דיני רשתות חברתיות

פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר

5 בדצמבר 2013

1. לייקים בפייסבוק

1.א. דרך האמצע

אל תפזרו לייקים בפייסבוק כמו סוכריות בבר מצווה, אך אל תתנהגו כאילו מדובר בתרומת איברים. יש לעשות לייק רק לסטטוס שבאמת אהבתם, עם מתן עדיפות טבעית לחברים קרובים. מי שעושה לייק לסטטוס שהוא לא באמת אהב, בעצם מעודד את מקבל הלייק להמשיך לזהם את הפיד.

1.ב. מכסה

באופן כללי אסור לתת יותר מעשרה לייקים ביום. זה יוצר אינפלציה.

1.ג. כלכלת לייקים

כלכלת הלייקים בפייסבוק מבוססת על עיקרון של ערבות הדדית. אם מישהו עושה לך לייקים באופן קבוע, עליך לתת לו לייק לפחות פעם בחודש, אלא אם הסטטוסים שלו עושים לך חשק לעבור לגוגל פלוס או לבת ים.

1.ד.פיגועי פייסבוק

התרחיש היחיד שבו מותר לבצע פיגוע פייסבוק הוא כאשר חבר ממעגל ראשון או ממעגל שני שכח להתנתק מהיוזר שלו לאחר שהשתמש במחשב שלך. עם זאת עליך לקחת בחשבון שכל פיגוע עלול להיתפס כהכרזת מלחמה ולגרור את שני הצדדים למעגל דמים אינסופי.

איפה אפי

2.צ'ק־אין

פורסקוור גוססת לאטה בקרב ישראלים וגם זמנו של הצ'ק־אין בפייסבוק עבר מזמן. לגיטימי לפרסם מיקום רק אם אתם בשדה התעופה או על הירח. מתים שנדע איפה אתם? לכו לעזאזל.

3. בלוק, אנפרנד והייד

א. איך להעלים מישהו מחייך

הייד = אכלת את הראש, חייך לא מעניינים אותי כלל אבל אני לא יכול לאנפרנד אותך / אני לא מסכים עם הדעות הפוליטיות שלך / אתה מפרסם תמונות של עגלים מדממים.

אנפרנד = למדנו באותה השכבה כשעוד שידרו פרקים חדשים של "חברים" / אתה חבר של מישהו שאני כבר לא שוכב איתו / אני לא זוכר מי אתה ואם אי פעם נפגשנו.

בלוק = שברת את לבי / גנבת את בן זוגי / השפלת אותי ברבים / אתה סוטה.

ב. סוף מעשה במחשבה תחילה

למחוק את האקס/ית מיד אחרי הפרידה זאת טעות של מתחילים. גם אם נפרדתם ברע, יש סיכוי שבעתיד תרצו לחזור לקשר, רומנטי או סתם ידידותי. כדי לחסוך את טקס ההשפלה שמתרחש כשאחד הצדדים מתקפל ושולח בקשת חברות, הסתפקו בהייד או בבלוק, תלוי בנסיבות הפרידה. גם אם נפרדים כידידים מומלץ להעביר את האהוב לשעבר להייד לכמה חודשים לפחות כדי להימנע מריגול אובססיבי.

4. דיני אישור חברים

א. את מי לאשר

חובה לאשר בפייסבוק אנשים שאתה רואה באופן קבוע ו/או כל מי שניהלת איתם שיחה של יותר משעה. אנשים בלתי רצויים שעונים לסעיפים הנ"ל יש לאשר ומיד להעביר להייד, או אפילו למחוק יום אחרי.

ב. מתי לאשר

אין להתעכב יותר משבוע באישור חברים. אחרי שבוע של המתנה שולח ההצעה רשאי להסיר את הצעתו ואם תתחרט עליך לפנות אליו ביוזמתך. אם נתקלתם באדם ששלח לכם הצעת חברות ולא אושר, אל תגידו כלום ותקוו שהוא לא שם לב.

ג. משפחה

הורים ואחים מקבלים אישור אוטומטי. כל קרוב משפחה אחר – לבחירתכם. לקרובים שאתם רואים רק בליל הסדר אתם יכולים לשקר שאתם כבר לא פעילים כל כך בפייסבוק.

ד. סנקציות על משפחה

מותר לאסור על ההורים להגיב לקומנטים שלך אם ניסיון העבר מוכיח שהם נולדו בלי טיפת טקט. אם הם ממרים את פיך, אתה רשאי לעשות להם בלוק למטרות הרתעה ולקוות שהם לא יעשו לך בלוק מהירושה.

5. דיני שיתופים

א. אחריות מלאה

פוסט משותף הוא שווה ערך לתוכן שפרסמתם בעצמכם, כך שאם אתם לא מסכימים עם כל מה שמשתמע ממנו, דאגו להוסיף הודעת הסתייגות לפני שחבריכם יהרגו את השליח.

ב. דיני מחיקות

מותר למחוק פוסט כאשר מתקיים תנאי אחד לפחות מהבאים:

– התעלמות: שני לייקים ומטה.

– טריות: פורסם לפני עשר דקות או פחות מזה; עד חצי שעה בין חצות לשמונה בבוקר.

– עלבון: הפוסט פוגע או עשוי לפגוע קשות במישהו אחר.

– השגת המטרה: אם שאלתם איפה קונים ירקות טובים ונעניתם מיד "בשוּק, יא שוקיסט", אפשר בהחלט להעלים את השאלה.

6. פאבליק שיימינג

א. היו מודעים לעוצמתכם

שיימינג עסיסי הוא כלי נשק קטלני במיוחד. סטטוס כועס עלול לגרום לנזק תדמיתי, למרד צרכנים, פגיעה כלכלית, פיטורין או אפילו התערבות משטרתית. במידה ורציתם להכפיש את שמו של מישהו ברבים, חשבו היטב האם הוא באמת ראוי לכך. כמובן שמתי שמגיע – מגיע, אבל אתם לא רוצים להרוס למישהו את החיים או לחטוף תביעת לשון הרע רק כי הייתם חייבים להוציא קצת עצבים על המקלדת.

ב. אפקט הבומרנג

גם שיימינג גרוע יכול לגרום נזק תדמיתי חמור – למי שפרסם אותו. אל תסלפו, אל תמציאו ואל תהיו צדקנים.

ג.שיימינג בטעות

חבר השתכר והקיא, טעה נחרצות או זייף בקריוקי? חשבו פעמיים לפני שאתם חושפים את ההשפלה לכל העולם ואחותו. זה לא אומר שאסור להעלות תמונה מביכה של מישהו מדי פעם, אך להישאר בגבולות הטעם הטוב ולזכור שגם ההורים, הבוסים והחברה שלהם עלולים לראות את זה.

7. זוגות דביקים

מצאתם אהבה ואתם מאושרים מאי פעם? יופי, לא אכפת לנו. רובנו רווקים שמאבדים בהדרגה אמון במין האנושי, או תקועים במערכות יחסים שכבר עברו את שלב הפוצי מוצי. חלקנו יצאנו איתכם פעם או שמאוד רצינו. אין צורך לפרסם מדי יום תמונות זוגיות בצירוף פניני חוכמה כמו "למדהימה שעשתה לי הבוקר".

8. סלפיז

א. מידתיות

מה שטוב לקים קארדשיאן טוב גם עבורכם, אבל אין צורך להגזים – אם זה לא פורים אסור להעלות יותר מסלפי אחד בשבוע. צילמתם המון תמונות של עצמכם ואהבתם את כולן? חבל מאוד.

ב. הקפדה

לגיטימיות התמונה תלויה בתנאים מינימליים של אסתטיקה. תמונות חשוכות מדי או סתם מכוערות יוציאו אתכם מעפנים.

ג. טו מאץ' אינפורמיישן

אין להעלות סלפיז שצולמו תוך כדי מקלחת, בשירותים או בזמן סקס. יש להימנע מצילום ללא חולצה אלא אם אתם מתפרנסים מדוגמנות ו/או נכללתם ברשימת האנשים הכי סקסיים בתל אביב.

ד. חייכנות

חל איסור מוחלט לחייך בכל הסלפיז שלכם. אתם לא פרסומת למשחת שיניים.

9. אינסטגרם

א. תדירות

אסור להעלות יותר משתי תמונות לאינסטגרם ביום. אנשים שחושבים שכל דבר שהם צילמו ראוי להעלאה מעוררים אנטגוניזם ובצדק.

ב. הכרת תודה

לא חייבים לכתוב "תודה רבה!" בשילוב מיליון סמיילים מפגרים בכל פעם שמישהו כתב לכם תגובה חיובית על תמונה שהעליתם. ביץ', בי קול.

ג. פרטיות

לאנשים שהיוזר שלהם הוא פרייבט אין שום זכות להלין על מכרים שלא מתחילים לעקוב אחריהם. אנשים רוצים לדעת למה הם נכנסים, ובינינו, ברגע שאישרת להעביר למארק צוקרברג את כל המידע האישי שלך ויתרת על הזכות לפרטיות.

ד. צילומי אוכל

אסור להעלות תמונות של אוכל, אלא אם הכנתם לבד מנה ממש מושקעת, ישבתם במסעדה חדשה שאתם רוצים להמליץ עליה או אכלתם משהו באמת מיוחד ויוצא דופן בחו"ל (וואו! נודלס בלונדון. מרתק).

10. לינקדין

בהנחה שאתם לא גרים במגדלי יו או מחפשים רילוקיישן לעמק הסיליקון, אין שום סיבה שתשתמשו בזה.

11. גוגל פלוס

בהנחה שאתם לא עובדים של גוגל, אין שום סיבה שתשתמשו בזה.

גבר בלי חולצה

12. דיני גריינדר

א. תראה וודג'

פנית לבחור עם תמונה ללא תמונת פנים של עצמך? שים תמונה מיד. אף אחד לא נמצא פה בשביל לדבר על "הכוכב הבא" ובטח לא עם כרותי ראש.

ב. פמפום

יזמת את השיחה? מתפקידך להיות האקטיבי פה (כלומר, להוביל את השיחה. אחר כך מובן שמותר לך להיות יותר פסיבי מבוז׳י הרצוג).

ג. ותר

לא ענו לך ל"היי" הראשון? שחרר, שום נס גדול לא יהיה פה.

ד. ביוש

והיה אם מישהו שנראה כמו ההוביט כתב לך ״היי״ שלוש פעמים ולא הבין את הרמז, חסום אותו. זה לטובתו האישית.

ה. שמור מרחק

קיבלת תמונת פנים מאלמוני ומתברר שזהו עמית לעבודה/בן דוד/ בעלה של אחותך? אם עוד לא שלחת לו תמונת פנים, חסום אותו. אין טעם ששניכם תתפדחו למוות.

13. טוויטר

א. הדדיות

להבדיל מפייסבוק שבו רעיון העוקב שאינו נעקב שמור לסלבס ולאושיות רשת, בטוויטר הדבר מקובל ונפוץ. אין חובה להתחיל או להמשיך לעקוב אחרי כל מי שעוקב אחריכם. עוקבים פעילים במיוחד, שמפברטים או מגיבים לעתים קרובות, זכאים לכך שתעברו מדי כמה חודשים על הציוצים שלהם ותשקלו לעקוב חזרה. אפשר לצ'פר בתקופת מעקב קצרה רק בשביל חיזוק האגו.

ב. מכרים

אין חובה להתחיל לעקוב אחרי אנשים שאתם מכירים במציאות, אבל אם כבר התחלתם אל תאנפלו, ולא משנה מה מאזן העוקבים־נעקבים שלכם.

ג. מאחורי הגב

אין להגיב למישהו, ללכלך או ללגלג עליו בלי למנשן. החוק לא תקף לגבי מפורסמים ואישי ציבור – הם הביאו את זה על עצמם. במקרה של רני רהב – אל תדאגו, הוא כבר ימצא אתכם לבד.

ד. דו שיח

אין חובה לענות למינשונים, גם לא מאנשים שאתם מכירים במציאות. ככל שמספר העוקבים של הצייצן רב יותר, כך תגובה למינשון תזכה אותו ביותר הון סימבולי.

ה. ניג'וסים

לחברים הצייצנים שלכם ממש לא אכפת אם "לא הבנתם אף פעם מה הקטע עם טוויטר". הם גם לא יקבלו בעין יפה הלצות על איך הם מעדכנים בטוויטר כל פעולה שלהם ויעדיפו להמשיך בחייהם בלי שתגידו להם כמה הם פתטיים.

14. ווטסאפ

א. תחזוקה

קבוצת ווטסאפ רצינית היא מחויבות לטווח ארוך ודורשת תחזוק יומיומי. אם אתם חברים בקבוצה כזאת ומעוניינים שהיא תחזיק מעמד עליכם לדאוג לכתוב בה באופן קבוע (בהתאם לתדירות הנהוגה בקבוצה) ולהגיב לדברים שנכתבים בה על ידי שאר החברים.

ב. ויפאסאנה

אנשים שהעבירו את הקבוצה לשקט לא מהווים חלק אינטגרלי מהשיח בה וכותבים רק כשהם צריכים משהו ("למישהו יש את הטלפון של דני קושמרו?") – דינם התעלמות מוחלטת.

ג. הדחה

אם אתם מתפעלים קבוצת ווטסאפ לתפארת אבל אחד הגורמים בקבוצה מתנהג בצורה לא הולמת (מציף, כותב שטויות, מוציא החוצה מידע סודי שמתפרסם בקבוצה), אתם רשאים להקים תת קבוצה בלעדיו ולייבש לאט לאט את הקבוצה המקורית.

15. ויקיפדיה

אלא אם אובחנתם כסובלים (או נהנים, תלוי מי אבחן) משגעון גדלות – אסור לכם לפתוח לעצמכם ערך בויקיפדיה. אם מגיע לכם כזה, מישהו כבר יעשה את זה עבורכם.