StreetHeart: סדרת סיורי אמנות רחוב חדשה בתל אביב

סיורי אמנות הרחוב בורגניים מדי בשבילכם? הכירו את StreetHeart, סדרת סיורים עם אג'נדה חברתית

אמנות רחוב. צילום: Shutterstock
אמנות רחוב. צילום: Shutterstock
10 ביוני 2015

סדרת סיורי אמנות רחוב חדשה, StreetHeart, נחנכה בשבוע שעבר בעיר. המטרות – לאפשר לאנשים להכיר את הצד האמנותי של רחובות תל אביב ולתרום לקהילה. המשתתפים יכולים לשלם כמה שמתחשק להם או לא לשלם בכלל, והכספים ייתרמו בכל פעם לעמותה קטנה אחרת. מי שעומד מאחורי היוזמה הוא רועי לטקה, עורך אתר הטכנולוגיה גיק טיים וחובב אמנות רחוב מושבע.

"לפני קצת יותר משנה פנו אליי חברים וביקשו שאדריך סיורי אמנות רחוב. זה עבר מפה לאוזן ותפס תאוצה, והיום הסיורים מתקיימים בין פעם לפעמיים בחודש, בחינם. אנשים וארגונים שמשתתפים בסיורים האלה פונים אליי ומבקשים לתת משהו בתמורה, אבל אני תמיד מסרב. רציתי למצוא נוסחה שתפתור את הצורך של אנשים לתת בחזרה, וכך נולדה המתכונת החדשה".

גיק בנשמה עם שני תארים בקרימינולוגיה – מה לך ולאמנות רחוב?

"מאז שהייתי נער אני עוקב אחרי כל מה שקשור לזה. גדלתי בירושלים, ואמנות רחוב תמיד סקרנה אותי והפכה לתחביב מהצד. כשעברתי לפלורנטין גיליתי שיש לי מתחת לאף פעילות מטורפת של אמנות רחוב. התחלתי לחקור אותה, להכיר את האנשים שעומדים מאחוריה ולתעד אותה באינסטגרם".

איפה מתקיימים הסיורים?

"בעיקר בדרום העיר – פלורנטין ונווה צדק. בתל אביב יש כמה מוקדים של אמנות רחוב, לרוב אלו סביבות מוזנחות – אתרי בנייה או אזורים תעשייתיים. אפשר למצוא לא מעט יצירות באזורי מנחם בגין ומונטיפיורי. נווה צדק לא מוזנחת, אבל האמנות מבצבצת שם מכל מיני פינות, אולי כי יש שם יותר סובלנות כלפי זה".

עבודה של Klone בתל אביב. צילום: מילי כ"ץ
עבודה של Klone בתל אביב. צילום: מילי כ"ץ

תן טעימה מהסיור.

"ברחוב אברבנאל יש המון יצירות מוצלחות שאני אוהב, ויש יצירה אחת שאני אוהב מאוד של האמן הצרפתי כריסטיאן גומיי ((Christian Guémy באחת הסמטאות באזור רחוב המחוגה בפלורנטין. זאת היצירה היחידה שלו שאני מכיר בישראל וכנראה היא שווה הון – בחו"ל הוא מוכר יצירות בעשרות אלפי יורו. הוא צייר בטכניקה של שבלונה בחור חרדי עומד ומעליו שלט אחד לכיוון ירושלים ושלט אחד לכיוון תל אביב. היא חזקה בעיניי כי אני מירושלים וזה תמיד יושב לי בראש. כאמור, אני אוהב מאוד את היצירה הזאת ונורא חושש שמשהו יקרה לה כשיבינו שהיא כנראה שווה משהו".

המקום הראשון שזכה לתרומה של משתתפי StreetHeart הוא בית דרור, בתזמון מושלם לחודש הגאווה. לטקה מקפיד על שקיפות, ובעמוד האירוע בפייסבוק העלה מסמך המאשר את העברת התרומה ואת סכום הכסף שנאסף.

"מיד אחרי הסיור נסעתי לשם באוטובוס ויחד איתם ספרתי את הכסף", הוא מספר.

הסיור הבא ייערך בסוף יוני, ולטקה מעיד כי הערך המוסף של הסיורים הגביר את הביקוש. מי שחוששים מהלחות התל אביבית ישמחו לגלות שבקיץ נערכים סיורים ליליים, כשהחצי הראשון שלהם מתחיל באור יום לטובת חובבי הצילום.

איך נרשמים?

"לפני כל סיור ייפתח איוונט בפייסבוק. מי שעושה אטנדינג נרשם מבחינתי, וכשמגיעים ל־50 איש ההרשמה נסגרת".