הופכים שולחן: מלצר במסעדת שולחן פוטר לאחר שניסה להתאגד

לאחר ששיפוצים במסעדת שולחן התארכו מעבר למתוכנן, המלצר ניסה לאגד את עובדי המקום לקבל פיצויים - ופוטר

מלצר. תמונה: shutterstock
מלצר. תמונה: shutterstock
26 בנובמבר 2015

ש' חווה לאחרונה על בשרו את חולשתם של העובדים הזוטרים מול בעלי העסקים. מסעדת שולחן, שבה עבד ש' בן ה־28 כברמן, יצאה בסוף אוגוסט לשיפוצים. תחילה טענו הבעלים שהעבודות צפויות לארוך כשבוע, אך בפועל נמשכו קרוב לשבועיים. כשהבין ש' שלא יזכה לפיצויים על זמן זה, החליט להקים ועד עובדים: "שבועיים בלי עבודה זה הרבה זמן. כשראיתי שהשיפוצים נגררים התחלתי להתעניין בהיבט המשפטי, זה לגיטימי. כשחזרנו לעבוד דיברתי עם העובדים האחרים, הם היו בעד ופניתי להסתדרות".

כשהשמועה על הקמת הוועד התגלגלה לאוזניהם של בעלי המקום, פוטר ש' באמתלה שאיננו
מתאים לאופייה החדש של המסעדה. "הבעלים העדיף לפטר אותי ולשלם לי פיצויים מאשר לשלם לצוות שלם על שבועיים". ש' ער לבעייתיות בנושא זכויות העובדים בענף המסעדנות, אך מסביר כי המודעות לנושא בקרב העובדים נמוכה: "אני כבר הרבה שנים בעסק הזה, ורוב האנשים שאני עובד איתם צעירים ממני, חלקם רק השתחררו או חזרו מטיול. פחות מעניין אותם העניינים האלה, בשבילם שבועיים בלי עבודה זה סבבה, חופש". לאחר שהודיעו לש' על פיטוריו, הוא המשיך לעבוד במקום כחודש וחצי עד שמצא מקור פרנסה חדש. את הפיצויים במלואם הוא טרם קיבל. "השבוע קיבלתי חלק מהפיצויים. ניסיתי לתפוס את מנהלת הכספים פעמיים אבל היא לא חזרה אליי. חשוב להגיד שהצוות הגן עליי וניסה למנוע את הפיטורים שלי".

"מקרים מקוממים של פיטורי עובד שניסה להקים ועד עובדים, על פי חוק ובזכות מלאה, הם שמוכיחים עד כמה חייבים להעביר כאן את חוק זכויות המלצרים", אומר אלון־לי גרין, פעיל חברתי וממקימיו של איגוד המלצרים. "בעוד חודש יעלה החוק שאנחנו עובדים עליו כבר כמה שנים להצבעה בכנסת, ואני מקווה שזו תהיה התחלת הסוף של ניצול המלצרים, של אי תשלום השכר בענף ושל הפיטורים השרירותיים והלא צודקים".

ממסעדת שולחן נמסר: "תגובתנו היא שאין תגובה".