פסח של הצגות: פסטיבל חיפה להצגות ילדים מציג את תוכנית המופעים

פסטיבל חיפה להצגות ילדים חוגג השנה 25 שנה. הקטעים שנחשפו מבשרים חוויית צפייה עשירה ביותר לילדים ולהורים

19 במרץ 2015

בתחרות המסורתית על תואר ההצגה הטובה בפסטיבל הבינלאומי להצגות ילדים שייערך בחיפה זו השנה ה־25 ישתתפו שש הצגות (שנבחרו מתוך עשרות רבות שהוגשו לוועדה האמנותית). מקצת ההצגות הן עיבודים לטקסטים של יוצרים שכבר הפליאו ביצירה לילדים – נחום גוטמן, נורית זרחי ואתגר קרת – שבכישרונם בוראים עולם רב שכבתי שגם ההורים ימצאו בו עניין ויעשירו את חוויית הצפייה המשותפת.

לצד הצגות התחרות יועלו במתחם הפסטיבל, תחת כיפת השמים, כ־20 מופעים של להקות ואמנים מקומיים והרבה אורחים שיציגו תוכנית עשירה במיוחד המיועדת לכל בני המשפחה, כל אחד בהתאם להבנתו, דמיונו וסבלנותו, והכל חינם אין כסף. את המתחם ינהלו זו השנה השלישית ינון צפריר ואבי גיבסון בראל, וניהול הפסטיבל כולו הופקד לראשונה בידי הבמאי הוותיק איציק ויינגרטן.

בפסטיבל יתארחו גם לא מעט הצגות שהועלו בשנים קודמות במסגרתו וזכו במשך השנים בפרסים: "הקיץ של אביה" שהועלה בפסטיבל הראשון ב־1990; "מוצרט הקטן" שביימה אלית ובר וצוינה לשבח בפסטיבל לפני שבע שנים; "שכנים" בבימויו של רועי שגב שזכתה בפסטיבל ב־2012; "יואל אמר", שיצרה רונית קנו בהשראת ספר ילדים של יואל הופמן – הצגה שקטפה את פרס ההצגה הטובה ביותר בפסטיבל האחרון. מלבד זאת יעלו שלושה מופעים חדשים: "שוליית הקוסם FANTASIA" – מופע מחול משותף לתיאטרון מופע עם ולרקדנים מלהקת המחול הקיבוצית, ובמרכזו מסע לארץ הדמיון (מיועד לבני ובנות 4־8), "גיבורה קטנה" של תיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער בבימויה של צביה הוברמן על גורל הפכפך, וההצגה "פרח לב הזהב" שכתב אפרים סידון על פי סיפורו המוכר של הנס כריסטיאן אנדרסן, שמציב את הקטנים בראש שורת האמיצים.

הרפתקאות חמור שכולו תכלת

בערב הראשון תועלה הצגת הדגל של הפסטיבל – "הרפתקאות חמור שכולו תכלת" – עיבוד לספרו של נחום גוטמן. ההצגה עובדה ובוימה על ידי שי פיטובסקי בביצוע "החיפאית", קבוצת הצעירים של תיאטרון חיפה. בהצגה שיש בה סיפור אנושי, קשיים והתגברות עליהם וגם המון חמלה מופיעות בובות מופלאות – גיבורי ההצגה האילמים שנוכחותם על הבמה שובת לב. ההצגה, המיועדת לבני ובנות 5, היא משל על זמני שמצליח להיות רלוונטי גם היום ופונה אל הילדים בגובה העניים, ובלי להתיילד.

הרפתקאות חמור שכולו תכלת - רז וינר - צילום כפיר בולוטין

על התחרות

מתוך שש ההצגות המשתתפות בתחרות, שתיים מעמידות בלב ההתרחשות אנשים מבוגרים או זקנים – עניין שאולי כדאי לתת עליו את הדעת בהקשר רחב יותר. האחת – "סיפורי סבתא וסבא גם" – שיצר אילון קורח, היא מעין מסע לעולם שזר לרובנו. יש בו הומור, זיכרון ושכחה, שירים וחרוזים וחמלה (לבני ובנות 4־8 ולכל המשפחה).

ב"התיאטרון של אמיליה" של היוצרת והמבצעת אורית לייבוביץ' מככבים חפצים ובובות. ההצגה מיועדת לבני ובנות 4 ויותר ובמרכזה אישה זקנה – בובנאית רבת דמיון שבעזרת חבר רדיופוני והרבה יצורים קטנים ומפתיעים מתוודעת לעולם משעשע שיש בו חברים, מוזיקה וריקוד. כל אלה ממלאים את חייה.

גור חתול אדם ארוך שיער. צילום: כפיר בולוטין

עוד בתוכנית, שני עיבודי במה לספרים של אתגר קרת: "גור חתול אדם ארוך שיער" בעיבודו ובבימויו של עופר עמרם. ההצגה שוצרה במיוחד לפסטיבל. קרת ורותו מודן כתבו את "אבא בורח עם הקרקס". דויד בילנקה עיבד את הספר להפקה בימתית משעשעת־עצובה שבה משולבים להטוטי קרקס ובמרכזה עומד אבא שמגשים חלום, מצטרף לקרקס המבקר בעיר ונעלם. הוא משגר לשני ילדיו גלויות מרחבי העולם והם תוהים אם אבא ישוב ומתי. ההצגה מיועדת לבני ובנות 6־12 ולכל המשפחה.

"הסיפור על יאללה ורגע" הוא סיפור על שני תאומים לא דומים שמזגם השונה הוא מקור לבלאגן גדול בבית ובמשפחה. ההורים מאשימים זה את זה במחדלים והצופים – בני ובנות 3־9, צריכים לחכות עד סוף ההצגה כדי לדעת אם השניים יסיימו בריב או בשילוב ידיים. כתבה: יעל אלפנבאום. הבימאית היא הדס קריידלמן־גלבוע.

ואחרון חביב, חביב ביותר ,יש לומר, "ג'ירפה עפה" שעיבד וביים לביא זיטנר ליצירותיה של המשוררת נורית זרחי. שתי ג'ירפות מצחיקות במיוחד שיוצאות מביתן לסיבוב בשכונה ומתגלגלות למסע הרפתקאות נועז. בהצגה תנועה, הומור, מוסיקה חיה משיריה הנפלאים של זרחי, בהם "קילפתי תפוז" ו"אשה בתוך אבטיח" (מיועד לבני ובנות 4־8).

יאללה ורגע. צילום: כפיר בולוטין

מופעי החוץ

אורכם של מופעי החוץ כחצי שעה והם חלק בלתי נפרד מהחגיגה. הנה כמה מהם:

*שלישיית חייזרים שנוחתים כאן כדי לחקור את בני המין האנושי – צייר וזוגתו המוסיקאית שמתקשרים עם הקהל רק באמצעות גיר והמון דמיון.

*הומאז' לסיפור סינדרלה ובמרכזו משרתת ושלוש גבירות שרודות בה, ומגובה רב.

*"בלרינות" – מופע של בלרינות על קביים מגביהים ובנעלי אצבע שמעלות מופע בלט קלאסי שמשתבש.

*קבוצה של אמני פנטומימה מאיטליה המביאים את סיפורם של שלושה משתתפים בטיול מאורגן סביב העולם

*סיפורו של מנהל קרקס נודד משוויץ – מבט דרך זכוכית מגדלת על הרגעים הקטנים בחיים *מובן שיש גם ייצוג מקומי לקבוצות ישראליות – תיאטרון אופק שמעלה בבכורה את "למה?! כובע!" על נווד שתועה בדרכים ומגיע לעולם הבובות, מתאהב באחת מהן.

*"בן אדם לציפור" של אנסמבל א־זהזה על שיבוש שגרת יומה של להקת ציפורים האחראית על חלוקת התינוקות בעולם, כאשר מתברר שבחזקתה נותר תינוק אחד שלא הגיע ליעדו. הסוף, לא לדאוג, שמח.

*עוד אמנים מקומיים: "וולקרו" – זוג ליצנים זהים דוברי ג'יבריש שמעלים מופע קצבי ואינטראקציה מאולתרת עם הקהל, "מרציפן" עם חתן וכלה עשויים מרציפן שמוצבים על עוגת שלוש שכבות וגם "חצוצרות בוואדי" – רביעיית מחצצרות במופע מוסיקלי בעל ערך מוסף.