כוח הגברא

הגברא, ליין גייז הפונה להומואים דתיים, חוגג שנה להקמתו. חיים שגב, האיש שהתחיל את הכל, מספר על הדרך העקלקלה מהישיבה התיכונית ללילות בבוטלג ובמוסד

אחלה כיפה. גברא
אחלה כיפה. גברא
28 במאי 2014

חיים שגב הוא המוח הדתי שמאחורי ה"גברא" – ליין גייז הפונה להומואים דתיים ומסורתיים, שיחגוג ביום חמישי הקרוב (29.5) יום הולדת שנה. "את הגברא הקמתי בדיוק לפני שנה, זה היה לקראת מסיבת יום ההולדת שלי. התקשר אליי בחור מבר קטן בפלורנטין בשם מיידל'ה שרצה להקים ליין לגייז וקיבל המלצות עליי, ואני הצעתי לו שנלך על ליין שפונה לקהל דתי מסורתי. לא האמנתי שהוא יזרום איתי, אבל הנה אנחנו שנה אחרי וזו הייתה נקודת ההתחלה שלנו".

השורשים הדתיים של שגב הפכו את היציאה שלו מהארון לסיפור לא קל. שגב, שלמד בישיבה תיכונית באותה תקופה, כתב שיר למגירה על הנטייה המינית שלו, והסתיר אותו במקום שסימל יותר מכל את הפחד שלו מאותם רגשות שניסה להדחיק: "החבאתי את השיר שלי בתפילין, ושבת אחת הייתי אצל דודה שלי, והתפילין כמובן נשארו בבית. ההורים שלי שחשדו שעובר עליי משהו הפכו לי את החדר ומצאו את השיר. הם לקחו את זה ממש קשה, לא הפסיקו לבכות, רצו שאשתנה ולקחו אותי אפילו לפסיכיאטר כדי שאעבור טיפול. זה היה נורא", נזכר שגב. "ברגע שלא הסכמתי לכל זה, הם פשוט ביקשו שאעזוב את הבית, ועזבתי. גרתי אצל חברים מהקהילה שידעו עליי, ואחרי חודשיים ההורים נשברו וביקשו שאחזור".

שגב עדיין גר עם ההורים בגבעת שמואל, עיר הולדתו, וכעת עם מלוא שנה לליין שלו, מתכנן כבר את המעבר לתל אביב. החוויה הקשה שחווה ביציאה שלו מהארון גרמה לו להיות אחת מהדמויות היותר פופולריות בקרב הקהל הדתי הגאה. תחילה, הייתה זו קבוצת פייסבוק סודית שהקים עבור אותם אלה שפחדו לחשוף את המשיכה שלהם לגברים, וכך חבר הוסיף חבר, ונוצרה קהילה סודית בת מאות חברים שהיית צמאה למקום מפגש – בו יוכלו הומואים דתיים להכיר מישהו שנמצא כרגע במקום בו הם נמצאים לקשר זוגי או חברי. "הליין נפתח ביום ההולדת שלי, פרסמתי הזמנה בקבוצה, וכבר במסיבה הראשונה הגיעו למעלה ממאה איש. ואז בעצם הבנתי שהחלום שלי מתגשם, הומואים דתיים נפגשים עם הומואים דתיים, מדברים וחולקים חוויות, וזה שונה מכל דבר אחר שהיה קיים באותם ימים", מספר שגב.

הזמנה לגברא
הזמנה לגברא

הליין החל לקרום עור וגידים, השמועה רצה בקרב הקהילה הלהט"בית הדתית-מסורתית, ואחת לשבועיים היה מתמלא הבר הפלורנטיני בו הוקם הליין בעשרות מבלים. "כשחשבתי על שם לליין, התייעצתי עם חברי הקבוצה בפייסבוק. בהתחלה חשבתי על שם שמזכיר שמות של ליינים אחרים בעיר כמו Religious או Tradition, אבל בסוף הסכמנו להישאר קרוב לשורשים שלנו ובחרנו בגברא שמלווה אותנו עד היום. מה גם שזו מילה ארמית שמזכירה את השורשים שלנו מהגמרא".

הגברא עבר אינסוף גלגולים מהיום בו קם, ומבר קטן בפלורנטין המשיך אל הבוטלג בדיזנגוף, משם אל רחוב הארבעה, וביום העצמאות האחרון חנך שגב את המסיבה הראשונה של גברא במועדון המוסד. "אנחנו הולכים וגדלים, וכיף לי לראות את זה. נוצרת כאן קהילה שמגיעה למסיבות מהדרום, מהצפון ומירושלים. זה המקום היחיד שהם לא מפחדים לבלות בו, גם כשהם בארון, ורובם בארון. נוצר כאן מקום מפגש חברתי ולא מיני או פרובוקטיבי, כמו מה שרוב הקהילה מציעה היום לקהל שרוצה לבלות", מספר שגב ומתאר מקרה אחד שריגש אותו במיוחד: "באחת המסיבות חילקנו 500 כיפות עם הלוגו של גברא. הכיפות האלה הפכו לסימן היכר בקהילה הדתית, ושמעתי על זוג שהכיר בבית כנסת בעקבות הכיפה הזו, וזה לא הזוג היחיד שהכיפה הזו חיברה. זה מרגש אותי".

נשמע שיש לך ביקורת על הסצנה הנוכחית. מה עומד בלב הביקורת הזו?

"לא יודע אם לכנות את זה ביקורת, כי אני גם יוצא לליינים אחרים. פשוט שמעתי הרבה פעמים התמרמרות מצד אנשים על כך שהכל חייב להיות מיני. למה הכל מתחיל ונגמר בסקס, ואין אפשרויות חברתיות? קח לדוגמה את מצעד הגאווה, אנחנו מצד אחד צועדים כדי להפגין ולבקש את הזכויות שמגיעות לנו ומצד שני רוקדים בתחתונים על משאיות. המצב שנוצר הוא מעוות, אנשים חושבים שכל מה שמעניין אותנו זה סקס, ורוב הגייז לא כאלה, ובסך הכל רוצים משפחה, ילדים וזוגיות".

גברא
גברא

מה הכי קשה לדעתך בלהיות הומו דתי?

"הקונפליקט הזה. אתה כל הזמן שואל את עצמך 'מה אלוהים מבקש ממני?'. אם כתוב בתורה שאסור לשכב זה אומר שאסור להיות הומו, ואם אסור אז זה אומר שכנראה אני יכול להשתנות, כנראה שיש כאן בחירה, ועם זה אתה צריך להתמודד כל הזמן. כשמתעמקים בתורה מבינים שזו לא בחירה, ואין לנו ברירה. אפשר לחיות עם זה גם לפי התורה, התורה לא תגיד לך 'תחזור בשאלה' או 'לך תתאבד', היא הרי רוצה שתהיה מאושר ותחיה עם עצמך בשלום. כל עוד מדובר באהבה היא תתיר לך לעשות מה שהלב שלך אומר".

ואיך אתה חי עם זה היום?

"זה מאוד מורכב וקשה. אני שואל את עצמי עד היום שאלות כמו 'אתה בטוח שאתה עושה את הדבר הנכון?'. אני לוקח איתי הרבה אנשים על הגב, וזה מפחיד לחשוב שאתה אולי גורם למשהו לא טוב".

מה אתה מאחל לעצמך לשנה הבאה?

"שנמשיך להתפתח. יש לי חלום בו אני מאחל לכל בחור דתי שמגלה על עצמו שלא יצטרך לעבור את כל הקושי והסבל שאני עברתי. אני מאחל שתהיה יותר קבלה בציבור הדתי, שהרבנים יבינו שאין דרך אחרת, וצריך באמת להתעמק בהלכה ולמצוא היתרים ולמצוא כל מה שאפשר בשביל שהומואים דתיים יוכלו לחיות בשלום, ושיפסיקו לפסול אותנו. וכמובן, שגברא ימשיך יגדל ולהצליח".

ולעצמך?

"להיות מאושר ומאוהב, ובע״ה גם להקים משפחה. אבל אני לא ממהר, אני אעשה את זה כשאמצא את הבן אדם המתאים".

יום הולדת שנה לגברא, יום חמישי (29.5), מועדון המוסד, 23:00.

כניסה: בקופות – 50 ₪, לנרשמים מראש – 40 ₪, מכירה מוקדמת באטרף – 30 ₪.