נגד הטבע: בית הספר לטבע עורך מבחני מיון לילדים בניגוד להנחיית משרד החינוך

אף שמשרד החינוך אסר על בית הספר לטבע לעשות מבחני קבלה, הילדים הרוצים להתקבל אליו, בני חמש, עדיין נשלחים ל"הסתכלות". בחודש הבא יוכרע אם גם התלמידים העולים לכיתה א' יעברו סינון

בית הספר לטבע בתל אביב (צילום: אורן זיו)
בית הספר לטבע בתל אביב (צילום: אורן זיו)
25 בנובמבר 2015

בניגוד להנחיות, בית הספר לטבע בתל אביב ממשיך לקיים מבחני קבלה לילדים המבקשים להתקבל למוסד. בעתירה שהגישו בתחילת החודש הורים לשני ילדים שלא התקבלו ללימודים, נטען כי בית הספר עורך מבחני מיון בניגוד לנוהלי משרד החינוך וכך מונע קבלה של תלמידים מרקע מוחלש.

בית הספר לטבע ובית הספר לאמנויות הם שני מוסדות חינוך על אזוריים בתל אביב שנוהגים לקיים מבדקי מיון לילדים בני 5 המבקשים להתקבל אליו. אך בעוד שבית הספר לאמנויות קיבל אישור מיוחד לבדוק את כישוריהם של הילדים, בית הספר לטבע לא קיבל את האישור הפורמלי הנדרש ממשרד החינוך. בפסק הדין שניתן בתחילת החודש על ידי השופט מאיר יפרח בבית המשפט המחוזי בתל אביב נקבע כי בית הספר מחויב לקבל את התלמידים שהוריהם עתרו. עם זאת טרם ברור מה יעלה בגורל המיונים לשנת הלימודים הבאה, שאמורים להתקיים בחודשים הקרובים.

בית הספר לטבע בתל אביב (צילום: אורן זיו)
בית הספר לטבע בתל אביב (צילום: אורן זיו)

בית הספר לטבע, שחרת כל דגלו עידוד יצירתיות ומנהיגות, הוא אחד המבוקשים בתל אביב. מעדויות שנאספו עולה כי מבחני המיון לבית הספר כוללים דיון על סיפור שנקרא בפני הילדים, חקירת בעלי חיים באמצעות זכוכית מגדלת והתנסות בבניית בית גידול. התצפית שנערכת על הילדים אמורה לבדוק תכונות כגון סקרנות, מוטיבציה ונכונות לגעת בבעלי חיים ובצמחים.

כמו תוכנית ריאליטי

"לקחתי את הילד שלי למה שמכונה שם תצפית, הרי אסור להם לקרוא לזה מבחנים או מבדקים", מספר העיתונאי והתסריטאי רענן שקד. "הם לוקחים קבוצה של ילדים ויושבים איתם, מציירים איתם ומטיילים במתקנים של בית הספר. אחרי ההסתכלות הזאת מחליטים מי מהילדים ממשיך הלאה ועובר להגרלה, מכיוון שגם אחרי המיונים הביקוש עולה על ההיצע".

שקד מספר כי בזמן המבדקים מופרדים הילדים מההורים שממתינים בספרייה. לאחר תקופה קצרה, בדומה לנעשה בתוכנית ריאליטי, מחליט צוות בית הספר מי מהתלמידים יזכה להמשיך להגרלה ומודיע על כך להורים במכתב רשמי.

"קיבלתי מכתב שהילד שלי קיבל ציון 73.1 בתצפית ולכן לא עובר הלאה", מוסיף שקד. "מצאתי שיש משהו מצחיק ואף מגוחך שיש ציון, ולא סתם ציון אלא מדויק עם עשיריות, בלי שהילד עבר שום מבחן. איך בדיוק נקבע הציון המאוד מאוד מדויק הזה מתוך הסתכלות על 15 ילדים ביחד? זה נראה לי חפפני במקרה הטוב ולא הוגן במקרה הפחות הטוב. אין לי בעיה שיעשו הסתכלות או איך שהם רוצים לקרוא לזה, אבל מה אתם נותנים ציונים?".

על פי הבנתך, אילו תלמידים מחפש בית הספר לטבע?

"אני יודע שמחפשים ילדים יותר מוחצנים באופן בסיסי, דומיננטיים כאלה שמדברים יותר. בית הספר לא מפרט את זה כמובן, אבל זה מה שהבנתי. אני לא יודע אילו קריטריונים צריך כדי להתאים, אבל אני כן יודע שזה דבילי לגמרי לתת לילד ציון בלי ששאלת אותו שום דבר פרטני. באופן כללי אני חושב שזה בעייתי מאוד לעשות מבחנים לילדים בגיל 5, זה לא ראוי ולא הייתי רוצה לחשוף את הילד שלי לסוג כזה של עמידה ביעדים בגיל צעיר כל כך".

בית הספר לטבע בתל אביב (צילום: אורן זיו)
בית הספר לטבע בתל אביב (צילום: אורן זיו)

בית הספר לטבע הוא אחד המבוקשים בעיר ובחינות הקבלה שלו מזינות עסקי משנה כמו מכון נועם, שמוכר ערכות הכנה למבדקים במחיר של עד 349 ש"ח – תופעה המנציחה את הסגרגציה בין תלמידים מבוססים לתלמידים אחרים, וכך מזוהה בית הספר עם תלמידים המגיעים מרקע כלכלי חזק.

ל', אימא לשני ילדים המתגוררת בדרום העיר, השכילה להכין את בנה למיונים והוא התקבל לבית הספר. "אני חייבת להודות שאני מרוצה מכך שבני לומד בבית הספר לטבע, אך ברור לי שיש כאן בעייתיות", היא מספרת. "זה בית ספר מצוין, אבל כאימא הייתי מעוניינת שבני יזכה להכיר גם ילדים מרקע שונה משלו".

לעשירים בלבד?

עו"ד הרן רייכמן, שהגיש את העתירה של הורי התלמידים, מסביר כי לקראת שנת הלימודים הקודמת ניתן לבית הספר אישור חד פעמי לערוך מבחני קבלה. עם זאת העתירה הוגשה בההתייחסות למבחנים שנערכו לקראת השנה הנוכחית, תשע"ו, שבה לא קיבל בית הספר את האישור. בתגובה לעתירה השיבה העירייה כי המבחנים נערכו בתום לב, ולמעשה "נפלה שגגה בידי הרשות באי קבלת האישור הפורמלי (ממשרד החינוך – י"ז) לעריכת תצפיות בשנת הלימודים תשע"ו".

אין כניסה לתלמידים ממעמד כלכלי נמוך (צילום: אורן זיו)
אין כניסה לתלמידים ממעמד כלכלי נמוך (צילום: אורן זיו)

"אין אכיפה של משרד החינוך בהרבה מאוד בתי ספר ממלכתיים, גם מצד הרשויות המקומיות", מסביר עו"ד רייכמן. "בית הספר לטבע ערך מבחנים לאורך שנים בניגוד להנחיות משרד החינוך. בעתירה שהגשנו הוכח מעל לכל ספק שהם עוברים על החוק. זה קורה כי משרד החינוך לא מתערב בזה, אפילו שאין לכך אישור פורמלי. המציאות מאפשרת למערכת החינוך להתנהל כשוק חופשי שנותן עדיפות להורים ממעמד גבוה. כך נוצרת מערכת חינוך פרטית על גב המערכת הציבורית".

מה צפוי לקרות בהרשמה הקרובה לבתי הספר?

"עוד חודש בערך יהיה דיון בוועדת הייחודיים של משרד החינוך. אם הוועדה תחליט לאפשר את המיונים, אנחנו נהיה שם כדי להתנגד".

כשהתקשרנו למזכירות בית הספר לטבע כדי לקבל מידע על המיונים, נתקלנו בתגובה הבאה: "טרם קיבלנו הנחיות מהעירייה לגבי רישום, זה יקרה רק בחודש הבא".

מעיריית תל אביב־יפו נמסר בתגובה: "עמדת עיריית תל אביב־יפו, כפי שהוצגה גם בבית המשפט, נסמכה על העובדה שמשרד החינוך היה שותף מלא בהליך הקבלה, ונציגיו אף נכחו בוועדות הקבלה והערעור. בסוף החודש צפויה להתכנס ועדה מטעם משרד החינוך, אשר תקבע את עתיד הליך הקבלה לבית הספר לטבע".