המסע נמשך: הפסל המגלומני של דוד עזריאלי יועבר לחיפה

הפסל "המסע הציוני", שעיריית תל אביב דרשה להסיר מהכניסה למרכז עזריאלי, יעבור לשטחו של קניון חיפה

הפסל "המסע הציוני" מחוץ לקניון עזריאלי
הפסל "המסע הציוני" מחוץ לקניון עזריאלי
23 באוקטובר 2014

הפסל העצום שהוצב במדרכה לפני קניון עזריאלי, ואשר פאר את דמותו של היזם דוד עזריאלי כאחד מאבני היסוד של הציונות עוד בחייו, יעבור בעוד חודש לחיפה. עיריית תל אביב, שדרשה כבר במאי את פינוי הפסל, העניקה לחברה ארכה של חודש נוסף, כך שהוא צפוי להתפנות תשעה חודשים אחרי שהוצב בניגוד לחוק.

הפסל, "המסע הציוני" שמו, תוכנן על ידי עזריאלי ובוצע על ידי המעצב אליאב נחליאלי. הוא מציג שישה ארכיטיפים של גיבורי המהפכה הציונית – חלוץ, פלמ"חניק, אחות, מדען, אדריכל, הייטקיסט ואשת עסקים – ואת עזריאלי עצמו במרכז, כשכל הדמויות בגובה כשניים וחצי מטרים. הפסל מזכיר את "האזרחים של קאלה", פסל של אוגוסט רודן שמנציח את ששת נכבדי העיר קאלה, שנכנעו לכיבוש של המלך אדוארד השלישי כדי להציל את עירם מהרס. עותק של הפסל הזה היה מוצב בלשכתו של עזריאלי במגדלי עזריאלי, וכנראה נתן לו השראה.

במרץ השנה הוצב הפסל על המדרכה ללא קבלת היתר מעיריית תל אביב. העירייה מסרה אז בתגובה לטיים אאוט כי "הנושא נמצא בבדיקה". משעבר חודש והעירייה לא פעלה, יזמו כתבת האדריכלות של XNET נעמה ריבה והאדריכלית ניצן קלוש פעולת מחאה נגד הפסל. "בעקבות הספק [בחוקיות הצבת הפסל], ביקשנו לתת פרשנות מחודשת לדמויות הלוחמניות שהשתלטו על השטח הפרטי-ציבורי. אלו שהוצבו בו ללא כל אישור או ועדה ציבורית שתבחן את האלמנט האמנותי שהוצנח במרחב, בו עוברים עשרות אלפי בני אדם ביום", כתבה ריבה בפייסבוק. "החלטנו לקשור סרטים צהובים סביב פיותיהם של הדמויות, אלו מייצגים את סתימת הפיות שבעלי הממון כופים על הציבור, בהפיכתם את הקניינים לארנקים אנושיים בדרך אל העושר, תוך האדרה עצמית". אולם ארבעה מאבטחים גזרו את הסרטים ומנעו את המשך הפעולה, בטענה שהפסל פרטי ושהסרטים לא מכבדים את יוצרו.

במאי, חודשיים אחרי הצבת הפסל, הורתה העירייה סוף סוף לחברת קנית של עזריאלי לפנותו, בנימוק שהתב"ע (תוכנית בניין עיר) של מגדלי עזריאלי מחייבת אישור מהנדס העיר לכל אלמנט שמוצב בין הבניינים לבין הכביש, וכי אישור כזה לא ניתן לקבוצה. בעזריאלי טענו מנגד כי "הפסל לא מוצב בשטח הרחוב, אלא בשטח שהוא בחכירה לדורות לקבוצת עזריאלי".

עזריאלי מת בתחילת יולי, ובאותו חודש הוגשה הבקשה הרטרואקטיבית של קנית לוועדת הפסלים העירונית לאשר את הפסל. הבקשה נדחתה. באוגוסט הודיעה קנית לחברת המועצה גבי לסקי כי בכוונתה להכניס את הפסל לתוך שטח הקניון. העירייה מסרה לי בספטמבר כי בעזריאלי "ציינו שהמהלך כרוך בביצוע מדידות ועבודות הנדסיות, ולכן הם זקוקים לזמן. העירייה השיבה כי תיעתר לבקשתם, כאשר די ב-60 ימים לצורך ביצוע המהלך. העירייה עוקבת מקרוב אחר ביצוע הדרישה".

ששים הימים חלפו והפסל עדיין על המדרכה. היום נמסר לי מעיריית תל אביב כי "לפני החג, הודיעה חברת עזריאלי כי עיריית חיפה הסכימה לקבל את הפסל לתחומה. לבקשתם, נעתרה עיריית תל אביב-יפו, לפנים משורת הדין, לאורכה בת חודש נוסף לצורך קיום הדרישה וסילוק הפסל מרחובות תל אביב-יפו".

מקבוצת עזריאלי נמסר: "מאחר ועיריית תל אביב הביעה את התנגדותה להצבת הפסל, על אף שאנו סבורים שהפסל הוצב בשטחה של קבוצת עזריאלי, ועל מנת להימנע ממאבקים שאינם מכבדים את זכרו של דוד עזריאלי ז"ל, החלטנו להעביר את היצירה הייחודית לשטחו של קניון חיפה. בהזדמנות זאת אנו רוצים להביע הערכתנו לראש עירית חיפה, מר יונה יהב, אשר תמך וסייע בכל הקשור להצבת הפסל, וזאת מתוך ההבנה כי מדובר ביצירה המסמלת את אבני הבנין של הציונות. מבחינתנו מדובר בסגירת מעגל אשר החל עם עלייתו של דוד עזריאלי ז"ל לחיפה, ושם למעשה התחיל במסע חייו".