הברלינאים החדשים

לנגב חומוס בגרמנית: הקהילה הישראלית בברלין חווה סוג של רנסנס

חומוס (צילום: shutterstock)
חומוס (צילום: shutterstock)
20 באוקטובר 2013

לצד הקהילה היהודית בבירת גרמניה, משגשגת בעשור האחרון גם קהילת הישראלים. אמנם אין נתונים מדויקים על כמות הישראלים שמתגוררים בברלין, אולם ידוע שמספרם עולה (רוב ההשערות מדברות על בין 10 אלפים ל-25 אלפים ישראלים ויש הטוענים כי גם 40 אלף אינו מספר מופרך). כמעט כולם מספרים לכל מי שמוכן לשמוע על העיר הקוסמופוליטית, הכמעט אוטופית, שבה כל אחד יכול לעשות מה שנפשו חפצה בו ולהתקיים מכך בכבוד.

על פניו נראה כי הקהילה הישראלית בברלין חווה סוג של רנסנס ששני אולי רק לשנות ה־20 המפורסמות של רפובליקת ויימאר, שבהן אנשים כמו ש"י עגנון, אלברט איינשטיין, וולטר בנימין, חנה ארנדט, לאה גולדברג ואחרים הילכו ברחובות הכרך הברלינאי והפכו את הקהילה היהודית־גרמנית לאחד ממוקדי הכוח האינטלקטואליים והתרבותיים הבולטים בעולם.

הקהילה הישראלית החדשה שנוצרה בברלין מנותקת כמעט לחלוטין מהקהילה היהודית, והשתיים חיות זו לצד זו ונפגשות בעיקר בחגים. מסממני ההשתקעות ניתן לראות תחנת רדיו, מגזין, תנועות נוער, חומוסיות, מקומות מפגש ואינספור בלוגים ועמודי פייסבוק משלה. ממבט עילי מצטיירת תמונה של קהילה מגובשת היטב שבה כולם מכירים את כולם, או לכל הפחות עוזרים לכל מי שצריך. הישראלים משתלבים בכל תחומי החיים וכמובן מביאים איתם גם טעמים מהבית.

אוכל

לפעמים כל מה שצריך זה ניגוב אחד של פיתה בחומוס כדי לנחם את הקיבה או געגוע. בשביל זה יש את sababa. המיקום המושלם שלו במרכזו של רחוב הקניות המקסים kastaniena alle  (בבית מספר 50/51), המחבר בין הרבעים מיטה ופרנצלאוור ברג, מאפשר לכם למלא את הבטן שנייה לפני שאתם מסתערים על החנויות .

עוד ישראלים תמצאו במרכז רובע מיטה – במעדנייה הטעימה של לואיג'י צוקרמן. בייגלים וסנדביצ'ים שמחברים בין ישראל, אמריקה ואיטליה, המצטיינים במיוחד בטריות חומרי גלם luigi zuckermann) (rosenthaler strasse 67.

קניות

ברובע פרידריכסהיין תוכלו למצוא את "הפלזמה לאב" סניף ברלינאי של חנות הבגדים התל אביבית מקינג ג'ורג' המציע ביגוד צעיר, מרען ואיכותי (plazmalab wuhlischctrasse 39).

חיי לילה

פרנדס בר הפך עם הזמן לבר הישראלי של ברלין, זה שאנשים באים אליו כדי לפגוש ישראלים אחרים.

העיצוב אביבי למדי והאווירה חברית. גולת הכותרת, זהו מקום היחיד בברלין שאפשר לשתות בו גולדסטאר schivelbeiner strasse 6)).

בברלין מתקיים ליין המסיבות העונה לשם העברי "המשוגע" – meshugeh, מסיבות ישראליות בהן משתתפים בעיקר גייז וגרמנים חובבי ישראל (או שילוב של השניים). הליין מביא את מיטב ההורה, הקיטש וכן גם את הקלישאות היהודיות (הבה נגילה), ומתקיים פעם בחודש במועדון ה-zmf ברובע מיטה (brunnenstrasse 10). לפרטים נוספים יש לחפש במגזיני גייז המפוזרים בעיר בחינם.

מוזיקה

בחורה שעושה חיל באירופה מביתה בברלין היא מעיין נידם, די.גיי ויוצרת מינימל האוס וטכנו, המתגוררת בעיר מזה עשור. לא מפתיע שהיא עושה זאת דווקא בברלין, הידועה כאבן שואבת לתקליטנים מכל רחבי אירופה והעולם, הרוצים ליצור בסביבה פורייה ותומכת. אם אתם בעיר אולי תרצו לבדוק אם יש לה גיג ותבינו למה הבחורה נחשבת לכשרון.

תיאטרון

ההצגה "דקה דומייה" היא הצגת פרינג' ששחקניה הם גרמנים וישראלים מברלין. ההצגה דנה ביחסים הטעונים שבין גרמניה וישראל, דרך המשקפיים של ישראלים שהיגרו חזרה אל גרמניה. ההצגה זכתה בפרס ההצגה הטובה ביותר בפסטיבל עכו 2010 ועדיין מועלית על הבמות בישראל ובברלין.