באו לעשות שמח: מוזיאון וירטואלי חדש למאייר יוסף באו

עבודותיו של יוסף באו, מאייר וחלוץ האנימציה הישראלית, מככבות במהדורת בקבוקים מיוחדת של בירה מכבי. ויש גם מוזיאון אינטרנטי חדש

יוסף באו בסטודיו שלו
יוסף באו בסטודיו שלו
9 בספטמבר 2014

שמו של המאייר יוסף באו איננו מוכר לרבים, כמו גם סיפור חייו יוצא הדופן, אף שמורשתו ויצירתו מונצחות כבר שנים במוזיאון קטן ברחוב ברדיצ'בסקי בתל אביב. המוזיאון הוקם בסטודיו שבו עבד באו עד מותו בשנת 2002, ונמצא באופן תמידי תחת איום סגירה. מי שמממנות ומתפעלות את המוזיאון הן בנותיו של באו – צלילה והדסה, גם הן אמניות. במשך שנים פנו האחיות לגופי תרבות עירוניים וממשלתיים בבקשה לתמיכה במפעל ההנצחה הקטן שלהן, ונענו בשלילה. לאחרונה, הגיעה עזרה מכיוון לא צפוי: בירה מכבי הקימה בשיתוף פעולה עם השתיים מוזיאון וירטואלי שמציג רטרוספקטיבה מקיפה של עבודותיו ומגולל את סיפור חייו.

יוסף באו אחראי לפוסטרים של קלאסיקות קולנועיות כמו "קזבלן", "סלאח שבתי", "עמוד האש" ואחרים, יצר פונטים בעברית, וכן אייר והפיק את סרטי האנימציה הראשונים שנוצרו בישראל, בעזרת ציוד שבנה בעצמו. הוא חקר את השפה העברית דרך האמנות, ועבודתו אופיינה בהומור ובמסרים של שלום ואהבה. למרבה הצער, באו שימש גם כגרפיקאי ראשי של המוסד, ובשל כך נאסר עליו לחתום על עבודותיו. תקופה אחת בחייו דווקא זכתה לפרסום בצורה יוצאת דופן: באו ואשתו מופיעים בסרט "רשימת שינדלר". במלחמת העולם השנייה שהה באו בגטו קרקוב ובמחנה הריכוז פלאשוב, שם עבד כגרפיקאי והצליח להציל כ־400 יהודים באמצעות זיוף תעודות. כאשר נשאל מדוע אינו מזייף לעצמו תעודה ובורח, ענה כי אז לא יהיה מי שיציל יהודים. במחנה הוא הכיר את אשתו ונישא לה בסתר בתוך מחנה הנשים, שאליו התגנב בתחפושת אישה. כל אלה מתוארים בסרטו של ספילברג.

נוסף למוזיאון האינטרנטי, משיקה בירה מכבי מהדורה מיוחדת של בקבוקים שתוויותיהם מעוטרות בעבודותיו של באו. בימים ראשון ושני (14.9־15.9) יוצגו חלק מהיצירות בגלריה של בר התדר ויושקו הבקבוקים החדשים, שלא יוצעו למכירה אלא יחולקו בחינם בגלריות ובמוזיאונים. "אנחנו אסירות תודה למכבי על התמיכה המדהימה הזו" אומרת צלילה, בתו של באו. "זה גם מרגש וגם עוזר להביא מבקרים חדשים למוזיאון. אנשים לא היו שומעים על קיומנו בלעדיהם משום שאין לנו תקציב לפרסום".

בירה מכבי, מהדורת יוסף באו
בירה מכבי, מהדורת יוסף באו

עם זאת, היא מדגישה כי המוזיאון הווירטואלי אינו מספיק וכי יש לעשות הכל כדי להמשיך ולהפעיל את המוזיאון בברדיצ'בסקי. "למוזיאון הזה יש חשיבות גדולה מאוד עבור התרבות הישראלית", טוענת צלילה. "העבודה של אבא, פרט לכך שהיא מגוונת מאוד, גם נושאת איתה מסרים של שלום, של אהבת האדם ושל אהבת ארץ ישראל. אנחנו מרגישות כנציגות של המדינה דרך האמנות של אבא, וזה בלתי נתפס שאין לנו שום תמיכה. כרגע אחותי ואני עושות הכל בעצמנו ומצליחות איכשהו לשרוד, אבל אנחנו צריכות לחשוב גם על היום שאחרי, על מה יהיה כשאנחנו כבר לא נוכל. אסור לסגור מקום כזה".

למוזיאון הוירטואלי של יוסף באו

יוסף באו בתדר – בית רומנו, דרך יפו 9, 14.9־15.9