101 המשפיעים: אוכל וחיי לילה

זאת שהפכה את ננוצ'קה לטבעונית, זה שהכניס את השירה לתפריט וזה שהוריד את מחירי הקפה. אלו האנשים המשפיעים בתחום האוכל וחיי הלילה

22 בספטמבר 2014

עומר מילר וסטיבן לובל

שף (34) ומסעדן (53)

31,787 סיבות לכך שעומר מילר הוא אחד האנשים הכי משפיעים בעיר הזאת. זהו מספר האנשים שרוצים לראות מהי צורת הטורטליני שליפף מילר לארוחת ערב, ואיך מילר מצחצח שיניים הבוקר. מילר גל"צניק בעברו, הוא רוקסטאר של שף, וכישרון אינסטוש מחונן. העוקבים של השף המשתף יודעים על מי לסמוך בבוקר שאחרי החתונה של נינט, ומילר מבחינתו מתמסר למדיום ולמדיה באופן אבסולוטי. לראיה, גיא פינס חיתן את מילר עם רעייתו שירן בשנה שעברה. מי שמייצר מתנועת העוקבים תנועה בקופות של המסעדות שולחן וחדר אוכל, הוא המסעדן והיועץ סטיבן לובל. זהו השידוך העסקי המנצח של הבנת פלטפורמות התקשורת העדכניות, ידע בשיווק ופתיתים שמעוררים את מיצי הנוסטלגיה.

עומר מילר

עדי שטראוס ויונתן רושפלד

בעל קבוצת האירוח והקולינריה עדי'ס לייף סטייל (46) ושף (45)

שיתוף הפעולה בין היזם עדי שטראוס לשף יונתן רושפלד הוליד את מלון ריץ קרלטון ואת מסעדת הרברט סמואל החדשה הכשרה שבו, את טאפאס אחד העם, את מלון הבוטיק עלמה ומסעדת עלמה לאונג' שבו וכמובן את מסעדת הרברט סמואל הבכורה שממוקמת מול הים. שטראוס ורושפלד הכי משפיעים על האופן שבו הקולינריה המקומית מוקרנת החוצה; מגזינים של אוכל ואתרי תיירות אוהבים לסקר את המוסדות האליטיסטיים שהם יוצרים, וזורים אבקת קסם קוסמופוליטית על העיר.
רושפלד, על מה היית רוצה להשפיע אם היית יכול?
"אני יכול להשפיע על כל אחד, זו בחירה של הוצאת אנרגיה".

יונתן רושפלד
יונתן רושפלד

שחר סגל ואייל שני

במאי ויזם (49) ושף (55)

שחר סגל ואייל שני הם בעלי פורט סעיד, סלון, צפון אברקסס וסניפי המזנון. הם האנשים שטשטשו את הגדרות האוכל יותר מכל אחד בעיר וגרמו גם למתחרים שלהם להגיש לנו אוכל על נייר אריזה חום. צריכת האוכל הפכה לחלק אינטגרלי ממופע אור־קולי שלם, כשכל סניף מזנון נפתח בשרפת מרווה. המוזיקה מושמעת בדציבלים אופייניים לתרבות המועדונים (באילת), התפריטים פואטיים ואמורפיים במקום להיות קונקרטיים, וההבחנה שבין אוכל רחוב מקומי למטבח עילי נמחקה לגמרי. בשנה האחרונה הם התקדמו ויצאו מעבר לגבולות הפיתה ומחוץ לגבולות ישראל כשפתחו סניף של המזנון בפריז.

אייל שני

ארי ויורם ירזין

מסעדנים

האנשים שהכי יודעים ללכוד את הטרנדים הקולינריים ולתרגם אותם לתל אביבית שוטפת, ומכאן ההשפעה שלהם על הרגלי הצריכה הקולינריים בעיר. זאת הסיבה שהעסקים של האחים ירזין הפכו לחלק מה־DNA המקומי. תל אביב לא תיראו אותו הדבר בלי טוני וספה או מוזס, והירזנים הם גם אלה שהציתו פה את הקונספט המקסיקני (שהתלבש היטב על הטרנד הטבעוני) בעזרת הטאקריה. עם זאת, הם לא עוצרים במזון רחוב. בקרוב יפתחו את הבראסרי נורמן בניצוח השף ברק אהרוני במלון נורמן. מצחיק שבעבר הירזינים אמרו שמסעדות יוקרה לא מדברות אליהם. אבל מה שהופך אותם לכל כך משפיעים הוא העובדה שהם הפנימו שבקולינריה כמו בקולינריה: נבר סיי נבר.

יורם וארי ירזין
יורם וארי ירזין

[tmwdfpad] 

אורי שביט

עיתונאית אוכל, מנחת סדנאות בישול טבעוניות ופעילה למען בעלי חיים (42)

עיתונאית גרגרנית קמה בוקר אחד ומחליטה שהיא טבעונית בשליחות. 100 אחוז מיסיונרית ומסורה למשימה. שביט הקימה בלוג ומאז היא מרצה, מתרוצצת ובעיקר משכנעת מסעדנים ושפים לערוך ארוחות טבעוניות הדוניסטיות שמפרקות סטריאוטיפים לגורמים ויוצרות מגמות קולינריות חדשות שניצבות בפני עצמן, בלי קשר להגנה על זכויות בעלי חיים. השיא ללא ספק היה רתימת ננה שרייר, דמות המנווטת את חיי הלילה בעיר, לטובת החיים הטבעוניים; והסבת ננוצ'קה, מסעדה של אוכל גיאורגי מסורתי, למסעדה טבעונית. ננוצ'קה היא הוכחה ניצחת שתחת השפעת אלכוהול הכל אפשרי.

אורי שביט
אורי שביט

מיקי חיימוביץ׳

עיתונאית ויוזמת תנועת שני ללא בשר בישראל (52)

בתוך המיית הסלבריטאות הבלתי פוסקת של העיר, קשה למצוא עוד מישהו שלקח את ידוענותו ורתם אותה בצורה כל כך מובנת, מסודרת, מתוחקרת וחכמה לשיווק רעיון ברור. חיימוביץ׳ החליטה להפוך את העולם לאקולוגי, לבריא ולחומל יותר, והיא ניגשה לזה באופן שקובעי מדיניות ציבורית צריכים ללמוד. רבים הפנימו בזכותה שהם חייבים לקצץ בצריכת הבשר. חלקם אפילו הבינו שהתפריט של יום שני הוא זה המועדף עליהם לכל ימות השבוע.

על מה היית רוצה להשפיע בעיר אם היית יכולה?
“על התזונה של ילדי העיר. לא רק בהיבט של הפחתת צריכת הבשר אלא בכלל – אוכל טוב יותר, עם פחות סוכר ושמן, שלא עבר תהליכי עיבוד ושימור. הייתי רוצה שלכל בית ספר תהיה גינת ירק כדי שילדים יבינו מאיפה מגיע האוכל".

מיקי חיימוביץ'
מיקי חיימוביץ'

רותי ומתי ברודו

מסעדנית (53) ויזם (56)

הברודואים הם הבעלים של הבראסרי, דליקטסן, הוטל מונטיפיורי, קפה 12 וסניפי הבייקרי, והם ללא ספק האנשים שהכי משפיעים על סצנת המסעדות בעיר. הם נבחרו לא מפני ששיפצו לאחרונה את מטבח הקופיבר והפכו אותו למסעדה איטלקית, ולא בגלל שפתחו סניף נוסף לבייקרי בכיכר המדינה.

מתי ברודו
מתי ברודו

רותי ברודו ומתי ברודו הכי משפיעים בסטנדרט הלא מתפשר שלהם לאורך 20 שנה ובכל שעה. התפיסה שלהם ממוקדת כולה בחוויה של האורחים, ולא משנה אם נחתו אצלם לשעתיים או רק בשביל אספרסו. היכולת להמשיך כל הזמן לרוץ בקצב אחיד ולהביט קדימה לפרויקט הבא היא החוש המסעדני הנדיר שלהם.

רותי ברודו
רותי ברודו

אילון ברגמן

מבעלי קזינו סן רמו (28)

בשנה האחרונה הפך קזינו סן רמו לנקודה הכי מעניינת במתחם נגה, ותחת ניהולם האמנותי של ברגמן ושותפיו הוא מארח באופן קבוע די.ג'ייז מקומיים, מיני תערוכות וחנויות פופ אפ, ומשתף פעולה עם התדר ו"הקשר הקאריבי" עבור מסיבות המאורגנות במקומות אחרים. חוץ מהפעילות שלו בקזינו, ברגמן מעצב עטיפות אלבומים ופוסטרים למסיבות, ומטפח זקן ג'ינג'י מעורר השראה.

על מה היית רוצה להשפיע בעיר אם היית יכול?
"הייתי רוצה שתהיה רכבת תחתית, אבל כזאת שאפשר להתפלח אליה בכיף".

אילון ברגמן

חבורת התדר

אנשי תרבות ולילה

דרור שר, איתי וולטר שלומי זידאן וצח בר זיהו את החיבה התל אביבית למינגלינג ותרגמו אותה לסיפורי הצלחה כמו התדר והפורט סעיד. בכל פעם שהם מצליחים לרצות אותנו עם ספוט נעים למחצה על המדרכה, אנחנו מבינים שהם עושים משהו משמעותי באמת בעיר הזאת. השנה הם חברו לראשונה לאנשי קזינו סן רמו תחת השם פורס מז'ור, ויצרו את המגה זורד של ההיפסטרים.

teder-H

ירון טראקס

בעל מועדון הבלוק (42)

לטראקס יש חלק בלתי מבוטל בהפיכה של ההאוס והטכנו העכשוויים לברירת המחדל של הבליינים התל אביביים. בגלגולו השני בתחנה המרכזית הוא הפך את הבלוק למוסד שלא נופל ממועדונים גדולים אחרים באווירה ובאיכות הסאונד, ומדי שבוע הוא מצליח להביא אליו תקליטנים מובילים מחו״ל וקהל נאמן מכל הארץ. טראקס, שמודע לכוח ההשפעה שלו, שואף לחנך את הבליין הישראלי ‘לרספקט את הווייב׳, כפי שעשה כאשר אסר השנה על שימוש בטלפונים ניידים ברחבת המועדון.

ירון טראקס

דוד טור ושרון כהן

איש חיי לילה ומסעדן (39) ושף (38)

דוד טור ושרון כהן הם אולי השמות הכי לוהטים כרגע בסצנת חיי הלילה והקולינריה של תל אביב. הרומן, שהתחיל לפני כשנה, בשעה ששרון כהן הצטרף כשותף למסעדת קפה אירופה, רק הולך ומתהדק, והשניים, כפי שמדורי הרכילות אוהבים להגדיר, "מדגמנים זוגיות צמודה". טור, ששמו חתום על מקומות כמו הברקספט והחתול והכלב, ייסד בעיר תרבות בילוי אחרת, שמתרחקת מטרנדים ומתחברת למקום הכי בסיסי שבליין יכול לבקש – לילה, אלכוהול, אנשים.

דוד טור

כהן, לעומת זאת, רחוק מחיי הלילה. הוא מחזיק כבר תשע שנים באחת המסעדות הטובות ביותר בתל אביב, אבל גם הוא, בדומה לטור, מתנהל בשקט, בלי להתערבב יותר מדי בסצנה. שילה הייתה אחד המקומות הראשונים בעיר שחיברו אוכל ואווירה בצורה מדויקת כל כך. שניהם אחראים על תרבות בילוי אינטליגנטית, בוגרת, כזאת שמצליחה להיכנס לעצמות. בעוד כחודש הם יפתחו ביחד, בבניין שנמצא בכיכר החדשה שבסוף שד' רוטשילד, מקום נוסף – טור יביא את האווירה וכהן את הטעמים. לנו זה פותח את התיאבון.

שרון כהן

אבי כץ

בעל רשת קופיקס ויזם סדרתי (52)

בתל אביב קפה הוא מוצר צריכה בסיסי, כמו קוטג׳ בפריפריה. לא מזמן היה נראה לכולנו הגיוני מאוד לשלם סכום של 14 ש״ח עבור קפה הפוך. איש לא חשב שאולי זה מחיר מוגזם או העלה על דעתו למחות. ביקשו 14, קיבלו 14. אבל אז הגיע איש העסקים אבי כץ והראה לכולנו שאנחנו לא פחות מחבורה של פוסטמות. השפעתו היא לא רק ברמת המודעות לדברים שלכאורה נראים לנו כאבסולוטיים עד שהמציאות מגלה אחרת. מהר מאוד קמו מקומות נוספים ששמו להם את נושא התמחור בראש סדר העדיפויות (כמו חברותא בדיזנגוף), והתחרות מחלחלת לתחומים נוספים. לא הרבה אחרי פתיחת רשת קופיקס פתח כץ גם את פלאפליקס (אותו עיקרון, רק עם פלאפל ב־6 ש"ח), ואת הקופיקס בר שמציע אלכוהול במחירי רצפה. היום פיקס הפך למעין שם משפחה לעסקים שרוצים לחקות לא רק את המהפך שעשה כץ אלא גם את הצליל של שם המותג שלו, כדוגמת פודיקס, רשת מסעדות חדשה המציעה ארוחה מלאה ב־20 ש״ח.

אבי כץ
אבי כץ

איך היית מתאר את ההשפעה שלך על העיר?

"עם שמונה סניפים של קופיקס בתל אביב ו־20 סניפים בגוש דן, הייתי אומר שהשפעתי באופן דרמטי על העיר בשני מישורים: מי ששותה שתי כוסות הפוך ביום ועבר לשתות בקופיקס – שמתי לו בכיס 400 ש"ח בחודש; ומי שקונה ברשתות המתחרות – שמתי לו 200 ש"ח בחודש בכיס, כי הם נאלצו להוריד מחירים בעקבותיי".

איפה הכי הפליא אותך לפגוש את הביטוי אפקט קופיקס?
"אני מקבל פעמיים ביום קטעי עיתונות ובכל יום מוזכר בפרינט ובאינטרנט ׳אפקט קופיקס׳. הכי הזוי היה לקרוא כותרת ב׳גלובס׳ שאפקט קופיקס מגיע למשרדי עריכת דין. דובר שם על מהפכה צרכנית בבתי המשפט".

בכנות, הקפה שאתה מוכר איכותי?
"אנחנו מקבלים תערובת של סגפרדו ובמבחן טעימה של שושנה חן יצאנו מקום שלישי מתוך 12 כוסות קפה. אלה תוצאות שמדברות בעד עצמן".

מה המהפכה הבאה?
"קופיקס פרצה את הרחוב אבל המקומות הציבוריים שמנהליהם רואים אותם כאחוזתם הפרטית כגון אוניברסיטאות, מכללות, בתי חולים וכו׳ ששומרים על אוטונומיית העושק. בחודשים הקרובים נעשה מהלך שיזעזע אותם וינגיש את המחיר ההוגן לכולם".