מוכן במקום: הפריטים הכי שווים שמיוצרים בתל אביב

מוצרי טיפוח לגברים שהתבשלו במטבח יפואי, תכשיטים שנולדו בדירה ביד אליהו ולנז'רי שהוא פשוט התשובה הלוקאלית לאמריקן אפרל - לא פשוט ליצור ולייצר בתל אביב, אבל יש מי שמתעקש לא לפזול לסין

Charkbate
Charkbate

דיקלה לבסקי

עיצוב טקסטיל

מעצבת הטקסטיל דיקלה לבסקי פועלת מחלל סטודיו המשותף לה ולמעצבות נוספות בדרום מזרח העיר, שם היא מעצבת ומייצרת בעצמה צעיפי משי, כריות פשתן ופריטי לבוש ייחודיים בהדפסים מקוריים ברוח פולקלוריסטית, שנמכרים בין היתר במוזיאון תל אביב. נקודת המוצא של לבסקי לוקאלית מאוד: "אני מאוד מחוברת למסורות הטקסטיל הקדומות שהיו באזור שלנו, לאור, לצבעים ולשילוב התרבויות".

"אני פועלת מהסטודיו שלי בדרום מזרח תל אביב שמתפקד גם כחלל משותף למעצבות נוספות. בנינו איזושהי קומונה מפרה של מעצבות שפועלות בנפרד אבל חולקות חלל וחזון. זה חלל יצירתי שמיועד להפריה הדדית ולתמיכה שלנו אחת בשנייה".

עם זאת, כאשר עולה השאלה על ההחלטה לפעול מההתחלה ועד הסוף בתל אביב, לבסקי מעידה על קושי רב. "היכולת שלי להחזיק כאן עסק מבוססת על העקשנות שלי ועל איזושהי אמונה שזה אפשרי", היא אומרת ומזכירה את מצבה העגום של תעשיית הטקסטיל המקומית. "זו תעשייה שכמעט נמחקה, אז אני חייבת לאמץ דרכים מאוד יצירתיות כדי לעשות את מה שאני עושה".

יצירתיות זה טוב.

"זה יתרון אבל גם חיסרון. אני מכנה את זה 'יצירתיות יתר'. מלבד קשיי הייצור, עלויות החומרים הן מאוד גבוהות. מצד שני הצרכן המקומי מצפה למחירים הרבה יותר זולים ממה שאנחנו המעצבים מסוגלים לספק. אין התאמה בין העלויות לבין היכולת הכלכלית של הצרכנים. זהו מתח תמידי".

300־670 ש"ח, להשיג באתר ובסטודיו בתיאום מראש: 2055444־054

דיקלה לבסקי. צילום: מיכאל טופיול
דיקלה לבסקי. צילום: מיכאל טופיול

לופ דיזיין

אביזרים לבית

"יש מעט מאוד תעשייה זעירה בארץ, אבל בדרום תל אביב עדיין אפשר למצוא יצרנים שמייצרים אך ורק מקלות, למשל. זה כמו להיכנס לקפסולת זמן", מנמקת אלישבע מנקין (35), בוגרת שנקר ובעלת המותג לופ דיזיין, את הבחירה לייצר בעיר את אביזרי הבית בעיצובה – מגשים, קערות ומתלי עץ למגבות או לעציצים תלויים, סלי אחסון נאים מלבד ועוד. "למדתי לקבל השראה מתהליך הייצור עצמו, שזה משהו שלא מלמדים בבית הספר. היצרנים בתל אביב רגילים לעבוד עם מעצבים ומוכנים להתגמש ולחרוג ממה שהם בדרך כלל עושים. את סלסלות האחסון, לצורך העניין, אני מייצרת בכלל אצל יצרן נעליים".

45־200 ש"ח, להשיג באתר 

לופ דיזיין. צילום: איה וינד
לופ דיזיין. צילום: איה וינד

סטודיו Fe

רהיטי מתכת

"החיבור לעיר הוא קודם כל מקור השראה ענקי, עם ההשקה והחיבור לעולמות האופנה, האמנות, הצורפות, מלאכת היד וכמובן האדריכלות", אומרת מיקי ממן ) 38 (, המעצבת העומדת מאחורי סטודיו Fe המתמחה בעיצוב ובייצור פריטי מתכת יוקרתיים. "השואו רום שלי נמתח בין חלונות ענק בפינת הרחובות הסואנת של הרצל וקיבוץ גלויות, ומשמש כמעין שלט חוצות בדמות גלריה, שמצליח לעצור את המכוניות ועוברי האורח שחולפים על פניו. אני נהנית מתנועה זורמת של הולכי רגל שוחרי עיצוב בשיטוטיהם בדרום תל אביב או בדרכם לשוק הפשפשים".

ואכן, ממן מצליחה להטביע את חותמה בסביבתה, ובנוסף לקולקציות שהיא מייצרת עבור לקוחות פרטיים, עבודותיה גם משתתפות בכמה מהפרויקטים המדוברים בעיר, כמו גן הפסלים במוזיאון תל אביב ומלון נורמן.

החל מ־1600 ש"ח, הרצל 127 תל אביב, 3300875־054

סטודיו Fe. צילום: אלעד חזקי
סטודיו Fe. צילום: אלעד חזקי

Shaka

תכשיטים

הצורפת שקד זינגר (29) פועלת מתחת לרדאר מהסטודיו הביתי ביד אליהו, שם היא מייצרת ומוכרת את עיצוביה מפה לאוזן, ומאינסטגרם לפייסבוק. את תכשיטיה היא מייצרת תחת השם Shaka, ובזכות עיצובים חדשניים בדמות אבנים עשויות כסף וזהב ושיבוצים במראה "מרחף", מצליחה זינגר להתבלט בנוף המקומי. את הדבר היא זוקפת לזכותה של העיר: "הקצב שלה לא מאפשר להישאר במקום הנוח. זה להתייאש או להתקדם – אז אני מתקדמת", היא אומרת בחיוך. "אני מודה על הלוקאליות. העיר מלאה בצעירים, והלקוחות שלי למעשה מאוד דומים לי, ולכן הם מבינים את הראש ואת הסטייל".

170־2,500 ש"ח, להשיג בסטודיו בתיאום מראש: 7541581־050 ודרך עמוד
הפייסבוק

Shaka
Shaka

מעפילים

מוצרי טיפוח לגברים מזוקנים

כמו הרבה סיפורי סינדרלה עסקיים גם זה של מעפילים, מותג הטיפוח המעולה לגברים, מתחיל במצוקה מתמשכת: "במשך שנים נאלצתי להזמין מחו"ל שמן עבור הזקן שלי", נזכר היזם והבעלים יונתן קרן (31), שמחזיק בדיי ג'וב כמנהל שיווק ב־Wix.

"באיזשהו שלב פשוט נשבר לי לחכות כל פעם למשלוח ולעמוד בתור בדואר, אז החלטתי לייצר משהו דומה בעצמי". אף שמדובר בעיר שבה מספר הבחורים המזוקנים רק עולה מדי שנה, קרן הופתע לגלות כי לא פשוט למצוא תחליפים וחומרי גלם ראויים לשער הפנים הגברי. כך הוא מצא את עצמו מכתת רגליים בחנויות משונות בדרום העיר, נושא ונותן עם ספקים של שמנים ותמציות ריח ומחטט במחסנים נידחים כדי לספק את האובססיה הפרטית שתקפה אותו: "קניתי כמעט כל חומר גלם מתאים שמצאתי, והתחלתי לערוך ניסויים במטבח עד שהגעתי לפורמולה שמצאה חן בעיניי".

את החנות המקוונת והמסוגננת שעוצבה (כמו המוצרים עצמם) בהשראת יורדי ים וסיפורי העפלה לפלשתינה, פתח קרן לפני כחצי שנה. 100 הפריטים הראשונים נחטפו בן לילה, ואת הייצור של הבאים אחריהם – כולל וקס שפם, שמפו, מרכך וסבון גוף, הוחלט להעביר למעבדה ייעודית שעבורה קרן מספק את החומרים ואת מכלי האריזה (כולם טבעיים לחלוטין, אגב). "אנחנו מייצרים הכל בתל אביב, ולא רק שמדובר ביתרון, אלא שאני חושב שזה לא היה יכול להתרחש במקום אחר בארץ", הוא אומר, "נוצרה כאן טריטוריה חדשה של גברים שמעריכים טיפוח בוטיקי, ויעידו על כך כל המספרות הגבריות שנפתחו בעיר לאחרונה".

מה התוכניות להמשך? יש תכנון להעפיל לחו"ל?

"העפלה למקומות מחוץ לישראל היא עדיין בגדר חלום, שאנחנו מקווים לממש בעתיד כמובן, אבל בינתיים אנחנו מתרכזים בהרחבה ובפיתוח של קו המוצרים הקיים. אנחנו נחושים להישאר מותג לגברים בלבד (אבל גם נשים מוזמנות להשתמש במוצרים – והן אכן עושות זאת) והכי חשוב לנו להגיע לכמה שיותר גברים בתל אביב ומחוצה לה".

49־150 ש"ח, להשיג באתר

המעפילים. צילום: דורון בדוח
המעפילים. צילום: דורון בדוח

Charkbate

הלבשה תחתונה

לפני פחות משנה הקימה שרלין קאהן את מותג הבייסיק המבטיח Charkbate, שבכל מה הנוגע לסקס אפיל היפסטרי מסתמן כיריב המקומי הראוי לאמריקן אפרל. קאהן, שעלתה לארץ מקנדה לפני ארבע שנים, מעצבת פריטי בסיס לגברים ולנשים במהדורות מוגבלות "כדי שלא כולם ייראו אותו הדבר". סגנונה מושפע מאופנת רחוב ומשופע אלמנטים ספורטיביים ובנגיעות מעשורי עבר, מה שמיתרגם לתחתונים בגזרות גבוהות, בוקסרים, טי־שירטס, מכנסיים קצרים וגם שמלות קלילות שהולכות טוב עם כוס בירה.

"רציתי לעשות משהו עם התואר לעיצוב אופנה שעשיתי בלוס אנג'לס", היא מספרת. "בהתחלה עיצבתי רק לעצמי, אבל בעקבות התגובות החלטתי לפתוח עסק של ממש. את ההשראה שלי אני שואבת מכל מיני מקומות בעולם, אבל האנרגיות של תל אביב גורמות לי להרגיש כאן כמו בבית". כמי שמעצבת ומייצרת הכל בתל אביב, קאהן מצהירה שבהחלט מדובר באידיאולוגיה: "ייצור בסין היה הופך את הכל לקל ופשוט יותר, אבל אז המעצבת והאדם שאני היינו הולכים לאיבוד. מעבר לעובדה שהכל קרוב אליי גיאוגרפית, אני מאוד שמחה להיות חלק מהקהילה המקומית, לספק לה עבודה ולהיות ניזונה ממנה בחזרה".

80־500 ש"ח, להשיג באתר ובבוטיק Stolen, דיזנגוף 94 תל אביב

Charkbate
Charkbate

Heroic

בגדי יוניסקס

בדים איכותיים, תפירה מוקפדת ועיצוב עם דגש על הפרטים הקטנים הם העקרונות המנחים את רואי צמח, מעצב ובעל מותג הסטריט Heroic המציע קו יוניסקס מרענן שכולו קוליות מתפרצת. צמח, שבעברו ניהל את מחלקת הגברים של בית אוסקר דה לה רנטה ובארץ כיהן
כמעצב הגברים הראשי של המותגים לי קופר וגולף, יודע היטב כמה העבודה מול מפעלי ייצור בסין זולה, פשוטה, מבוקרת ומסודרת. עם זאת, כבעל מותג עצמאי, צמח מתעקש לפעול מהמקום שבו הוא מתגורר.

"אני חי את העיר למעלה מ-16 שנים, ומסרב לקחת השראה מחו"ל, פינטרסט ומגזינים. החיבור שלי תמיד מתחיל מהרחוב", הוא מתגאה. "הקהל התל אביבי אוהב להתלבש עם טוויסטים קטנים שעושים את הבגד לאחר – וזוהי השראה מתמדת".

לדברי צמח, האתגר הגדול שלו הוא בניסיון לשמור על כתב יד אישי למרות אינפלציית המעצבים והיצע הבדים הדל. "צריך להיות אקסטרה יצירתי אבל אני חושב שזה מצליח לי", הוא אומר.

250־620 ש"ח, להשיג באתר ובבוטיקים נבחרים

Heroic
Heroic

מעיין אורבך

תיקי גב

אחרי ארבע שנים של לימודי עיצוב אופנה בבצלאל (ובהתאמה ארבע שנים של פקקי תנועה בדרך לתל אביב), הקימה מעיין אורבך מותג תיקים הקרוי על שמה ומבוסס רובו ככולו על תיקי קייטנה בשלל דוגמאות ועיצובים שובי לב.

אורבך, שברקורד שלה עיצוב למותג גרטרוד, מצאה בתיקים את החיבור בין פרקטיקה נוחה וחכמה לבין הסגנון המינימליסטי שמושך אותה. השניים מייצגים בעיניה את הסטייל התל אביבי ואף הישראלי.

"הקמתי את המותג כי פשוט רציתי לעשות משהו משלי, כשמהרגע הראשון היה לי ברור שאני רוצה לעשות תיקים. זהו עולם שמצליח להקסים אותי בכל פעם מחדש", היא מסבירה. "זה התחיל מתיקי קייטנה שתפרתי בבית והמשיך לדגמים מורכבים יותר. המטרה שלי היא ליצור פריט לביש ושימושי, משהו שמצד אחד מחובר לאופנה ולמגמות עכשוויות, אך מצד שני לא מגניב או טרנדי מדי".

170־400 ש"ח, להשיג באתר, בבוטיקים נבחרים ובסטודיו בתיאום מראש: 6466691־050

תיקי הגב של מעיין אורבך. צילום: איתי בנית
תיקי הגב של מעיין אורבך. צילום: איתי בנית

נטע שמר

בגדי ים

מעצבת האופנה הצעירה נטע שמר (27) החלה לייצר בגדי ים בהזמנה אישית מפה לאוזן אפילו לפני שסיימה את לימודיה בשנקר. "אני שנה ד' בלימודים. התחלתי לעצב בגדי ים בשנה שעברה במסגרת קורס ופשוט התאהבתי. אחרי שהעליתי לפייסבוק את מה שעיצבתי פנו אליי לקוחות וגם חנויות, אבל החלטתי לחכות כדי להוציא מוצר מוגמר שאני עומדת מאחוריו". כרגע ישנם רק שלושה דגמים למכירה, שניים שלמים וביקיני אחד, אך בקרוב ייצאו שישה נוספים. ההשראה לקולקציה הראשונה היא צבעוניות אפריקאית שמשולבת בשחור, ושמר מקפידה שבגדי הים יתאימו למגוון של נשים.

"אני לא מידה 34 או 36, ואני בעד לאמץ את כל סוגי הגוף. בגדי הים נתפרים מבד מיוחד ומחטב שיובא עבורי, והוא בשכבה כפולה. אני לא מנסה להתחרות ברשתות, אלא לייצר בגדי ים מעוצבים ויוקרתיים יותר. את הפרינטים עיצבתי בעצמי ויש גם שילוב של עבודות יד כמו רקמה. הייצור בתל אביב מקנה לי נגישות ופיקוח על כל שלבי הייצור ושמירה על סטנדרט גבוה. אני רוצה לקוות שגם אם אתחיל לייצר בכמות מסחרית אוכל להישאר בגבולותיה".

החל מ־450 ש"ח, להשיג אצל המעצבת: 052-8636303

בגדי הים של נטע שמר
בגדי הים של נטע שמר