בתים יפונו, כבישים ייחסמו: כך תראה העיר בהמשך עבודות הרכבת הקלה

אלנבי יינטש, תושבים יפונו משכונת התקווה, לא תצליחו להיכנס לרמת גן וכיכר רבין עלולה להפוך למחסן. חושבים שהקו האדום סיבך לנו את החיים? עוד לא ראיתם כלום. היכונו לעבודות על הקו הירוק והקו הסגול של הרכבת הקלה

עבודות הרכבת הקלה (צילום: נמרוד סונדרס)
עבודות הרכבת הקלה (צילום: נמרוד סונדרס)
18 במאי 2017

רכבת לגיהינום: בין הרעש והלכלוך, העסקים הנטושים והפקקים המתארכים, תל אביב עדיין מנסה להתרגל לעבודות החפירה של הקו האדום של הרכבת הקלה. התפרצות החולדות ההמונית שחששנו ממנה לא כאן, אבל רוב החששות כן התממשו. אם עד היום את מרבית הנזק ספגו התושבים, בעלי העסקים והעוברים בציר ז'בוטינסקי הפתח תקוואי, בדרך בגין ובאזור קרליבך והרכבת, בשנה הבאה ייכנסו למעגל הנפגעים גם התושבים והעוברים בארלוזרוב, בבן יהודה, באלנבי, באבן גבירול, באוניברסטת תל אביב ובאזורים רבים אחרים, עם תחילת העבודות על הקו הירוק והקו הסגול של הרכבת הקלה. איך תיראה תל אביב ב-2018, כשהעבודות יורחבו גם אל הקווים הללו?

בשבוע שעבר פרסמה נת"ע, החברה האחראית על פרויקט הרכבת הקלה, את המכרזים לשני הקווים, שנועדו לאפשר מערכת רכבת קלה בת שלושה קווים עד לשנת 2024. הקו הסגול, שיתפרש לאורך 28 ק"מ, יחבר את מרכז תל אביב אל האזורים המזרחיים של גוש דן (רמת גן, קריית אונו, בית החולים שיבא ויהוד). הקו הירוק יחבר את חלקיו הדרומיים של המטרופולין (חולון וראשון לציון) לצפוניים (הרצליה) דרך מרכז תל אביב, ורובו יעבור לאורך רחוב אבן גבירול. בעיריית תל אביב-יפו ובנת"ע עדיין לא יודעים לומר מה יהיה בדיוק מוקדי העבודות לאורך המסלולים וכיצד תורגש ההפרעה לתנועה ולסביבה, אולם מבט על ההשפעות הקו האדום מגלה שעיקר ההפרעה בשלב העבודות תורגש במקומות שבהם תהפוך הרכבת מעילית לתחתית, במיקומי התחנות, בהן כמה שממוקמות עמוק בלב העיר (רשימה חלקית של התחנות כפי שהן מתוכננות כרגע, בתרשים שלפניכם), ובאתרי התארגנות שיידרשו לעבודות לאורך המסלול, בהם נקודות מרכזיות בעיר, כגון כיכר רבין, גינת לוינסקי וגן וולפסון, שהוזכרו בדיווחים בנושא בתקשורת. בנת"ע לא מוסרים בינתיים את מיקום של שטחים אלה.

הרכבת הקלה: מפת תחנות חלקית
הרכבת הקלה: מפת תחנות חלקית

המתנגדים לתכנית יכלו להגיש את טענותיהם לוועדת התכנון והבנייה עד לפברואר האחרון. אחת העתירות שהוגשו התייחסה לאותן נקודות שבהן הקו הירוק יעלה אל הקרקע. התושבים טענו בין השאר שהבורות שייחפרו יסבו לתושבים, לתנועה ולעסקים שבמרחב פגיעה קשה. "הוועדה לתשתיות לאומיות, שהיא הגוף המייעץ לממשלה, מינתה חוקר מיוחד לאור ריבוי ההתנגדויות, והוא פסק נגד רובן", אומר טל רבינובסקי, תושב נווה שאנן שהיה בין מגישי העתירה. "הוא דחה הכל חוץ מהתנגדות אחת או שתיים. זה ממש גרוע לשכונה". מקרה חריג לעתירה שהתקבלה היא זו המיועדת לרחוב ארלוזורוב – שהרכבת תעבור כמעט לכל אורכו, ושהיקף העבודות והחסימה באזור צומצמו מעט בעקבות העבודות.

כוננות פינוי

מעבר לרעש, ללכלוך ולפגיעה בעסקים, יש תושבים שממש עלולים לשלם על העבודות בפינוי מביתם. כזה למשל הוא המקרה של תושבי כפר שלם ושכונת התקווה, שכונות שכמה עשרות משפחות המתגוררות בהן עומדות בסכנת פינוי שכן בתיהם יושבים על שטחים שמיועדים להיות מופקעים לטובת העבודות, ולא ברור לטובת איזה פיצוי. "נקודת המוצא היא שאם רוצים לדפוק ציבורי אחד, זה בסדר כדי להיטיב עם ציבור אחר", אומר בביקורת חבר מועצת העיר אהרון מדואל, יו"ר עיר לכולנו ומזכיר ועד כפר שלם, שדורש שבמקטע הרלוונטי תהיה הרכבת תת קרקעית ולא עילית, וכך תחסוך את הטראומה למשפחות. "הורדת הרכבת מתחת לקרקע תפתור את בעיית הפינוי", הוא מסביר.

העיר כפי שאתם מכירים אותה צפויה להשתנות לחלוטין. רחוב אלנבי, שנוסף להיותו ציר בילויים ומסחר גם משמש כעורק תחבורה מרכזי, יהפוך למדרחוב, והמסילה של הרכבת תעבור במרחק של ארבעה מטרים מחזית הבניינים. יש החוששים כי המהלך, ובפרט בשלב העבודות עצמן, יגרום להדרת רגליהם של הולכי הרגל מהרחוב. "ראיתי מה קרה בחשמונאים", מסביר שבי שבתאי, בעל כלבו ברחוב. "עושים לך תעלות והורסים את הכביש. העסקים לא יחזיקו מעמד, כי לא תהיה כניסה לתחבורה ציבורית, וגם לא יהיה מעבר להולכי רגל, כי ישאירו מטר וחצי פתוח".

אז מה עושים הלאה? ברמת גן, למשל, מתכוונים תושבים להגיש בג"ץ נגד העבודות המתוכננות. שם מודאגים שהעבודות יביאו לסגירת הכניסות והיציאות העיקריות לעיר מדרום, בצומת אלוף שדה-הירדן ובצומת אלוף שדה-רבין. הם חוששים גם מחדר שנאים גדול שיוקם לטובת הפרויקט סמוך לבתי התושבים, שעלול לדבריהם לסכן את בריאותם. "מי שמכיר את השטח כמונו התושבים וראה את התוכניות לא מאמין שזה מה שתכננו. גם העירייה חושבת כך והיא מנסה לשנות את רוע הגזרה", אומרת חגית גרוסמן, תושבת העיר. התוכנית הזאת לא תוכל לפעול. אולי תהיה רכבת, אבל התושבים לא יוכלו לצאת מהבתים ולהיכנס אליהם".

אם לא די בקשיים שיביאו העבודות על התושבים ובעלי העסקים, נראה שגם כשיושלמו ותגיע סוף סוף הרכבת המיוחלת – לא בטוח שהיא תביא את הבשורה. רבים טוענים שכבר עם תחילת פעילות הקווים הרכבות יפעלו בקיבולת נוסעים מלאה. במילים אחרות, כבר מהיום הראשון תהיה הרכבת צפופה מאוד, צפופה מדי. "לפי מה שקורה עכשיו, הקו הסגול לא יצליח לעמוד בביקוש. אלינו הרכבת כבר תגיע עמוסה", חוששת גרוסמן הרמת גנית. "למה להוציא כל כך הרבה כסף כשמראש יודעים שזה לא ישרת את המטרה?". חלק מהבעיה נעוץ בפרק הזמן הארוך שעבר ושיעבור מאז תכנון הקווים ועד למועד שבו יושלמו. "יידרשו הרבה התאמות ועדכונים לימינו כשהרכבת תתחיל לפעול", אומר גיל יעקב, מנכ"ל ארגון 15 דקות לקידום התחבורה הציבורית. "יש חשש שהמערכת תהיה בקיבולת מאוד גדולה, וצריך כבר עכשיו לחשוב קדימה".

מנת"ע נמסר בתגובה: "בימים אלה מקיימת נת"ע תיאומים עם הרשויות המקומיות לקראת תכנון מפורט לביצוע של הקו הסגול והקו הירוק. השיקול המרכזי העומד לנגד עינינו הוא צמצום ההפרעה לתושבים ולבעלי העסקים במהלך עבודות בניית הקווים. העבודות על הקווים הנוספים יחלו במהלך שנת 2018 וכל המידע הרלוונטי יפורסם עם אישור התכנון המפורט לביצוע על ידי הרשויות המקומיות, לרבות מפגשי הסברה עם התושבים ובעלי העסקים".

מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "פרויקט הרכבת הקלה הוא פרויקט לאומי ממשלתי רחב היקף המתבצע בחמש ערים באזור גוש דן ולא רק בתל אביב-יפו. בכל הנוגע לבעלי העסקים, מרגע תחילת העבודות ועד היום ביצעה העירייה פעולות יזומות, הכוללות מפגשים שוטפים ומינוי איש קשר עירוני לריכוז וטיפול בפניות, קיום אירועים המוניים סמוך למתחם העבודות, מתן הקלות בהיתרים לעסקים, פרסום מבצעים בבתי העסק בצרופת הארנונה שנשלחה לכל בתי האב בעיר ובעמוד הפייסבוק העירוני וכן הקמת דף נחיתה באתר העירייה. העירייה תמשיך לסייע בדרך של עידוד המסחר, פרסום וקיום אירועים. באשר לתחזוקה השוטפת, כל אגפי התפעול של העירייה הונחו להעניק תשומת לב מיוחדת למתחמי העבודות. כל תלונה שמתקבלת מטופלת בעדיפות עליונה, גם בתחום האחזקה השוטפת (כמו ניקיון) וגם בטיפול תקלות תשתית (כמו בעיות ניקוז, בורות בכביש וכדומה). בנוגע לתחבורה והולכי הרגל, הקונספט הוא שמירה על מעבר רציף ובטוח להולכי רגל ופגיעה מינימלית בתחבורה הציבורית".