בייג'ינג היום

אלפי שנות מסורת למול מודרניזציה מתקדמת

בניין משרדי קפיטל באדריכלותה של זאהה חדיד (צילום: shutterstock)
בניין משרדי קפיטל באדריכלותה של זאהה חדיד (צילום: shutterstock)

בייג'ינג, מרכזה הפוליטי, ההיסטורי והתרבותי של סין, היא עיר הבירה המושלמת עבור המדינה המאוכלסת ביותר בעולם. היא לא סתם גדולה, היא מתפרצת לכל הכיוונים – למעלה, למטה ולכל הצדדים. מסילות רכבת מונחות מעל גשרים שעוברים מעל כבישים מהירים שעוברים מעל עוד מסילות רכבת. כל גורד שחקים חדש מטפס ועולה מעל לגובהו של זה שהוקם רק כמה חודשים קודם לכן. תרבות עכשווית נראית מכל פינה, והאמנות, המוזיקה והקולנוע מתאמצים להדביק את קצב הצמיחה הכלכלית שאינו עושה סימנים של האטה.

למרבה המזל, ישנן כמה נקודות של שקט ושלווה בתוך התוהו ובוהו המטורף הזה; העיר האסורה ומקדש גן העדן (שהעגורנים ומשאיות הענק של פרויקטי הבנייה העצומים לא הורשו להתקרב לאזוריהם), פאר והדר קיסרי, הוטונגים מאובקים, סינים זקנים שרוקדים ושרים שירים מסורתיים – כל אלה הם הפסקות נעימות בשגרה הנוכחית של בייג'ינג שעושה ככל יכולתה להפוך למודרנית.

הוטונג טיפוסי (צילום: shutterstock)
הוטונג טיפוסי (צילום: shutterstock)

חלק גדול מהשינויים בעיר קרו הודות לבחירתה של בייג'ינג כמארחת האולימפיאדה  שהתקיימה בשנת 2008. העיר זכתה למתיחת פנים חסרת תקדים: הפיתוח הקצבי שנמצא בתנועה כבר משנות התשעים, הואץ עוד יותר והורחב למימדי ענק. בניינים מיושנים מהעידן הקומוניסטי הופלו ונעלמו מנוף העיר בתוך יום אחד, ובמקומם זינקו לאוויר גורדי שחקים מודרניים ונוצצים. המודרניזציה של העיר התקדמה בקצב מהיר ונראה היה כי הישן נעלם מעל פני האדמה. הממשלה הסינית השקיעה מיליוני דולרים בכדי להפוך את העיר ל"ירוקה יותר" למען התיירים בעקבות מצב זיהום האוויר הנוראי, ונוספו פארקים רבים בנוסף לתכנית תחבורה מהפכנית שמנעה כניסתן של מכוניות פרטיות למרכז העיר (זה המקום לציין שלא הכל היה ורוד ונוצץ, והבחירה בעיר כמארחת המשחקים האולימפיים, משכה גם את אור הזרקורים לבעיות חמורות שונות, פוליטיות, סביבתיות וחברתיות שהיו קיימות בסין מאז ומתמיד כגון פגיעה בזכויות אזרח, נושא טיבט ועוד).

קו הרקיע המודרני של בייג'ינג (צילום: shutterstock)
קו הרקיע המודרני של בייג'ינג (צילום: shutterstock)

בייג'ינג של היום היא שילוב מרתק בין ישן לחדש, בין מסורתי למתחדש, בין דינמי ליציב וגם בין כלכלת שוק לקומוניזם בסגנון הישן. העיר מקבלת היום זרים ואת תרבותם, כמו גם השקעות חיצוניות ופיתוח מודרני בזרועות פתוחות.

המגמה הזאת יכולה להוביל את בייג'ינג לאחד משני כיוונים: עיר צרכנית חסרת אופי שחיסלה לחלוטין את שאריות הרוחניות המזרחית שהיתה בה, או עיר בירה עולמית המשלבת בין יכולות המסחר של הונג קונג, הבינלאומיות של טאיפיי והזוהר של שנגחאי. זוהי עיר שנמצאת על ספו של שינוי מרתק ומלהיב.