5 שנים לרצח בברנוער: "אנחנו נתקלים בגל להט"בופוביה מאוד קשה"

האגודה למען הלהט"ב תציין את יום השנה לרצח בברנוער ביום עיון בנושא פשעי שנאה

עצרת הזיכרון לרצח בברנוער, אוגוסט 2009. צילום: גאיה שטיינברג
עצרת הזיכרון לרצח בברנוער, אוגוסט 2009. צילום: גאיה שטיינברג
13 באוגוסט 2014

זה קרה לפני פחות מחודש. שחר (שם בדוי), הומו בן 28, נעצר על ידי שוטרי תנועה לבדיקת נשיפת אלכוהול שגרתית. כשהתברר לשוטרים ששחר כבר נעצר לפני שנתיים על עברה דומה, הם אזקו אותו ולקחו אותו לתחנה. בנסיעה לא הפסיקו לגדף ולקלל אותו, תוך שימוש בכינויים משפילים בהקשר לנטייה המינית שלו: "כשהכניסו אותי לניידת השוטרת קראה לי הומו ומתחנגל עשרות פעמים, שאלה אותי אם אני לוקח כדורים נגד הומואיות ואיימה שתשפוך לי מים רותחים על הפנים. גם בחדר החקירות הם לא הפסיקו לצחוק עליי, זה היה משפיל וכואב".

שחר הוא לא היחיד שחווה תקיפה הומופובית לאחרונה. ד"ר גיל פישהוף ממרכז ניר כץ למאבק באלימות ולהט"בופוביה, מספר כי מבצע צוק איתן חשף גילויי שנאה רבים נגד קהילת הלהט"ב: " אנחנו נתקלים בגל להט״בופוביה מאוד קשה. עמדות שמאלניות הפכו מזוהות עם הקהילה הגאה, ואנחנו נתקלים באמירות קשות מאוד נגדה, כמו הקריאה לגרש את כל ההומואים לעזה". שי דויטש, יו"ר האגודה למען הלהט"ב, מוסיף כי למקרים הללו הצטרפו התבטאויות חמורות מפי אישי ציבור, מנהיגים פוליטיים ואנשי דת: "15 אחוז מכלל המקרים מהשנה האחרונה נעשו על ידי מנהיגים ומעצבי דעת קהל, הגורמים לפילוג ומעודדים אפליה בחוק". בין המקרים הבולטים אליהם מתייחס דויטש נמצאים דברי שר החינוך שי פירון אשר ציין כי משפחה להט"בית אינה משפחה, דברי סגן שר החינוך ח"כ אבי ורצמן לפיהם "משפחה זה אבא, אמא וילד, ולא שני אבות וילד", דברי מנכ"ל מכבי פתח תקווה, איציק לוזון, בראיון לעיתון מקומי כי "אלה הומואים, הם לא אנשים״ ודברי רב העיר רמת גן וראש פורום חות"ם כי אין להשכיר דירה לשתי נשים לסביות.

שי דויטש. צילום: זיו שדה
שי דויטש. צילום: זיו שדה

עומר שמרת (25) מספר גם הוא על שתי תקריות הומופוביות שחווה זו אחר זו בעיר ירושלים. ״לפני כמעט שנתיים, לאחר מצעד הגאווה בירושלים, צעדתי בעיר עטוף בדגל גאווה עם שני חברים, ואחד האנשים ברחוב ירק לעברי וקילל ׳טפו עליך הומו מניאק׳. לא עברה שעה, ושליח טייק אוואי שהיה עם קסדה על הראש צעק לעברי שצריך לרצוח אותנו״. שמרת המשיך להסתובב עם הדגל באותו היום, אך לדבריו עם זה היה מגיע לאלימות פיזית ייתכן ולא היה מצליח לאזור את האומץ: ״הפעם השנייה כבר הייתה מפחידה. זה נשאר בקללות אבל ברור שאם זה היה הופך להיות משהו פיזי. זה היה מפחיד ושונה. אני מהמרכז, וזה לא שלא נתקלתי באירועים כאלה בתל אביב, אבל לא ברמה אלימה כזו. עצם זה שהייתי צריך להילחם בחברים שלי כדי לא להוריד את הדגל מהגב רק מוכיחה שהאלימות הזו משתיקה״.

אפליה במקום העבודה, התבטאויות גזעניות מצד אנשי ציבור, והתנהלות מבזה מצד גורמים ברשויות אכיפת החוק הם רק חלק מהדוגמאות שיוצגו ביום עיון בנושא פשעי שנאה בישראל, שיתקיים השנה לציון חמש שנים לרצח בברנוער. "הנתונים שלנו מראים שלהט"בופוביה מתרחשת לכל אורך מעגל החיים של להט"בים. לא ניתן לבוא ולומר שהם נתקלים בשנאה רק בגיל מסוים כמו צבא או בית ספר. כשמסתכלים על הפיזור רואים מקרים קשים מאוד בבתי ספר ומאידך במקומות עבודה, אנשים לא חוששים לומר באופן גלוי שהם לא מעסיקים הומוסקסואלים. אפילו בתל אביב שנתפסת כבירה גאה ובטוחה, יש לנו הרבה מאוד דיווחים על אירועים שמתרחשים בשדרות רוטשילד ובחוף הים. יריקות או קללות מרכב נוסע כנגד זוגות שאוחזים ידיים הפכו כבר לנוף מוכר בעיר".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "מצער שהנהג בחר להציג תמונה שאינה עומדת בקנה אחד עם המציאות. הנהג נעצר לאחר שסירב לבדיקת השכרות וסירב לעיכובו, תוך העלבת עובד ציבור. הנהג אף התנצל בעדותו על התנהגותו כלפי השוטרים וכן על התנועה המגונה שעשה לעבר הקצין ועוד באותו היום נשפט בהליך של שיפוט מהיר. יחד עם זאת, יצוין כי בפני הנהג עומדת הזכות לפנות לגורמים הרלוונטיים ולשטוח בפניהם את טענותיו".

שישי, 15.8, המרכז הגאה, גן מאיר