המירוץ לשוויון: יהודיות וערביות מקימות קבוצות ריצה יחד

קבוצת ריצה משותפת לנערות ערביות ויהודיות מירושלים מבקשת עזרה בהדסטארט כדי להפוך למקצוענית

פרויקט מסלול. חברות קבוצת הריצה. צילום: איתי אקירב
פרויקט מסלול. חברות קבוצת הריצה. צילום: איתי אקירב
25 בפברואר 2015

המיזם הירושלמי "רצים ללא גבולות" עשוי לעניין גם את אלה שאינם חובבי הזעה בבד נושם וזרחני. הניחו בצד את הטראומות משיעורי הספורט והקשיבו לרעיון הפשוט שבבסיסו בני נוער יהודים וערבים שמתאמנים יחד. בנובמבר האחרון התגבשה קבוצת נערות ירושלמיות לריצה משותפת שבועית, ולמפגש דיאלוג עם מנחה בכל שבוע שני. בקרוב תיפתח גם קבוצת נערים.

"הפריע לי שהרבה נערות בתיכון לא עוסקות בספורט, אבל הטריגר למיזם היה מבצע צוק איתן", מספרת שושנה בן דוד (18), תלמידת תיכון מירושלים. "אני מתאמנת לחצי מרתון ורצה חמש פעמים בשבוע, ובתקופת המבצע הרגשתי מחנק בעיר. המסלול שלי בטיילת ארמון הנציב עובר ליד ג'בל מוכאבר, משם יצאו כמה פיגועים. הייתי צריכה לוותר על החלק הזה, אבל הרגשתי שזה לא נכון. למה לחיות בפחד הזה? אנחנו חיים באותו מרחב ואני אפילו לא יודעת מי נמצא שם. ואז זה התחבר לי". בקבוצה המגוונת שהתגבשה חברות נערות חילוניות ודתיות, יהודיות וערביות.

בן דוד משתתפת במסלול לפיתוח מנהיגות בישראל (LEAD), במסגרתו התבקשה להקים פרויקט חברתי. כשפנתה לקרן שוסטרמן עם המיזם, התברר שכבר יש שותף לרעיון – היזם החברתי ישראל הס, והאצנית הצעירה חברה אליו. השניים פתחו קמפיין בהדסטארט ועד כה הוא גייס קרוב ל־28 אלף ש"ח, מתוך 68 אלף שהם מקווים להשיג בשבוע שנותר. "אנחנו רוצים להפוך את הקבוצה למקצועית", מציגה בן דוד את מטרת הקמפיין. "היא אמנם פתוחה לכל הרמות, אבל הרעיון הוא להביא את הנערות לתחרויות. בשביל זה צריך מאמנים דוברי שתי השפות, ציוד ריצה, ביטוח. יש המון ביורוקרטיה ועלויות. בחודש מרץ תיפתח גם קבוצת נערים, ובלי המימון הפעילות לא תחזיק מעמד לאורך זמן".

את מזהה שינוי אצל הנערות מאז שהתחילה הפעילות?

"בהחלט. על מסלול הריצה כולן שוות, בלי קשר לרקע שממנו הגיעו ובלי פוליטיקה. הן הגיעו ומיד התחילו לספר על החיים האישיים שלהן ולחפש מכנים משותפים".

האם נוצר בקבוצה חיבור בין בנות שנגע בך באופן מיוחד?

"יש שתי בנות שהתחברו, אחת דתייה שמגיעה מאולפנה והשנייה חילונית שלומדת בבית הספר הדמוקרטי. יש עוד חיבורים בין יהודיות לערביות כמובן, ואני לא חושבת שזה היה קורה לולא המפגשים האלה. אני נקשרתי בעצמי לכמה בנות באופן אישי. למפגשים במרחב הזה יש השפעה".

מה תעשו אם לא תשיגו את המימון?

"החלטתי לפעול בו זמנית באופן חובבני וגם לנסות להפוך את הקבוצה למקצועית, אז נמשיך לנסות לקבל מימון, במיוחד כי כל יום יותר אנשים נחשפים למיזם. אם לא נצליח זה יהיה חבל, אבל אני אמשיך להתאמן עם קבוצת הנערות. לא נוותר על הריצה".

רצים ללא גבולות בהדסטארט