימון פרסי

תוספת מרוכזת לימונית־ליימית מצוינת למי שרוצה להגיע לחמצמצות מדויקת של תבשילי בשר וירקות (כמו למשל הגונדי הפרסי). הלימון הפרסי המיובש נמכר בצבע כתמתם או צבוע בשחור. מומלץ ללכת על הגירסה הטבעית.

 גרגירי חרדל

בצורתם הטבעית הם כמעט חסרי טעם, ורק לאחר ששוברים או קולים אותם מרגישים את החריפות. מתאימים לכבישה של ירקות או בשר, לרטבים, וקלויים על מחבת כתוספת  לתבשילים עזי טעם. גרגירי חרדל שחורים עדינים יותר וטעמם החריף מתפוגג במהירות רבה יותר.

 סוּמק

מעבר לעובדה שצבע הבורדו העמוק שלו הופך אותו לשדרוג אסתטי לכל סלט ירקות פשוט, הסומק מעניק ארומה חמצמצה־פיקנטית לדגים ולבשרים צלויים על הגריל, למגוון סלטים או פשוט סתם ככה על פיתה חמה עם שמן זית ומלח.

 זרעי כמון

כדי לשפר את איכות הבישול, זונחים את הכמון הטחון ובמקומו משתמשים בצורה הטבעית. אפשר להתחיל כל תבשיל עם חופן זרעי כמון קלויים על המחבת בשמן (ולהוסיף לחגיגה זרעי כוסברה וחרדל) ולהגיע לעוצמת טעמים נפלאה.

 זרעי כוסברה

הקסם של התבלין הזה הוא שגם שונאי כוסברה מושבעים לא מאמינים שיש קשר בין הכדורונים העגולים לבין צמח התבלין. זרעי כוסברה טובים מאוד כתוספת א־לה אניס לאורז, למרקים, לתבשילי ירקות, לכבישה ואפילו לסלטים. חוץ מזה, הם פציחים ועושים כיף לשיניים.

 מלח שחור

המלח השחור מגיע מהוואי, ומיובש בתהליך ייחודי על אבני לבה. הוא לא מחליף מלח בישול רגיל, אבל הגשה של מלח ים איכותי לצד לחם טוב, שמן זית וחומץ בלסמי תהפוך כל פתיח של ארוחה לחגיגה של ממש. הוא מחזק טעמים, פותח את התיאבון ויותר מהכל – גורם להתייחס לאוכל קצת יותר ברצינות.

 לבנדר

תעשיית הנרות ניכסה אותו לטובת הפצת ריחות, אבל כתבלין מדובר בתרומה מרירה־מתוקה ועדינה לחליטות ולקוקטיילים, לקינוחים על בסיס גלידה, לאפיית עוגיות יבשות וגם לסלטים קרים של קטניות מבושלות.

 ציפורן שלם

אין עוגה בחושה שתהיה שלמה בלעדיו, ואין קונפיטורה מושלמת בחסרונו. הוא מאזן מתיקות של קינמון ודבש ומעצים חריפות של ג'ינג'ר ופלפל שחור. מומלץ לקנות מחטי ציפורן ולטחון לבד (אפשר לשבור עם האצבעות). תבלין חובה לאוהבי חליטות ולחם־בננה.

 קצח

לא רק על בורקס בולגרי: כדאי להוסיף קצח לסלט ירקות, ללבנה מתוצרת בית, לפשטידת ירקות ולמאפים מלוחים. הוא נותן טעם עמוק ומלוח ומשתלב נפלא עם ירקות כתומים כמו דלעת, בטטה וגזר. אפשר גם להשתמש בו כדי לנקד עוגיות טחינה או חלבה.