אלנבי 40 לא עוד: תושבי רחוב אלנבי מנסים לעורר מהפיכה

הרבה לפני המין הקבוצתי על הבר, התבסס אלנבי כמרכז של מועדונים סליזיים. מסמך ישן של העירייה מגלה שהרחוב היה אמור להיראות אחרת, אם מישהו היה אוכף את החוק. קרב רחוב

אלנבי. צילום: זיו שדה
אלנבי. צילום: זיו שדה
29 באוקטובר 2015

הזנחה, רעש, לכלוך וריכוז גבוה במיוחד של מועדונים וברים – רחוב אלנבי זכה במוניטין המפוקפק שלו הרבה לפני האירוע שתועד באלנבי 40. אך החלטה ישנה של העירייה מצביעה על כך שיש מי שתכנן לרחוב הזה עתיד אחר, נטול שיכורים שעושים צרכים בחדרי מדרגות.

לאורך השנים החליטה העירייה להגביל את פעילות המועדונים ברחוב. כך למשל החלטת הוועדה המקומית בשנת 2001, שקבעה כי אין לאשר פתיחת דיסקוטקים ודאנס ברים, והגבילה את היתרי הלילה עד לשעה 2:00. אך אף שההחלטה עודנה בתוקף, אף אחד לא טורח לאכוף אותה. ״הברים מקבלים היתרי לילה עד השעה 2:00, בדיוק כשהפקחים מסיימים את עבודתם, וכך הם ממשיכים לפעול ללא הפרעה עד אור הבוקר״, טוען עקיבא עליאש, תושב הרחוב וממקימי קבוצת המאבק להציל את אלנבי.

״היום פועלים בצפון הרחוב לאורך כל הלילה כ־20 מועדונים, כולנו יודעים מה קורה שם בפנים. העירייה מכנה את הרחוב אזור בילויים, אבל בפועל זה אזור של פשע, סמים ואלימות״, ממשיך עליאש. ״כל בוקר אתה נאלץ לצפות בקיא, שתן וצואה ברחוב, וילדים קטנים נאלצים לראות בליינים שיכורים בשבע בבוקר בדרך לבית הספר. לא פעם אני רואה מהחלון סקס קבוצתי בחצר האחורית".

אלנבי 40. צילום: אורן זיו
אלנבי 40. צילום: אורן זיו

העתיד רע יותר בשנים האחרונות פועלת העירייה לקידום מתחמי בילוי כמו נמל תל אביב ושרונה. אף שלא תוכנן ככזה, הפך אלנבי ברבות השנים למתחם מועדונים צפוף ורועש. התושבים שהקימו את מטה המאבק להציל את אלנבי, טוענים כי אפשר היה למנוע את המקרה באלנבי 40, לו רק ההחלטה משנת 2001 הייתה מיושמת. אבל נראה שהעירייה לא מתכוונת ליישם את ההחלטה. להפך: בתוכנית המתאר החדשה שאושרה באחרונה הוגדר הרחוב כמתחם של "אולמות שמחה".

"בפגישה שערכנו השבוע עם מהנדס העיר שמחנו לשמוע שאותה החלטה משנת 2001 עדיין בתוקף״, מסביר עליאש, ״אבל תוכנית המתאר החדשה מאיימת להכשיר את השרץ". "החוקר בוועדה קיבל את הטענה שלנו שאנשים מגיעים בשעות לא הגיוניות ומפרים את האיזון בין מסחר למגורים, אבל זה לא עזר לנו והתוכנית אושרה כפי שהיא", מוסיף חבר הקבוצה גלעד גולדמן.

איילת וסרמן, מנהלת אגף רישוי עסקים בעיריית תל אביב־יפו, מגיבה לטענות התושבים: "מדיניות שימושי הקרקע ברחוב אלנבי משנת 2001 קובעת חד משמעית שאנו לא נאפשר פתיחה של דיסקוטקים ודאנס ברים ברחוב אלנבי, אבל המועדונים שפועלים היום ברחוב לא מוגדרים כך אלא כברים. באשר לתוכנית המתאר – מדובר בתוכנית כוללנית ומקיפה, שעל בסיסה ייגזרו תוכניות מפורטות שיתחשבו בתושבים".

התושבים מתלוננים שהמועדונים מושכים מקרי זנות ואלימות. "אנו פועלים עם משטרת ישראל כדי להבטיח את הסדר והביטחון. פקחי העירייה נמצאים בשטח ומטפלים בעסקים שחורגים משעות הפעילות, ואנו פותחים בהליכים משפטיים נגד עסקים ללא היתרים. כמה עסקים כבר נסגרו כך".