לא לעולם אבו חסן: יפו סופגת מכה קשה בעקבות המתיחות הבטחונית

אנשים לא יוצאים מהבית, המסעדות בתפוסה נמוכה ורחובות השוק שוממים: יפו סובלת מהמצב הביטחוני, ויש מי שמנסים להסית

יפו. צילום: Shutterstock
יפו. צילום: Shutterstock
25 באוקטובר 2015

כולנו חווים על בשרנו את המצב הביטחוני הקשה השורר כעת בארץ: אנחנו חוששים לצאת לרחוב, וסביר להניח שנחשוב פעמיים לפני שנקבע עם חברים לדפוק מנת חומוס או להוריד כמה בירות. המציאות הזאת משפיעה באופן דרמטי על בעלי העסקים בתל אביב כולה וביפו בפרט, שבה עדיין מורגשת מתיחות רבה עקב ההפגנה האלימה שהתקיימה בעיר לפני כשבועיים.

"אנשים מפחדים עדיין לצאת מהבית, זה טבעי", כך אומר האני קראוון, מבעלי חומוסיית אבו חסן ביפו. "השבועיים האחרונים היו קשים במיוחד עבורנו. קיבלתי אישית אינסוף הודעות וטוקבקים אלימים בפייסבוק. איחלו לי להיחנק, למות, מה לא. יש לא מעט קיצוניים שמעוניינים להפר את הדו קיום ששורר ביפו, קוראים לציבור לא להגיע אלינו יותר, להחרים עסקים של ערבים. החברה השתגעה לחלוטין. בפועל אנחנו מרגישים ירידה בכמות האנשים שמגיעים לחומוסיות שלנו ביפו, אף שהמצב ביפו רגוע לחלוטין ואין סיבה לחשוש לבוא ולאכול. אני נגד אלימות מכל סוג שהוא, מגנה את המפגינים האלימים ומתפלל שהעניינים יחזרו לסדרם ושנחיה בשלום, בתקווה ובאהבה".

אבו חסן. צילום: יח"צ
אבו חסן. צילום: יח"צ

לפני כשבועיים נערכה הפגנה אלימה ביפו שבמסגרתה השליכו רעולי פנים אבנים על כלי רכב, חסמו את רחוב יפת, הבעירו צמיגים והתעמתו עם כוחות הביטחון. "לאנשים יש זכות להפגין", אומר ריבחי חינאווי ממסעדת אבו נאסר חינאווי ביפו. "זאת זכות דמוקרטית חשובה שצריך לשמור עליה, אנחנו אזרחים ישראלים שווי זכויות. אבל לבוא ולרגום אוטובוס באבנים זה כבר ממש לא דמוקרטי, אני לא מצדיק התנהגות מהסוג הזה שבסופו של דבר פוגעת בנו, בעלי העסקים. 99 אחוז מהלקוחות שלנו פשוט נעלמו, המסעדה עומדת ריקה לחלוטין. 20 משפחות מתפרנסות מהעסק הזה, רוב העובדים שלי פשוט יושבים בבית. איך ממשיכים ככה?".

המצב הביטחוני הרגיש פוגע גם בבעלי העסקים היהודיים ביפו, כפי שמספר טל בן ברוך, שותף במסעדת איטלקייה בפשפשים. "אנחנו מרגישים ירידה דרמטית בכמות הלקוחות, שעומדת היום על 50 אחוז מהכמות בזמן שגרה. מעבר לפגיעה בביטחון האישי, אנחנו רואים הסתה אמיתית. כבר הגיע אליי עובר אורח שניסה לברר מולי לפני שנכנס למסעדה אם בעל הנכס שבו אנחנו נמצאים הוא יהודי ולא ערבי. בכל רגע שבו המצב הביטחוני מתערער, בעלי המסעדות הם הראשונים להיפגע, בדיוק אחרי שהתאוששנו מהנזקים של צוק איתן הגיע גל הטרור הנוכחי. אנחנו לא מקבלים שום סיוע או תמיכה מהרשויות בעניין הזה, ונאלצים לספוג את ההפסדים".