אוכל הרחוב הטוב בישראל: בפיתה

האוכל הטעים בארץ לא בהכרח מתחבא במסעדות יוקרה, אלא דווקא מחכה לכם על הדרך. צוות המומחים שלנו בחר את 50 המקומות הטובים בישראל לאוכל רחוב. מהדורת הפיתה

לא בתמונה, עגבנייה. המזנון
לא בתמונה, עגבנייה. המזנון

[tobezeqindex category="%22%u05DE%u05E1%u05E2%u05D3%u05D5%u05EA%22" city="%22%u05EA%u05DC%20%u05D0%u05D1%u05D9%u05D1%22" ]

מזנון 

המקום שאחראי יותר מכל למהפכת המזון המהיר האיכותי המתחוללת בישראל בשנים האחרונות. השף אייל שני פירק והרכיב מחדש את קונספט המזון המהיר, ועל הדרך יצר קלאסיקות חדשות שנכנסו לשפת המטבח הישראלי החדש (למשל "שורה" – הקצה של הפיתה, שמוגש חינם אין כסף לניגוב מטבלים כגון שמנת חמוצה, טחינה, רסק עגבניות ורסק פלפל צ'ילי ירוק). העיקרון פשוט וגאוני: ירקות, דגים, פירות ים, בשר ושאר חומרי גלם מקומיים מאיכות טובה מקבלים טיפול פשוט ומינימלי ומוכנסים לפיתות רכות וטריות. שמות המנות פיוטיות א־לה אייל שני (ע"ע תפוחי אדמה דרוסים), האווירה שמחה והמוזיקה מתנגנת בווליום גבוה (18־48 ש"ח).

אבן גבירול 23 ת"א, 7168977־03
קינג ג'ורג' 30 ת"א, 6317688־03
הנחושת 1 ת"א, 6541771־03

למזנון

[tmwdfpad]

מפגש האושר

למה זקוק אדם כדי להיות מאושר? לפעמים לא יותר מאשר למנת פלאפל טובה, שתחזיר אותו למחוזות ילדותו ותספק לו רגעים ספורים של מפלט מהבלי העולם הזה. כך בדיוק חשבו שני טבחים צעירים, עמרי קרביץ ובנצי ארבל, שעשו סיבוב קצר במטבחי מסעדות שפים נחשבות בארץ ובחו"ל. דוכן אוכל הרחוב שפתחו בתל אביב נאמן לגישה החדשה של אוכל מהיר ישראלי – הכל בפיתה, אבל עשוי מחומרי גלם משובחים ועם טוויסט נחמד למאכלים המסורתיים. בתפריט פלאפל, סביח, מנת חברים – הכוללת סלט ירקות, גרגירי חומוס, חציל ולבנה – וסלט בורגול (16־32 ש"ח).

קינג ג'ורג' 105 ת"א, 4289765־054

למפגש האושר

פלאפל שלום 

איש אינו יודע לומר מדוע דווקא בני העדה התימנית מזוהים עם הפלאפל המזרח התיכוני. יש האומרים שעולים ראשונים מתימן לארץ לישראל שהו בדרכם במצרים, וכך למדו להכיר את מאכל הרחוב הפופולרי (שעשוי במקור מפול). כך או כך, צמד המילים "פלאפל תימני" הפך תו תקן של איכות. הפלאפל התימני המפורסם של שכונת הבוכרים הירושלמית שוכן כבר עשרות שנים באותו כוך קטן, ומגישים בו כדורי פלאפל פריכים שהולכים מצוין עם חילבה וסחוג. אפשק לקבל את המנה בפיתה, באש־תנור (לאפה בירושלמית) או בזעלבייה, פיתה מטוגנת מבצק שמרים (15 ש"ח).

בצלאל 34 ירושלים, 6231436־02

לפלאפל שלום

פלאפל מבורך ומבורך פלוס 

1977 הייתה השנה שבה ניצח הליכוד לראשונה בבחירות לכנסת; השנה שבה ניצחה מכבי תל אביב לראשונה את צסק"א מוסקבה; והשנה שבה נפתח לראשונה פלאפל מבורך בתל אביב. 38 שנה מגישים בצפון אבן גבירול את אותו הפלאפל הפשוט והטוב, על פי המתכון המשפחתי הישן, ורק בשנים האחרונות פתחו סניף נוסף בדיזנגוף שמגישים בו, בין השאר, גם שילוב של שתי מנות אוכל רחוב ישראליות – פלאפל וסביח. כדורי הפלאפל מצטיינים במרקם ובתיבול עדינים ומשתלבים מצוין עם פרוסות החציל המטוגנות של הסביח (17־18 ש"ח).

מבורך, אבן גבירול 184 ת"א, 5343615־03
מבורך+, דיזנגוף 70 ת"א, 4151712־077 

לפלאפל מבורך
לפלאפל מבורך פלוס

פלאפל דרור

גיבור מעמד הפועלים הוא דוכן פלאפל שהוכיח לכולם שאפשר למכור מנה משובחת במחיר מצחיק ועדיין להרוויח. כדורי הפלאפל הם מהסוג הצהבהב, התיבול אופייני לפלאפל תימני, והמנה המינימליסטית כוללת סלט ירקות טרי וקוביות זעירות של מלפפונים חמוצים. מוסיפים טחינה נוזלית, כמיטב המסורת המקומית, וחריף טוב – וכל הכבודה עולה שבעה ש"ח בלבד. למרות המחיר הנמוך מדובר בדוכן פלאפל מצטיין שמשיב מלחמה שערה לדוכנים רבים שמוכרים מנה במחיר כפול או משולש (7 ש"ח). 

נחלת בנימין 48 ת"א, 9367766־053

לפלאפל דרור

גיבור מעמד הפועלים. פלאפל דרור.
גיבור מעמד הפועלים. פלאפל דרור.

פלאפל מישל

משני עברי הרחוב עומדות שתי פלאפליות מתחרות, ורק מלחמות החומוס של אבו גוש ישוו בעוצמתן למלחמות הפלאפל הניטשות זה עשרות שנים בוואדי ניסנאס שבחיפה. יש המגנים בתוקף על זכותו של פלאפל הזקנים לתואר הפלאפל הטוב ביותר, אחרים נשבעים בשמו של מישל. כך או כך מדובר בשני מוסדות מצוינים שבהם עומדים מאחורי הדלפק בני הדור השלישי למסורת הפלאפל. אצל מישל מנפקים כדורי פלאפל צהבהבים, פריכים ונפלאים ומורחים את הפיתה בממרח שום נהדר (16 ש"ח).

מעלה הוואדי 21 חיפה, 04־8517054

לפלאפל מישל

הקוסם

מה שהחל כדוכן פלאפל סטנדרטי הפך עם השנים למוסד ולמקום עלייה לרגל לחובבי אוכל הרחוב הישראלי. אריק רוזנטל, הידוע יותר בכינוי הקוסם, יצר לונה פארק של מזון מהיר ישראלי, שנוסף לפלאפל כולל שקשוקה, שווארמה, סביח, שניצל, חומוס וחביתת ירק. כל המאכלים מוכנים מחומרי גלם טריים ומשובחים – בהקפדה השמורה בדרך כלל למטבח עילי – ויש גם שילובים יצירתיים בין מנות קלאסיות שונות. המוכרים הלבושים במדי טבחים לבנים מושיטים את המנות המגרות בנדיבות לממתינים בתור המשתרך במקום לעתים תכופות (19־40 ש"ח).

שלמה המלך 1 ת"א, 5252033־03

לקוסם

פלאפל מוסא

"מאז 1953", מודיע בגאווה השלט המתנוסס מעל ראשו של דוכן הפלאפל השוכן בכניסה לשוק של נתניה. ותק, ניסיון ויציבות הם לא נחלתן הבלעדית של מסעדות צרפתיות מסורתיות, אלא גם של מוסדות אוכל רחוב מקומיים.
כדורי הפלאפל עשירים בעשבי תיבול, ויש גם תוספות מקוריות כגון גרגירים מבושלים של חומוס או פול, ביצה קשה, סלט עגבניות חריף, פטרוזיליה טרייה ומעל כל הכבודה הנדחסת לפיתה – קציצת ירק קטנה וטובה (19 ש"ח).

גיבורי ישראל 30 נתניה, 8655500־09

שדרות ויצמן 12 נתניה, 09-8655500

לפלאפל מוסא

יותר מ-50 שנות פלאפל. פלאפל מוסא
יותר מ-50 שנות פלאפל. פלאפל מוסא

סביח עובד

סלט, ביצה, יותר חציל – כך מכריז השלט בסביח של עובד בגבעתיים, אחד המקומות האהובים והמזוהים ביותר בישראל עם מסורת הסביח היהודי־עירקי. מופע הסטנד־אפ ההיסטרי של עובד התזזיתי ועובדיו, כולל צירופי מילים והטיות ייחודיות כמו "לחרף" (מלשון חריף), "לטחן", "לבצל", "לפטרל" או "כמה כמה בדרבי?" (שיעור היחסים בין העמבה – מכבי הצהובה; לבין החריף האדום – הפועל האדומה. תשובת אפשרית היא 2:0: שתי כפיות עמבה, אפס חריף). "הרעשות כבדות בגזרה" היא קריאה הנזרקת לחלל האוויר בשעה כשיש תור ארוך (תופעה נפוצה למדי). המופע הקולני הוא חלק גדול מהחוויה, אבל אסור להתבלבל – המנה עצמה, כולל פרוסות חצילים עבות – פשוט נהדרת וללא ספק שווה את ההמתנה (20 ש"ח).

סירקין 7 גבעתיים, 7314777־03

לסביח עובד

שניצל ציון

"אצל ציון הירקון פינת טרומפלדור/ בין הדואר וקולנוע דן/ שמים הרבה הרבה לב בצלחת/ בשביל מעט מעט כסף קטן/ שמים הרבה אהבה בפיתה". כך כתב מאיר אריאל בשירו אצל ציון והנציח לעולמי עד את הכוך הזעיר והסימפטי שמאכיל את רעבי תל אביב בשניצל חם כמעט 30 שנה. אם יש מאכל שאפשר לקרוא לו מאכל ישראלי מובהק הרי שמדובר בשניצל עוף (בניגוד לשניצל עגל או שניצל לבן) פריך ומצופה פירורי לחם. השניצל אצל ציון מטוגן ברגע ההזמנה ומוכנס חם לפיתה עם סלטים טריים, קצת חריף וחיוך גדול (25 ש"ח).

הירקון 61 ת"א, 5173957־03

לשניצל ציון

שווארמה אמיל

עוד מוסד שווארמה חיפאי שזכה לתהילת עולם ולעדת מעריצים העולים אליו מכל קצוות ארץ. על הקירות תלויים בצפיפות גזרי עיתונות המפארים ומהללים את המוסד המשפחתי הצנוע למראה (50 שנות פעילות הניבו רבים כאלה). התפריט פשוט ומינימליסטי: על השיפוד שווארמת עגל נוטפת שומן כבש, וזו מוגשת עם טחינה, בצל בסומאק, עלי פטרוזיליה טריים ועגבניות (32 ש"ח).

דרך אלנבי 33 חיפה, 8517096־04

לשווארמה אמיל

שווארמה בינו

מזללת שווארמה המגישה את מה שנחשב בעיני רבים לשווארמה הטובה ביותר בארץ. המסעדן בינו גבסו (דוקטור שקשוקה) חוזר למקורותיו (הוריו החלו את עסקי המסעדנות המשפחתיים בשווארמה) ומכין שיפודי ענק של שווארמה תורכית אמיתית (קבב דונר): פרוסות בשר כבש שביניהן שכבות של בשר טחון ושומן כבש. לשיפוד הכבש הנהדר מצטרף גם שיפוד של שווארמה פרגיות טובה ומתובלת בעדינות. יושבים תחת קשתות האבן של המעבר במתחם שנבנה עבור המושל התורכי במאה ה־19, וזוללים שווארמה עם סלט עגבניות, פלפל צ'ומה וטחינה (32 ש"ח).

דוד רזיאל 26 יפו, 6822842־03

לשווארמה בינו

בינו גבסו. צילום: ישי בוטבול
בינו גבסו. צילום: ישי בוטבול

שווארמה חאזן

בשווארמה חאזן – מלכה בלתי מעורערת גם בעיר הבירה של השווארמה הישראלית – מאמינים שצריך לתת לבשר לדבר. עגבניות, בצל, פטרוזיליה טרייה וטחינה הם המלווים היחידים של הבשר השחום היורד מסכין המבתרים אל הפיתה או אל הצלחת. בשר השיפוד – עגל מעורב בכבש – מתובל בעדינות, בניגוד לתיבול היתר שבו לוקה לעתים שיפודי מוסדות מתחרים, והכי טעים בתוך לאפה דקיקה וטעימה שנאפית במקום (30 ש"ח).

שד' ההסתדרות 56 חיפה, 8416560־04

יפו 140 חיפה, 04-8644157

לשווארמה חאזן

קבב אמונה  

שיפודייה משפחתית הפועלת יותר מ־50 שנה בעיר העתיקה של באר שבע. המייסד, שמעון אמונה, הלך לעולמו לפני כעשור, אבל אמנון בנו, חמוש במשקפי ריתוך, עדיין שם כדי להמשיך את מסורת הקבב הפרסי הטוב: קציצות קטנות, דחוסות וצלויות על גריל פחמים (מסורת מלאת טעם ההולכת ונעלמת בישראל בגלל חוקים עירוניים). התפריט התרחב ברבות השנים כדי להציע מבחר נוסף של שיפודים, אבל רוב הבאים עדיין מבקשים לטעום את הקבב המשפחתי המפורסם (45־90 ש"ח).

קק"ל 58 באר שבע, 6278865־08 

לקבב אמונה

שיפודי דני וסלים (הברברי)

במבנה בטון קטן בשכונת מגורים יפואית נמצאת אחת השיפודיות הטובות בארץ. דני, בנו של סלים ("הברברי") שהקים את המקום, עומד מאחורי גריל ארוך וצולה מבחר שיפודי בשר: אדום (נתח קצבים בשפת המשפדים), כבדי עוף, שקדי עגל, לבבות, כליות – כל מה שהניב הביקור אצל הקצב באותו היום. את השיפודים מקבלים בפיתה והתוספות היחידות הן טחינה ועמבה. לכאן לא באים כדי לאכול סלטים, חומוס וצ'יפס, אלא בשר נטו. בדרך כלל המקום מלא בחבורות גברים שעומדים ואוכלים בשתיקה.

קדם 60 יפו

לשיפודי דני וסלים

סביח טשרניחובסקי

גם בבבעלות הנוכחית מוגשת כאן אחת ממנות הסביח הטובות בארץ. בסביח של אפי המושג "פאסט פוד" מקבל משמעות חדשה. נכון, מדובר באותה פיתה עם חצילים, ממרחים וביצים קשות, אבל כאן כל המרכיבים מוכנסים לפיתה בתשומת לב מרבית, בעדינות ואהבה אין קץ, כאילו כל חציל וכל תפוד הוא יוצא חלציו של אפי הסביחאי. הבעיה היחידה בשיטת העבודה הדקדקנית הזאת היא התורים המשתרכים על המדרכה מדי יום בצהריים. ואפי? הוא יש לו זמן. מלטף כל חציל ומהנדס כל ביצה, משל היתה הפיתה מוצג מוזיאוני. את הסביח שלכם תוכלו לקבל בגרסה המסורתית עם עמבה וחריף, או בגירסה שאותה הביא אפי מהבית – עם גבינת פטה מרעננת. אהה, וכמעט שכחנו – אין מכירה של סביח בלי חציל. זהו, רק שתדעו.

טשרניחובסקי 2 ת"א, 050-5306654

לסביח טשרניחובסקי

סביח פרישמן

אוהבי הסביח, אוכל רחוב ישראלי מקורי שנולד מארוחת בוקר שבת של יהודי עירק, מצטיינים בלהט הדתי־משיחי השמור לרוב לאוהבי חומוס. בסביח פרישמן מקפידים על עיקרי האמונה – חציל מטוגן שחום ודקיק, ביצה קשה חומה והרכבה אטית ומדוקדקת של שכבות המנה. לפני שדני פאר ואיציק ספיר רכשו את המקום מידי אפי רז (שהקים לימים את סביח טשרניחובסקי), כל העסק עוד נחשב לאיזוטרי יחסית. ב־12 השנים שחלפו מאז, הפרישמנים הפכו לרשת מצליחה בעלת שלושה סניפים (פרישמן, רמת החייל ומתחם הבורסה שנפתח לפני חודש), והסביח הישראלי, שהוגדר על ידי מגזין לונלי פלאנט כאחד מעשרת המאכלים העירוניים הטובים בעולם, כבר לא סובל מרגשי נחיתות אל מול אחיו המכודרר.

שואת חצילי אירופה. סביח פרישמן
שואת חצילי אירופה. סביח פרישמן

"היינו הראשונים להביא תנור ולאפות את הפיתות במקום, והראשונים להכין פיתה מחיטה מלאה", מסביר פאר את סוד ההצלחה. "מאז זה התפשט כמו זבובים בכל מקום. חוץ מזה, אפשר להגיד שהחוכמה אצלנו תמיד הייתה להשקיע במנה ולעשות את זה מהר".

כשקניתם את המקום מנה עלתה 13 ש"ח. היום היא עולה 21 ש"ח.

"אנחנו לא המצאנו את הגלגל. לא היינו הראשונים להעלות מחירים, והיום תמצא גם מנות יותר יקרות משלנו בתל אביב. הכל התייקר מאז ובכל תחום". // גיא פרחי

פרישמן 42 ת"א, 4524666־054

הברזל 1 ת"א, 057-4455103

זיסמן שלום 3 רמת גן, 0547955945

לסביח פרישמן

בוריקה 

הקריאות של קובי שמואל מדוכן הבוריקה שבשוק הכרמל נשמעות עד לבסטות הנושקות לכיכר מגן דוד: "בוריקה בוריקה בוריקה!" במקרה השכיח, או "טרדישינאל פוד! טרדישינאל פוד!" אם זיהה בסביבה תייר עם נכונות לצאת להרפתקה אוריינטליסטית. שמואל, שהגיע לכרמל לפני כשנתיים, מציע לבאי השוק בבושקה של פחמימות: הוא לוקח פירה, עוטף אותו בעלי וורקה (עלי סיגר), מטגן אותם בשמן עמוק עם ביצה ואת כל זה מכניס לפיתה. אין בעולם תזונאי שימליץ לשלב את הבוריקה של שמואל במסגרת תפריט מאוזן, אבל בינינו, היא תטפל בהנגאובר שלכם כמו שאף מנה של קפאין לא עשתה לפניה.

אפרוח בשמיכה. הבוריקה
אפרוח בשמיכה. הבוריקה

"הבוריקה היא מאכל טריפוליטאי מסורתי. סבתא שלי מכינה בעצמה את עלי הוורקה", שמואל פוצח בנאום שהוא יודע לתת לעוברים ושבים גם באנגלית, צרפתית וספרדית. "אפשר לאכול את הבוריקה כמו שהיא, אבל אני משדרג אותה כשאני מכניס אותה לפיתה עם פלפל צ'ומה, צ'רסי ועגבנייה". מלבד הבוריקה (10 ש"ח לבוריקה עם תפו"א או ביצה, 13 ש"ח לבוריקה מעורבת ו־15 ש"ח לבוריקה בפיתה), תוכלו ליהנות בדוכן של שמואל גם מספינג' (3 ב־10) ובירה מהחבית (10 ש"ח לכוס). // גיא פרחי

שוק הכרמל 42

למרכז הבוריקה

[tobutton text="%22%u05E4%u05E8%u05D8%u05D9%u05DD%20%u05E0%u05D5%u05E1%u05E4%u05D9%u05DD%20%u05D1%u05D0%u05EA%u05E8%20%u05E4%u05E4%u05E1%u05D9%20%u05DE%u05E7%u05E1%22" link="%22http%3A//pepsimax.co.il/%22" theme="red1" target="blank" ]