תקופת האבן: מפת הקולינריה של אבן גבירול

שש שנים אחרי השיפוץ המסויט שעבר, הפך סוף סוף אבן גבירול לרחוב שכיף לאכול בו. מבין 170 המעדניות, המזללות, המסעדות והברים שפועלים בו בחרנו 26 מקומות שהם עצירת חובה

ויטרינה, חוזרת לשורשים. צילום: אינסטגרם ויטרינה
ויטרינה, חוזרת לשורשים. צילום: אינסטגרם ויטרינה
28 ביולי 2016

המדריך שלפניכם מאגד את כל מה שהופך את אבן גבירול למרכז הקולינרי הגדול בעיר: החל ממוסדות אוכל רחוב ותיקים, דרך חלוצי המסעדנות העדכנית ברחוב ועד המעדניות ובתי האוכל החדשים שבחרו להקים בו את סניפי הדגל שלהם. מבעד לשורות אפשר יהיה להבחין במידה מוצדקת של גאוותנות תל אביבית. היכן שנכשלו במרוצת השנים סניפי סטארבאקס, קופי בין ודאנקן דונאטס, צמחה תעשייה מקומית איתנה ומגוונת לשירותו של החך התל אביבי, שקשה מאוד להאכיל אותו בלוקשים.

Red Velvet

אם לרגע נדמה לכם שטירוף הקאפקייקס חלף, כף רגלכם עוד לא דרכה ברד וולווט: קאפקייקס צבעוניים מסודרים בוויטרינה מתוקה, עוגיות שוקולד צ'יפס בטעמים, קיר שכולו מלא ברפרנסים אמריקאיים ומקרר עם שתייה מתוקה במיוחד.

מנת חובה: עוגיית רד וולווט עם שוקולד צ'יפס במילוי גבינת שמנת (16 ש"ח).

לרד וולווט

האחים

המעבר משיפודייה אורבנית לבית אוכל מקומי מיצבה את המסעדה של האחים אסף ויותם דוקטור כאחד המקומות הטעימים, והקשים להשגה בסופי שבוע, באבן גבירול. תפריט טרי ומקומי, מחירי אלכוהול ברצפה ובראנץ' שהחזיר את השיק למילה בופה – מדובר בעצירת חובה.

מנת חובה: ספאייח תרד – פיתה צלויה ממולאת בתרד טורקי, בצל מקורמל, זעתר טרי, גבינת המאירי ויוגורט כבשים (37 ש"ח).

למסעדת האחים

מסעדת האחים. צילום: אנטולי מיכאלו
מסעדת האחים. צילום: אנטולי מיכאלו

דוק

דקת הליכה ממסעדת האחים פתחו הדוקטורים (על חורבות הקרפצ'ו בר שלהם) ביסטרו קטן שמגיש אוכל ישראלי מקורי המבוסס אך ורק על תוצרת מקומית. התפריט משתנה מדי יום, לפי עונות השנה והחשק של הדוקטור.

מנת חובה: עונת הליים נמצאת בשיאה, ומכאן טארט הליים ממשק אלון עם הקצפת הרכה מלמעלה (39 ש"ח).

למסעדת דוק

מסעדת דוק. צילום: שרית גופן
מסעדת דוק. צילום: שרית גופן

גוצ'ה דיינר

הדיינר של גוצ'ה, האחות האמריקאית והמשוחררת של רשת פירות הים, היא מקום מפגש לקיצוניים משני הצדדים: מאוהבי ההמבורגרים עם ביצה עלומה ונקניקים ברוטב הולנדז, דרך אלו שמצליחים לסיים לבד קילו מולים ברוטב מרינייר ועד מכורי הסטייקים שיכולים להתלבט בין אנטרקוט, סינטה ופילה בקר.

מנת חובה: מיקס פירות ים בחלב קוקוס, צ'ילי ובזיליקום (75 ש"ח).

לגוצ'ה דיינר

הדיינר של גוצ'ה. צילום: שי בן אפרים
הדיינר של גוצ'ה. צילום: שי בן אפרים

Poke

השבוע נפתחה Poke Israel, מזללה בסגנון הוואי שמגישה את המנה ששיגעה את האמריקאים השנה: הפוקה (הוגים כמו פוקר בלי ר'). המנה, שמקורה פולינזי, מכילה דג נא, סטיקי רייס ורטבים ומשמשת ארוחה שלמה בקערה.

מנת חובה: פוקה חריף אש – אורז לבן מטובל בטוגראשי, קוביות טונה אדומה ברוטב ספייסי מיונז, בצל לבן וירוק, חלפיניו טרי, ברוקולי, צנונית ואבוקדו ברוטב סריראצ'ה וספייסי מיונז (44 ש"ח).

אבן גבירול 20, 9094066־03

המזנון

רשת המזון המהיר של אייל שני, שעושה שמח בפיתה. המקום היחיד בעיר שמרשה לעצמו לגבות 11 ש"ח על שורת פיתה עם שוקולד השחר ופרוסות בננה וכולם יגידו אמן. עובדי דלפק שעושים שמח, מוזיקה בקולי קולות ופינה ממכרת של קרעי פיתה עם קרם פרש, טחינה ופרפום עגבניות שקשה להיפרד ממנה לטובת שולחן.

מנת חובה: כבד תרנגולת צרוב על הפלנצ'ה עם בצל ירוק, טחינה, חריף וסלסלה עגבניות (36 ש"ח) עם ערקשת: ערק עם מיץ תפוחים 100 אחוז טבעי ממושב קשת עם נענע וקרח (24 ש"ח).

למזנון

המזנון. צילום: בן קלמר
המזנון. צילום: בן קלמר

ג'ראלד פטיסרי

הפטיסרי השווייצרי הראשון בישראל בחר להתמקם בלוקיישן יחסית מפתיע, אך הרחוב הסואן לא מפריע לקפה־קונדיטוריה להישאר אלגנטי ושיקי להחריד. עם לוק של חנות תכשיטים המצויד בפחזניות, עוגות, מאפים ועוגיות יפהפיים, הקפיצה לציריך מייתרת את הצורך לעבור בנתב"ג.

מנת חובה: פס עוגת גבינה המורכב מארבע שכבות: תחתית ביסקוויט לימון, שכבת ביסקוויט קרמל, מעל גבינה אפויה ובטופ קרם שוקולד לבן עם וניל איכותי (29 ש"ח).

לג'ראלד

ג'רלד. צילום: בן יוסטר
ג'רלד. צילום: בן יוסטר

Shi Shi

הגרסה הגדולה והמשביעה של הסושי שכל כולה מבוססת על אורז. בישיבה במקום או בטייק אוויי יכינו לכם עלה אורז גדול שבתוכו אורז ומנה לבחירתכם: דגים ופירות ים, עוף, טופו, ירקות או פירות. כל אופציה מתובלת ברטבים מיוחדים ובתוספות קלילות ובריאות.

מנת חובה: Shi Shi Spicy Red Tuna – טרטר טונה אדומה מתובלת עם כרוב אדום, מלפפון, כוסברה, צ'יפס בטטה, שומשום שחור, רוטב איולי ווסאבי (46 ש"ח).

ל-Shi Shi

קרפרי ברטון

אחד החידושים הקולינריים המרגשים ברחוב – ויעידו על כך התורים הארוכים – הוא קרפ מקמח כוסמת. יונתן בודק ושלושה שותפים ייבאו את הקונספט מצרפת והפכו אותו ללהיט שכל דתות הקולינריה מצליחות למצוא בו את מאווייהם – הקרפ עצמו טבעוני, אך התוספות המשתנות לא: נקניקים, גבינות ישראליות, גבינות צרפתיות, טחינה, לאבנה ועוד.

מנת חובה: קרפ עם גבינת סנט מור עזים, שעועית ירוקה, בצל ירוק, תרד, תפוחי אדמה מדורה, שום, רוקט ולימון (36 ש"ח).

לקרפרי ברטון

קרפרי ברטון. צילום: אנטולי מיכאלו
קרפרי ברטון. צילום: אנטולי מיכאלו

מעדניית הרצוג

רועי הרצוג, שף טבעוני שצבר קילומטראז' במטבחים של אייל שני, פתח השנה מעדנייה טבעונית ראשונה מסוגה. אחרי שהלהיב את טבעוני העיר עם מנת ה"הר" (הר של קטניות, דגנים, ירקות ועשבי תיבול בהתאם לעונה) במסעדת "מעבר" שאותה סגר, החליט להקים מעדנייה שבה מנות לאכילה במקום או לקחת הביתה נוסף למוצרי מעדנייה ייחודיים.

מנת חובה: זודלס־נודלס מזוקיני עם רוטב פסטו־איולי, מלפפונים, חסה ונענע. המנה מוגשת עם טחינה שעשויה מקצח, ספירולינה וקרקרים אורגניים (47 ש"ח).

אבן גבירול 48, אין טלפון

ויטרינה

המבורגר שמנמן ומדויק שמתכרבל בגבינה כחולה, צ'יפס דקיק שעשוי מתפוחי אדמה ומבטטה ומתרענן מנגיעות של קליפת לימון מגורר – זה (והנקניקיות) מה שגורם, ערב ערב, להמוני קרניבורים רעבים לצבוא על הוויטרינה בתורים אימתניים.

מנת חובה: נקניקיית טולוז (עם או בלי לחמנייה) מבשר בקר פיקנטי, סלט עגבניות, לימון כבוש, יוגורט וארוגולה (45 ש"ח עם צ'יפס ושתייה).

לויטרינה

ויטרינה
ויטרינה

קרדינל שוקולד

ככה נראית ומריחה קפיצה קטנה לחו"ל: פרלינים, מרציפן, דפי שוקולד, טופי אנגלי, מרשמלו וליקרים – חנות השוקולד קרדינל הוכיחה את עצמה כמקום מפלט ראוי מהפיח והרעש של הרחוב. מדובר בחנות כה קטנה שכדאי להזמין מראש או להגיע מוקדם, כיוון שהמקום מייצר מכמויות קטנות כדי לשמור על טריות וריח ממכר עבור לקוחותיו.

מנת חובה: פרלין עם מרציפן אמרטו (4.50 ש"ח לפרלין, 66 ש"ח ל־15 פרלינים).

אבן גבירול 60, 6958612־03

המוסד לסנדוויצ'ים מיוחדים

השם המחייב מטיל את חובת ההוכחה על שני סנדוויצ'ים בלבד. האחד, ממולא באונטריב שמבושל ב־82 מעלות במשך 12 שעות, ולאחר הכנתו מפורק לחוטי בשר דקיקים ועסיסיים שנערמים בלחמנייה עגולה ומתוקה עם סלט קולסלאו ביתי מעל (38 ש"ח). השני מורכב מבשר טחון על הפלנצ'ה עם בצל מטוגן, גבינת גאודה מעושנת וחרדל ממותק תוצרת בית (38 ש"ח).

מנת חובה: דיל קומפלט: סנדוויץ', תפוחי אדמה פריכים ושתייה קלה (50 ש"ח).

למוסד לסנדוויצ'ים מיוחדים

המוסד לסנדוויצ'ים מיוחדים. צילום: אסף רונן
המוסד לסנדוויצ'ים מיוחדים. צילום: אסף רונן

בראסרי

אם היה טקס הנחת אבן פינה קולינרית ברחוב, הבראסרי הייתה מקבלת את הכבוד הראוי. חלוצת הרחוב והבית החם של אלפי גרגרני העיר היא הנקודה המרכזית בציר האבן גבירולי. עם ארבעה תפריטים שמתחלפים במהלך היום, אווירה אירופית וצפיפות ניו יורקית, לא פלא שהמקום פתוח 24/7.

מנת חובה: קוקטייל ג'זמין (קמפרי, ג'ין, מעט פסיפלורה וליים) על הבר לצד כדורי ריזוטו ומוצרלה (29 ש"ח) וכנפיים חריפות (32 ש"ח).

לבראסרי

ביף בורגיניון של בראסרי. צילום: עידית בן עוליאל
ביף בורגיניון של בראסרי. צילום: עידית בן עוליאל

ריינבואו בפיתה

הבעלים של פיצריית החתול הירוק מלבונטין מינפו את ההצלחה הטבעונית והשיקו לפני חודש מזללת פיתות על חורבות הבודהה בורגר. מפצחי סוד גבינת הקשיו מביאים לכם עכשיו קציצות בסגנון קבב שעשויות מסויה בתיבול מזרחי או הודי, שווארמה סייטן וסטייק סייטן.

מנת חובה: פיתה עם פטריית פורטובלו במרינדת שום, סילאן וטחינה עם גבינת סויה תוצרת בית וירקות (28 ש"ח).

אבן גבירול 88, 5223040־03

ריינבואו בפיתה. צילום: נמרוד סונדרס
ריינבואו בפיתה. צילום: נמרוד סונדרס

צ'יפס סטאר

התור שמשתרך מחוץ לצ'יפסטאר מאז פתיחת המקום בפברואר השנה יעיד כי מדובר באחד המקומות האטרקטיביים באמצע הרחוב. הסניף של הרשת ההולנדית־איטלקית, שלא מוכר דבר פרט לצ'יפס חם שטוגן זה עתה, מציע 15 רטבים לבחירה החל מקטשופ ועד חומוס או טחינה.

מנת חובה: מנת צ'יפס בינונית (400 גר') עם רוטב בטעם הדרים על בסיס ויניגרט, גרגרי פלפל שחור בחריפות עדינה (18 ש"ח).

לצ'יפסטאר

קפה מאה (Mae)

בית הקפה שנפתח בשוק הכרמל ובהמשך התרחב לבית קלייה בוטיקי ברמת גן, התרחב שוב ומיקם אספרסו בר קטן ושיקי במרכז הסואן של הרחוב. קפה באיכות גבוהה היישר מחוות חקלאיות באזורי גידול מובחרים (מאיפה? קוסטה ריקה?), תצוגה יפהפייה של מקינטות ושירות נעים הם סיבות מעולות לפתוח שם את הבוקר.

מנת חובה: קפה קר מתערובת Poas – תערובת קפה שגדלה על אדמה וולקנית בקוסטה ריקה שמעניקה לקפה טעם עשיר בפירות שמזכיר קצת שוקולד (15/12 ש"ח).

לקפה מאה

קפה מאה. צילום: שירן כרמל
קפה מאה. צילום: שירן כרמל

אמורה מיו

כשנפתחה לפני 15 שנה, על חורבות גלידת פצה האגדית, הייתה אמורה מיו למסעדה האיטלקית המרכזית באבן גבירול. עם השנים היא התאימה את התפריט לחיך הישראלי (מנות גדולות, חריפות, נוכחות מרשימה של שמנת, מנות עם פרגיות ועוד) אבל חסד נעורים ניתן למנת הקרבורנה שלא השתנתה.

מנת חובה: ספגטי בשמנת, חזה אווז מעושן וחלמון ביצה (64 ש"ח).

לאמורה מיו

 

Pasta Via – פסטה עבודת יד

ג'ורג'יו ומאיה סופינו מפסטה מיה הוותיקה פתחו מזללת פסטה מהירה על הדרך. לצד עסקיות משתלמות (סלט/מרק+פסטה+גזוז ב־49 ש"ח) ותפריט עשיר שמחולק נכון (עגבנית/שמן זית/שמנת) תמצאו פה פסטה טרייה לקחת הביתה שג'ורג'יו מכין בעצמו.

מנת חובה: הכפרייה – מנת פסטה עם שמן זית, שום, צ'ילי, עגבניות שרי, מוצרלה ובזיליקום (35 ש"ח).

לפסטה ויה

גורמה שופ

מיכאל ופלורנס רפאל, זוג צרפתי שעלה לארץ ב־1995, החליט להביא את פריז ללבנט ופתח מעדנייה קטנה עם כל הטוב שיש לצרפת ולעסקי הבוטיק הישראליים להציע. בחנות הגדולה תמצאו 15 יינות צרפתיים ייחודים, ויטרינת גבינות מרשימה, שמני זית, פסטות, ממרחים ועוד.

מנת חובה: סלמון מעושן שמיכאל מכין מפילה של דגי סלמון שמגיעים טריים מנורבגיה פעמיים בשבוע (34.90 ש"ח ל־100 גר').

לגורמה שופ

אל וסינו

שלושת החברים שהקימו את השכן לפני 15 שנה (ובדרך גם את השאטו שועל והזוריק) התבגרו והעסק יחד איתם. לפני שלוש שנים שונה שם המקום לאל וסינו (השכן בספרדית) והפך מבר שכונתי לביסטרו מקומי ובר יין, שלו קהל נאמן. על המטבח הופקד השף עידן אבני (הרברט סמואל, רפאל), ששדרג את התפריט פלאים.

מנת חובה: לחמניית באן מאודה עם בשר שפונדרה בבישול ארוך עם איולי צ'יפוטלה תוצרת בית (34 ש"ח).

לאל וסינו

קפה קסטל

משרד הכרטיסים הישן הוסב לבית קפה אורבני שמצליח לשמר את פיסת הנוסטלגיה (קיר שלם עטוף בכרזות של הופעות עכשוויות לצד הופעות פרה היסטוריות) לצד קפה איכותי, סנדוויצ'ים מושקעים, מאפים ריחניים, מוזלי, מיצים טבעיים, סלטים, מתוקים ועוד.

מנת חובה: סנדוויץ' ביס סלמון וסלק – סלמון מעושן, סלק מוחמץ, גבינת שמנת ובצל ירוק (15 ש"ח).

לקפה קסטל

קפה קסטל. צילום: יולי גורודינסקי
קפה קסטל. צילום: יולי גורודינסקי

Jusa

מבית היוצר של תמרה הגיע הדור הבא של המיצים: מכשיר הידראולי במשקל טונה שיובא במיוחד מארצות הברית ומייצר מיצים בכבישה קרה – שיטה חדשנית שממצה את תכולת הפרי עד סופו. במקום שנראה כמו בית מרקחת, כולל חלון זכוכית שדרכו אפשר לצפות בתהליך הכבישה, אי אפשר לא לקנות בקבוק צבעוני.

מנת חובה: מיץ Sweet Green – קייל, מנגולד, מלפפון, אגס, תפוז, לימון ונענע (24 ש"ח ל־450 מ"ל).

לג'וסה

ג'וסה. צילום: אנטולי מיכאלו
ג'וסה. צילום: אנטולי מיכאלו

אוליברי

מטבח איטלקי־סיציליאני קליל על טוהרת שמן הזית והירקות. בתפריט תמצאו את כל הטוב שיש לאיטליה להציע: רביולי, ניוקי, פסטות, פיצות, לזניה וריזוטו לצד מבחר מעולה של לימונצ'לו.

מנת חובה: פוזילונה עגבניות מיובשות ותרד – פסטה קצרה ומסולסלת עם עגבניות חצי מיובשות, תרד, גבינת עזים, שום, בזיליקום, יין לבן ובלסמי מצומצם (58 ש"ח).

לפיצה אוליברי

Ula La

מה צריך יותר מחנות אוכל שמשלבת בין המוצרים של גלידריית בוזה לאלו של מאפיית לחמים הוותיקה? במילים אחרות, אם אתם מחפשים משהו מתוק כאן תמצאו את השילוב המנצח: גלידת בוטיק הנמזגת ישר מהמכונה לתוך מאפים טריים חמים ומשובחים.

מנת חובה: פאי תפוחים עם גלידת קרמל מלוח, פקאן מסוכר ורוטב קרם וופל (26 ש"ח).

לאו לה לה

או לה לה. צילום: נמרוד סונדרס
או לה לה. צילום: נמרוד סונדרס