20 שנה לגרינפיס ישראל: הפנינג מיוחד יתקיים בסינמטק

ארגון גרינפיס יציין בסוף השבוע 20 שנות פעילות בישראל, בהפנינג סולארי והקרנה מיוחדת של סרט תיעודי שעוסק בכליאה של פעיליו בכלא הרוסי

מפגינות בקמפיין "ניקוי רעלים" של גרינפיס (2012). צילום: יאיר מיוחס
מפגינות בקמפיין "ניקוי רעלים" של גרינפיס (2012). צילום: יאיר מיוחס
15 ביולי 2015

בסוף השבוע יציינו אנשי גרינפיס ישראל 20 שנות אקטיביזם ירוק, באירוע שיתקיים בסינמטק תל אביב בסימן אנרגיה סולארית. גולת הכותרת של האירוע תהיה הקרנה מיוחדת של הסרט "Black Ice", המספר את סיפורם של 28 פעילי גרינפיס ושני עיתונאים (Arctic 30), שנכלאו ברוסיה לאחר שניסו למנוע את הפלגתה של אסדת נפט בבעלות התאגיד הממשלתי Gazprom לניסיונות קידוח ראשונים בקוטב הצפוני בספטמבר 2013. להקרנה, שתלווה בהפנינג המבוסס על אנרגיה סולארית, יגיע דימיטרי ליטבינוב, פעיל ותיק בגרינפיס שהיה עצור בכלא הרוסי. בהתכתבות עמו סיפר ליטבינוב: "סביבה גלובלית אינה יודעת גבולות. לסביבה הרוסה יש תוצאות הרסניות בכל מקום, גם בישראל. גרינפיס מתייחס לסוגיות בעלות חשיבות גלובלית ואופי קיומי שאני לא רואה אותן כלוקסוס אלא כעניין של הישרדות. זה לא שולל את החשיבות של בעיות חברתיות או פוליטיות בישראל, אך אני מאמין כי בעיות סביבתיות הן לעתים קרובות בבסיס הבעיות הפוליטיות והחברתיות".

בשנת 1995 הקים ארגון גרינפיס הבינלאומי, שמנהל מאבק בלתי אלים בנושאים סביביתיים, שלוחה ישראלית. מאז צבר הארגון שורה של הישגים בישראל, בהם ביטול הקמת תחנת כוח פחמית באשקלון, חשיפת זיהום נחל הקישון, הפסקת יבוא עצים מהאמזונס באופן לא חוקי על ידי עיריית תל אביב ומניעת שימוש ברעלים מסוכנים בתעשייה. הארגון אף זכה לאחרונה באות הגלובוס הירוק, על חלקו במאבק נגד פצלי השמן בעמק האלה. הארגון נתמך כלכלית על ידי אנשים פרטיים בלבד כדי לשמור על עצמאות מוחלטת ואי תלות כלכלית ופוליטית וכדי להימנע מניגודי אינטרסים שעלולים לסכן את יכולתו לפעול למען טובת הכלל. בישראל לבדה הוא נהנה מתמיכה של כ־20 אלף איש, עשרות אקטיביסטים ויותר מ־100 אלף עוקבים בפייסבוק.

קמפיין האנרגיה הסולארית הוא המאבק העיקרי של הארגון בישראל בימים אלה. אף שישראל שופעת שמש, רק כאחוז מתפוקת החשמל מופקת מאנרגיה זו. חשמל סולארי יחסוך לכל משק בית מאות שקלים מדי חודש, יפחית את זיהום האוויר ויחסוך למשק סכומי עתק. בישראל מתקיימים התנאים האופטימליים להפקת חשמל סולארי, אך מבוך ביורוקרטי הופך את החלום לבלתי אפשרי. נוסף על כך, למרות התחייבות ממשלתית לא ניתנת תמיכה כלכלית למי שמצטרף למהפכה הסולארית ותורם לצמצום זיהום אוויר, בעוד המדינה ממשיכה לסבסד חברות מזהמות.

"לאורך השנים חיפשתי מקום רלוונטי לחיפוש שלי אחר צדק. ניסיתי מאבקים חברתיים אבל במהרה הבנתי כי בנושאים כאלה מתעסקים מספיק ארגונים ואנשים, אבל אין מספיק אנשים שמתעסקים עם סביבה. זה מה שמשך אותי אל גרינפיס", מספר גיאורגי (גוגה) קפלן, פעיל גרינפיס בן 25. "הארגון לא מתעסק בדברים קטנים אלא לוקח על עצמו נושאים שכולנו צריכים לתפוס כמהותיים. הכוח של הארגון הוא בכך שהוא לא רק מחפש בעיות, הוא גם מציע אלטרנטיבות, פתרונות חלופיים".

אל הפתרונות החלופיים האלה גרינפיס מגיעה בקומבינציה של מחקר וניתוח עם יכולת לעבוד עם כמה שכבות באוכלוסייה – החל בעבודה פרלמנטרית בעזרת לוביסטים וכלה בעבודה בשטח למען העלאת מודעות. היכולת של גרינפיס לעבוד בצורה גלובלית מקנה לה כוח ויכולת לספר את הסיפור במפגשים עם הקהילות. "סביבה לא חייבת להיות קשורה לארץ ישראל", מסכם קפלן. "כשאנחנו רודפים צדק חברתי, אנחנו, כגזע, רודפים צדק ושוכחים שאנחנו חלק ממשהו גדול יותר. אנחנו שוקעים בעיוורון, וכל עוד לא נבין שאנחנו חלק מכדור הארץ, נמשיך לבצע עוולות כי אנחנו חושבים שזו זכותנו".