מבורז'ואה ועד גלריה חדשה ביפו: התערוכות שאסור לפספס בספטמבר

אחרי תנומת קיץ ארוכה במיוחד עולם האמנות מתעורר עם כוחות מחודשים ועם גל של תערוכות מעניינות. כל מה שכדאי לראות בספטמבר

עבודה של אביב גרינברג (צילום: שנקר)
עבודה של אביב גרינברג (צילום: שנקר)
4 בספטמבר 2017

גומלי Data

בחודשים האחרונים מסתמנת פריחה של הסצנה האמנותית בירושלים, שתמיד עמדה בצלה של אחותה התל אביבית, עם שלל תערוכות ואירועים ברוח יותר יזמית ועצמאית. בחמישי (7.9) תיפתח בבית הנסן, אחד ממרכזי האמנות והתרבות הבולטים בעיר, תערוכה רבת משתתפים שהתגבשה במהלך קורס של לימודי תיאוריה ומדיניות בבצלאל. מדובר בתרגיל אוצרותי מעורר מחשבה שמשלב נקודות מבט של 12 אוצרים ואוצרות בתחילת דרכם המקצועית. במציגים: בן הגרי, תמיר צדוק, שחר יהלום, אורלי הומל, שרון בלבן, דנה לוי, אביטל גבע ושרון גלזברג.

בית הנסן ירושלים, גדליהו אלון 14 ירושלים, פתיחה חמישי (7.9)

>> גלריות האמנות הטובות בתל אביב

שתי תערוכות ללואיז בורז'ואה

חדשות מרעישות של ממש לחובבי האמנות – לואיז בורז'ואה, אחת האמניות הגדולות של המאה ה־20, מגיעה לראשונה לארץ. בורז'ואה, שנפטרה לפני שבע שנים בגיל 98, עברה בכל התחנות המשמעותיות של אמנות המאה ה־20 – הסוריאליזם, האקספרסיוניזם האמריקאי, המינימליזם והאמנות הפמיניסטית. למרות זאת היא סוג של תנועה בפני עצמה עם האוטוביוגרפיה המצמררת שהייתה חלק בלתי נפרד מהאמנות ומהפרסונה הציבורית שלה. חגיגות בורז'ואה התחילו השבוע בגלריה גורדון עם תערוכת הדפסים מאוחרים וימשיכו בסוף השבוע בתערוכה המקיפה במוזיאון תל אביב "שניים", שבה יוצגו יותר מ־50 עבודות, בהן פסלי העכבישים והפאלוסים המוכרים שלה.

מתוך התערוכה של לואיז בורז'ואה במוזיאון תל אביב (צילום: שלומי יוסף)
מתוך התערוכה של לואיז בורז'ואה במוזיאון תל אביב (צילום: שלומי יוסף)
לואיז בורז'ואה, "זוג עכבישי", במוזיאון תל אביב (צילום: כריסטופר בורק)
לואיז בורז'ואה, "זוג עכבישי", במוזיאון תל אביב (צילום: כריסטופר בורק)

מוזיאון תל אביב, שד' שאול המלך 27 תל אביב, פתיחה שישי (8.9)
גלריה גורדון, בן יהודה 95 תל אביב

שתי תערוכות מחווה לאליהו גת

דור בא ודור הולך ולרוב האמנות לא מתבוננת אחורה בערגה לאמני הקלאסיקה הישראלית. פרויקט המחווה לאליהו גת, שהלך לעולמו לפני 30 שנה, מנסה לתקן את העוול עם שתי תערוכות מקיפות שייפתחו זו אחר זו בגלריה אלפרד ובבית האמנים בתל אביב. גת היה ממייסדי קבוצת "העשרה" שפעלה בסוף שנות ה־50 ובתחילת ה־60; בשנות ה־70 הקבוצה הופיעה בגלגול החדש שלה כקבוצת אקלים, שעסקה בז'אנר ציור הנוף המוקצה מחמת מיאוס. אבל הנוף של גת היה שונה: הציורים של היו סוערים וחושניים, הוא התבונן בנוף הישראלי בעיניים ארוטיות ויצר זיקה בין הטבע לעירום נשי. בתערוכה בגלריה אלפרד, שתיפתח בשבת, יוצגו עבודות של אמנים עכשוויים שנוצרו בהשראתו ובתערוכה שתיפתח בסוף החודש בבית האמנים יוצגו עבודות של גת ושל חבריו מקבוצת העשרה ואקלים לצד חומרים תיעודיים.

גלריה אלפרד, סמטת שלוש 5 תל אביב, פתיחה שבת (9.9)
בית האמנים, אלחריזי 9 תל אביב, פתיחה חמישי (28.9)

שתי תערוכות חדשות בהרצליה

מוזיאון הרצליה והמשכן לאמנים בהרצליה, שני מוסדות האמנות שהחלו לעבוד בשיתוף, מצליחים להפוך את הרצליה לאלטרנטיבה אמנותית ראויה. במוזיאון הרצליה ייפתח בשבוע הבא אשכול תערוכות יחיד שיעמיד את המוזיאון כמושא מחקר, עוד ניסיון מיני רבים לבחון את הרלוונטיות של המוסד המוזיאלי בעידן שבו הוא מתפקד בעיקר כישות בידורית. עשרה אמנים מצוינים, בהם הדס עפרת, אסף עברון, גיא גולדשטיין, יאיר ברק ועפרי כנעני, יתבוננו במוזיאון, יבקרו אותו ויפעלו בו. במשכן לאמנים שנמצא לא רחוק משם תיפתח בסוף השבוע תערוכת היחיד "היבשות והפנים" של הצלם יאיר ברק, שתשמש שלוחה של התערוכה שלו במוזיאון.

מתוך עבודת וידאו של יאיר ברק
מתוך עבודת וידאו של יאיר ברק

המשכן לאמנים הרצליה, יודפת 7 הרצליה, שבת (9.9)
מוזיאון הרצליה, הבנים 4 הרצליה, שבת (16.9)

"1/3 טון", תערוכת יחיד לאורלי הומל

שעתוק מרחבים אורבניים הפך פופולרי במיוחד בשנים האחרונות באמנות המקומית, ואורלי הומל, שזאת תערוכת יחיד ראשונה שלה אחרי שחזרה מלימודי תואר שני בלונדון, לקחה את זה לקיצון עם שליש טונה של אבן שדחסה לתוך הגלריה בנווה אליעזר. במשך שלושה חודשים עובדת הומל בגלריה ובשכונה – לומדת את התושבים, את הנוף ואת הסביבה. התוצאה, שתוצג עוד שבועיים באוצרותה של קרני ברזילי, היא מיצב ענק ושאפתני, שמכניס את כל מה שבחוץ פנימה, שילוב של עירוניות ישראלית אפורה, עיצוב גינות זן ואסתטיקה רנסנסית.

עבודה של אורלי הומל
עבודה של אורלי הומל

גלריה קו 16, שד' ששת הימים תל אביב, פתיחה חמישי (14.9)

"אתר", מקבץ תערוכות במוזיאון פתח תקווה

גם מוזיאון פתח תקווה מצטרף לז'אנר אשכול תערוכות היחיד. בשבוע הבא ייפתחו חמש תערוכות לאמנים שעוסקים בסביבות מחיה ובמרחבים פיזיים ומדומיינים. במציגים: האחים הסינים יופאן ויוג'ון צ'ן עם מיצב פיסולי ענק שמתייחס לתהליכי העיור והגלובליזם בארץ מולדתם; אלה ליטביץ שתמשיך את עיסוקה בתהליכים ארכיונאיים והפעם מתמקדת בהיסטוריה של ההתיישבות בחבל ימית; אורן פנחסי עם מיצב אדריכלי בהשראת בתי מרחץ; וטל שוחט במיצב וידיאו שמתייחס לפצעי הגירה.

מוזיאון פתח תקווה, חיים ארלוזורוב 30 פתח תקווה, פתיחה חמישי (14.9)

גלריית רחוב חדשה ביפו העתיקה

יפו העתיקה מסתמנת כבית גידול של גלריות מזן חדש – בשנה האחרונה החלו לפעול באזורי הג'נטריפיקציה האלו מרכזי תרבות רב תחומיים בהם אלמסן, קן הקוקייה ובית קנדינוף. בשבוע הבא תיפתח באזור עוד גלריית קונספט חדשה ביוזמת החברה לפיתוח יפו, והפעם על הפרק – טרנד גלריות קופסאות האור (לאחרונה נפתחו שתי גלריות מהז'אנר הזה בתדר בבית רומנו וברחוב יפו בירושלים). את התערוכה הראשונה, "יוצרים לאור", אוצרים חגית פלג רותם ויובל סער שקיבצו מבחר של אמנים שבגרו את בתי הספר לאמנות בקיץ האחרון. 60 עבודות יוצגו בקופסאות אור בסמטאות מזל דגים ומזל אריה והן יוארו בשעות החשכה.

עבודה של ירדן המבר (צילום: שנקר)
עבודה של ירדן המבר (צילום: שנקר)

סמטת מזל דגים וסמטת מזל אריה יפו, פתיחה חמישי (14.9)

גלריה חדשה בעמק חפר

כן, כן, מה ששמעתם, גלריה לאמנות בעמק חפר. האמת שזה לא ממש מפתיע – בשנים האחרונות כל האזור נותן פייט רציני לתל אביב עם התרחשויות אמנותיות, מוזיקליות וקולינריות לא רעות בכלל. הגלריה בת ה־150 מ"ר תשיק את פעילותה עם התערוכה "טוּי טוּי טוּי" בהשתתפות מבחר משובח של אמנים, בהם ליאת אלבלינג, אמיר תומשוב וחיימי פניכל, שיציגו עבודות שעוסקות בפער בין הישן לחדש.

גלריית זוּזוּ, מושב עמק חפר, פתיחה שישי (15.9)