בעל הבית משתגע

ח"כ סתיו שפיר מגבשת הצעת חוק שתפקח על מחירי השכירות ותטיל את הוצאות התיקונים על המשכיר. בתמורה יזכו בעלי הדירות לתמיכה בתחזוק הנכס

סתיו שפיר
סתיו שפיר
19 בדצמבר 2013

כשני מיליון מתושבי ישראל מתגוררים כיום בשכירות, אבל בעוד שבמדינות מערביות אחרות מדובר בפשרה די נוחה ובטוחה, אצלנו השוכרים הולכים על קרקע יציבה הרבה פחות. כך לדוגמה, כל חוזה סטנדרטי בישראל נפתח במילים: "הצדדים מסכימים בזה כי השכירות האמורה לא תהא מוגנת על פי חוק הגנת הדייר". או במילים אחרות: אין דין ואין דיין.

לשם השוואה, בניו יורק הקפיטליסטית הרשויות מציבות מגבלות ברורות על העלאת שכר הדירה (עד שבעה אחוז בשנה) ועל האפשרות לפנות דיירים; בברלין יש פיקוח על העלאת שכר הדירה ופינוי השוכרים; ובלונדון פועל מודל של דיור בר השגה על כרבע מהדירות בעיר.

בדיוק משום כך חברת הכנסת סתיו שפיר, בעצמה דיירת בדירת שותפים, עובדת בימים אלה על ניסוח הצעת חוק שתגן גם עלינו בג'ונגל השכירות הישראלי.

"במהלך שבע השנים שבהן אני גרה בשכירות הספקתי לעבור יותר משבע דירות ואני לא חושבת שאני מייצגת את המקרה הקיצוני", אומרת שפיר."ישראל היא המדינה היחידה היום בעולם המערבי שאין בה שום הסדרה של שוק השכירות ולכן השוק הזה כשל וממשיך להיכשל. יותר מדי אנשים לא מרגישים בטוחים בדירות שבהן הם חיים, ונאלצים להחליף דירות בטווחי זמן קצרים מאוד שלא מאפשרים להם לחיות את חייהם באופן סדיר. גם אלה שלא נאלצים להחליף דירות בתדירות גבוהה סובלים מכך שמעלים להם את שכר הדירה בשיעורים אדירים בשנה, מכך שבעלי הדירות מטילים עליהם הוצאות נוספות על תיקונים ומכך שאפילו הוצאות התיווך נופלות עליהם ולא על המשכירים – אין לזה סוף".

אז למה המדינה לא מתערבת?

"הממשלה הזו לא רוצה לגעת בשוק השכירות כי היא מעדיפה לא להתערב, בדיוק כמו שהיא עושה כשהיא מכוונת להפרטה של הרפואה והחינוך. אבל בעוד שבמקומות מסוימים יש טיעונים לכאן או לכאן, בשוק הדיור הוכח שההפקרות הזאת פשוט לא עובדת. מישהו חייב להגן על השוכרים".

לשפיר, שמתגוררת כיום בשכירות עם שלושה שותפים נוספים בדירה ביפו, לא חסרים סיפורי זוועה אישיים מניסיונה כשוכרת, אבל בעמוד הפייסבוק שלה היא ביקשה מאנשים לספר לה על טראומות הדיור שלהם. הפניות הגיעו מכל רחבי הארץ: "בכל מקום שיש בו ריכוז של סטודנטים שזקוקים לדירות שנמצאות בקרבה מסוימת לאוניברסיטה או לתחבורה ציבורית בעלי הבית מזניקים את המחירים".

אז מה עושים?

"ההצעה שלי פונה לבעלי הדירות ומציעה להם להשכיר את הדירה על פי חוזה קבוע שמבטיח ששכר הדירה לא יעלה ביותר משלושה אחוז בשנה, שמאפשר שכירות לטווח ארוך של בין שלוש לחמש שנים, ושמבטיח שהדירה תעמוד בסטנדרטים מסוימים של בטיחות, כאשר כל ההוצאות על תיקונים יהיו על המשכיר. משכיר שיעמוד בחוזה הזה יקבל פטור מתשלום מס על שכירות ופעם בעשר שנים יזכה בהלוואה ללא ריבית מהמדינה לשיפוץ מקיף של הדירה. יש פה אינטרס גם של המשכירים, כי ככה ערך הדירה רק יעלה במקום לרדת".

את חושבת שזו הצעה מפתה מספיק בשביל שבעלי הדירות יקפצו עליה?

"פטור ממס שווה לאנשים הרבה מאוד כסף והלוואה מסובסדת מהמדינה לשיפוץ זו הטבה מדהימה. הרי הדאגה הכי גדולה של אנשים שמשכירים את הדירה שלהם זה שהשוכרים יהרסו את הדירה באיזושהי צורה. לאנשים שמשקיעים בנכס יש אינטרס לשמור עליו לשנים ארוכות, ובאופן הזה נוכל לעזור להם לעשות את זה".