קודש וטחול: אוכל הרחוב הטוב ביותר בירושלים

שפים, מסעדנים, ייננים, בלוגרים, עיתונאים ואנשי קולינריה ירושלמים בוחרים את אוכל הרחוב הטוב ביותר בבירה

אוסובוקו של דוויני פיתה בר. צילום: איילת בק
אוסובוקו של דוויני פיתה בר. צילום: איילת בק
22 במאי 2017

אבו שוקרי | דיוויד דידס, שף מלון אמריקן קולוני

במלחמה מיהו אבו שוקרי האמיתי, המסעדה בעיר העתיקה מנצחת. ירושלמים ותיירים עומדים מול הדלת בתור שמתקדם מהר כדי להוריד צלחת של חומוס שטוען לכתר אחד הטובים בארץ עם או בלי פול, גרגירים ומסבחה, פיתות רכות וטריות ופלאפל לוהט ליד.

תביא ביס: "אבו שוקרי בעיר העתיקה הוא מקום ממש אותנטי. עושים שם חומוס כבר עשרות שנים ומכינים אותו כל יום, אז הוא תמיד טרי וטעים ומוגש יפה. עם האווירה שמסביב זו חוויה אמיתית של העיר העתיקה".

אבו שוקרי

אישטבח | אפרת ליכטנשטט, צלמת אוכל ובלוגרית

אישטבח, מקום קטן שבמרכזו טאבון גדול, מתמחה בשמבורכ, מאכל כורדי־סורי שמקורו בשאריות בשר שנשארו מהשבת. מדובר במאפה פריך ומתפצח במילוי חלקי פנים שונים (לשון, ראש וכד') או אסאדו, בריסקט, עוף ועוד, שמוגש עם סלטים ומטבלים.

תביא ביס: "מכינים פה מאפה כורדי שקצת דומה לבורקס, אבל הבעלים שדרג את הגרסה המסורתית והוסיף טאת' חדש ומילויים קצת יותר מתוחכמים. אף על פי שזה מקום בשרי, אני מעדיפה דווקא את המילוי הצמחוני".

אישטבח

שמבור, איש טבח, ירושלים. צילום: אלון סלע
שמבור, איש טבח, ירושלים. צילום: אלון סלע

ארחנטו אמפנדס | ערן פרץ, שף ובעלים של מסעדת צ'אקרה

בדוכן ארחנטו אמפנדס שנפתח לפני כשנה מחבר הבעלים לוקאס סיטרינוביץ' בין טעמי הילדות והתרבות שלו לעטיפה ישראלית, ומכין מאפים שכיף לאכול בידיים. המנה המרכזית בתפריט היא אמפנדה שמגיעה בכמה מילויים בהם טלה קצוץ, עוף מעושן וטבעוני. תפריט האלכוהול מצומצם יחסית, אבל כשיש לו מצב רוח טוב לוקאס מכין סנגרייה מצוינת.

תביא ביס: "הפייבוריט שלי פה הוא כריך צ'יצ'רון: בפנים יש אסאדו עם טיפה שומן ששוכב על גחלים שמונה שעות ומוגש עם כרוב, חרדל וחמוצים. מנה פשוט פגז".

ארחנטו אמפנדס

ארחנטו אמפנדס בלב ירושלים. צילום: מתן כץ
ארחנטו אמפנדס בלב ירושלים. צילום: מתן כץ

דוויני פיתה בר | קרן קדוש, שפית קפה קדוש

דיני קסורלה עלתה לתודעה כמשתתפת בעונה האחרונה של "משחקי השף". לפני שפתחה את דוויני פיתה בר ליד שוק מחנה יהודה היא הייתה אשת תקשורת, והחליטה להגשים את חלום המסעדנות אף שכולם ניסו להניא אותה מכך. בתפריט המצומצם יש סטייק דקה, חריימה, כרובית ועוד כמה תבשילים שמוגשים בתוך או על פיתה, במחיר נוח יותר מאשר במזנון של אייל שני.

תביא ביס: "ממש קשה לבחור אבל אני רוצה לפרגן לדוויני הכל בפיתה. אני אוהבת את כל מה שיש לה בתפריט, אבל הכי את הצ'יפס בפיתה. אין דברים כאלה. אין מצב שאני נכנסת ולא אוכלת שתי פיתות, שאחת מהן היא עם צ'יפס".

דוויני פיתה בר

אוסובוקו של דוויני פיתה בר. צילום: איילת בק
אוסובוקו של דוויני פיתה בר. צילום: איילת בק

הסביח של יגאל | מושיקו גמליאל, שף מסעדות מונא ואנה

על הסביח של יגאל יש קונצנזוס בקרב אנשי קולינריה ירושלמים אפילו שמדובר במקום קטנטן. הסוד של המקום הוא בשירות החייכני ובאיכות חומרי הגלם: חצילים קלויים פריכים, סלטים טריים ופיתות רכות. יגאל מעמיס על הפיתה בנדיבות, והיא מצדה מצליחה להחזיק את הקונסטרוקציה.

תביא ביס: "הסביח של יגאל הוא המקום הקבוע שלי. בכל יום ראשון בבוקר יש לי שם פגישת עבודה. יגאל מכין את הסביח כל יום וסוגר בצהריים כשנגמר. אני אוהב להגיע אליו כי הוא שם באוכל הרבה לב ונשמה".

הסביח של יגאל

חצ'אפוריה | דוד ביטון, שף מלון המלך דוד ירושלים ומסעדת לה רג'אנס שבמלון

החצ'אפוריה בשולי שוק מחנה יהודה היא מכרה זהב גיאורגי. טנגו, הבעלים, ראה את הכבוד שעושים בישראל לבורקס הטורקי והחליט להכיר לחך המקומי את המאפה הגרוזיני כפי שאמו מכינה אותו – חם מהתנור וללא מרגרינה (כחצ'פורי קלאסי), אצ'רולי במילוי גבינה וביצת עין ומגרולי בצק שמרים עם שכבת גבינה קריספית. האווירה השמחה והצעקות בגרוזינית רק מוסיפים לאותנטיות של המקום.

תביא ביס: "בעיניי הבצק של החצ'פורי הוא אמנות, והגבינה הגרוזינית, שלה טעמים ייחודיים, פשוט מושלמת".

חאצ'פוריה

חאצ'פוריה, ירושלמית גאה. צילום: Mruwka photography
חאצ'פוריה, ירושלמית גאה. צילום: Mruwka photography

חומוסיית ארבעס | טלי פרידמן, שפית ובעלת האטליה, עורכת סיורי אוכל

ארבעס, חומוס ביידיש, נפתח בשוק מחנה יהודה ולוקח את חוויית החומוסייה למקום עכשווי וקולי. את החומוס מנגבים עם פיתות אפויות במקום, סלטים טריים וירקות חתוכים מהשוק. השולחנות ערוכים על המדרכה וברקע מתנגנת מוזיקה עכשווית.

תביא ביס: "אחרי תקופה של תחושת מיצוי עשיתי קאמבק מטורף לחומוס בגלל שני חבר'ה צעירים שפתחו מתחת למקום שלי בשוק חומוסייה. כשהגעתי לחומוסיית ארבעס התאהבתי בלימונים הכבושים מתוצרת בית, בגזוז פטל כמו פעם, בבחירה המדהימה של הפיתות – והכי בחומוס עצמו, שיש לו טעם לימוני מדויק".

חומוסיית ארבעס

חיוקה בפיתה | עמית אהרנסון, "חדשות האוכל של ישראל" ומבקר מסעדות של  "כל העיר"

אבירם חיוקה, בוגר העונה הראשונה של "משחקי השף", מגיש בתחנת הדלק אורנים מטבח פועלים משודרג וכיפי במיוחד: תבשילים, קצת גריל והרבה סלטים טריים בעבודת יד. בתפריט יש גם הברקות כמו פלאפל עדשים ופשטידת מעקודה מרוקאית.

תביא ביס: "הכוכב שלי מבחינת אוכל רחוב הוא השניצל בחיוקה בפיתה, שבשונה מרוב השניצלים בעיר ובארץ עשוי מעגל ולא מעוף. רטבים כמו ממרח לימון כבוש או טחינת עמבה שנכנסים יחד עם השניצל לפיתה טרייה שנאפית במקום דואגים שלא תתבלבלו לרגע ותחשבו שאתם בווינה".

חיוקה בפיתה

חיוקה בפיתה, מהפריים טיים, בדרך לביס המושלם. צילום: כפיר שגב
חיוקה בפיתה, מהפריים טיים, בדרך לביס המושלם. צילום: כפיר שגב

לואיי | איריס שרף ריינהרץ, "אמחיה" – מבשלת ומסיירת בירושלים

בבסטה בעיר העתיקה מכין לואיי מוח, טחול ממולא, ריאות וחלקי פנים נוספים ומגיש אותם עם סלט ירקות בתוך פיתה. המקום פתוח לפי מצב הרוח של השף־בעלים, בדרך כלל תמצאו אותו שם מ־11:00 בבוקר עד אחר הצהריים המוקדמים, או עד שהאוכל נגמר.

תביא ביס: "הדבר הכי טעים בירושלים ובכל העולם הוא מוח בפיתה ברחוב סולטן סולימן בעיר העתיקה, ליד תחנת האוטובוס הישנה. אלו הנחיות שרק ירושלמים מבינים, אבל כדאי לעשות את המאמץ ולהגיע לשם".

לואיי, העיר העתיקה ירושלים

לואיי בעיר העתיקה. צילום: איריס שרף
לואיי בעיר העתיקה. צילום: איריס שרף

לחמא בעג'ין | אילן גרוסי, שף ובעלים של מסעדת סאטיה

תביא ביס: "ברובע הנוצרי יש כמה מקומות שמוכרים לחמא בעג'ין או ספיחה. אני אוהב את הגרסה הארמנית – בצק דק מאוד עם מעט בשר קצוץ, עגבניות ותבלינים נהדרים, מעין פיצת בשר. זה אוכל הרחוב המושלם, והוא הכי טעים אצל איש מבוגר שמסתובב ברחובות העיר העתיקה עם מגש עץ ענקי על הראש ומוכר לחמא בעג'ין עם או בלי טחינה, ופיתה עם קציצות בשר וירקות ברוטב בחמישה ש"ח. לאוכל רחוב לא תמיד צריכה להיות כתובת, והאוכל הזה מצדיק את המאמץ שבחיפוש".

לחמא בעג'ין, העיר העתיקה ירושלים

עזורה | קובי בכר, שף מלון ממילא

לעזורה יש מקום של כבוד בהיסטוריה הירושלמית כמוסד שפועל מתחילת שנות ה־50. פוליטיקאים, משוררים, שחקנים וסתם סועדים יושבים כתף אל כתף בשולחנות הצמודים ויורדים על סופריטו, חומוס, קובה, תבשיל זנב שור וממולאים שמתבשלים על פתיליות בטעם של פעם.

תביא ביס: "אי אפשר לעמוד בפני תבשיל הריאות, אורז ואטריות עם הבמיה האדומה מעל של עזורה. בעיניי זהו אחד מאבני היסוד של הקולינריה הירושלמית השורשית ומשם צמח המטבח הירושלמי המודרני".

עזורה

פיצה פלורה | חן ואלון קורן, מנחי סדנאות וסיורי אוכל ובוגרי "בייק אוף"

פלורה היא אחת הסנוניות שמבשרות את טרנד פיצות הגורמה בירושלים. הבעלים עבדו לפני כן במונא והחליטו לצאת לדרך חדשה עם בצק בפיתוח עצמאי. ברשימת התוספות אפשר למצוא בעיקר ירקות, ומי שמעדיף ארוחה מלאה יותר יכול לבחור מתוך כמה מנות פסטה.

תביא ביס: "אנחנו אוכלים קבוע בפיצה פלורה, שלדעתנו היא הפיצה הכי טובה בירושלים. היא עשויה מבצק דק עם מוצרלה אמיתית ורוטב מעגבניות טריות, ויש תוספות מגניבות. בכל יום שלישי בצהריים יש לנו דייט שם עם בארי הבן שלנו, שמת על פיצה מרגריטה עם פרמזן למעלה".

פיצה פלורה

פלאפל מושיקו | שלום קדוש, שף מסעדת פרימוורה, מלון לאונרדו פלאזה

מושיקו הוא מוסד ירושלמי שקיים כבר יותר מ־30 שנה ומנקז אליו את כולם – תיירים ומקומיים, חילונים ודתיים. פלאפל, חומוס ושווארמה מוגשים בפיתה או לאפה חמה עם סלטים, שתייה וחיוך בזריזות ובמחיר נגיש, כמו שאוכל רחוב צריך להיות.

תביא ביס: "בפלאפל מושיקו יש פלאפל מצוין וגם שווארמה יוצאת מהכלל. בגילי לא כל כך מומלץ לאכול מטוגן אבל למען הפלאפל במושיקו אני מוותר לעצמי קצת. גם התוספות תמיד טריות ולא עגבניות שנשמרו במקרר, בדיוק כמו שצריך".

פלאפל מושיקו

פלאפל שלמה | אלי שור, מנכ"ל יקב הכורמים

שלמה איש הפלאפל נחשב לדמות מיתולוגית בירושלים. הוא היה פותח את הפלאפל בבוקר וסוגר כשהפיתות נגמרו בלי קשר לשעה. היום מפעיל את המקום בנו שהאריך את שעות הפתיחה עד אחר הצהריים ושומר על הרמה הגבוהה.

תביא ביס: "פלאפל שלמה בשכונת הבוכרים הוא מוסד שכל ירושלמי מכיר ואני אוכל שם מאז שאני ילד. הפלאפל תמיד טרי ואפשר לקבל אותו בפיתה תימנית עם סלטים טריים וחילבה".

פלאפל שלמה

סטייקיית חצות | מושיקו לוי, שף ובעלים מסעדת דולפין

מסעדת בשרים כשרה בת 50 שנה כמעט שסיפקה לירושלמים במאנצ'יז חומוס, שיפודים ותבשילים בשעות מאוחרות, כשיתר המסעדות כבר מזמן כיבו את האורות. היום מפעילים את המקום בני הדור השני והוא עדיין מושך אמנים, בליינים וסהרורים למיניהם, שחייבים משהו למלא בו את הבטן בסוף הלילה.

תביא ביס: "בשבילי המעורב בחצות הכי מזוהה עם ירושלים. לאורך כל השנים הוא טעים, אותנטי ותמיד אותו הדבר, ומוגש עם מלפפון חמוץ למעלה. אני איש של הרגלים וזו מנה שתמיד באה בטוב".

סטייקיית חצות