מיטה טובה: ההוסטלים התל אביביים שיקצצו בעלויות החופשה

הוסטלים חדשים ולא רעים בכלל נפתחו לאחרונה בתל אביב, העיר הכי יקרה שאנחנו מכירים. רגע לפני התעופה העצמית, רק נזכיר שזה עדיין קורה בערך חצי מאה אחרי כולם

הוסטל אברהם. צילום: יח"צ
הוסטל אברהם. צילום: יח"צ
24 באפריל 2016

כל מי שטייל באירופה בתור נער מתבגר או מבוגר תפרן, יודע שאפשר ללון בהוסטל גם מבלי להרגיש שחוללת היגיינית. התרבות של חדרים מאובזרים מינימלית, אך מוקפדים אסתטית ובמחיר סביר, פחות תפסה בתל אביב, שבה אפשרויות הלינה נעות בעיקר בין מלונות יקרים עד יקרים מאוד לדירות airbnb. אך נדמה שכל זה מתחיל להשתנות: שני הוסטלים שנפתחו ממש לאחרונה בעיר – אברהם בלבונטין פינת מקווה ישראל ופלורנטין האוס ברחוב פלורנטין – מצטרפים לתל אביב הקטנה שנפתח לפני כשנה ביהודה הלוי ומתחילים לשרטט מציאות לינה חדשה.

"אין ספק שההוסטלים האלה מעודדים אנשים שאחרת לא היו מגיעים לכאן, להגיע", מסביר איציק מזרחי, מנהל תיירות במינהלת עיר עולם של עיריית תל אביב, "כרגע המחסור הגדול ביותר בעיר בהיבט המלונאי הוא אכסון זול ואיכותי, זה מצרך נדיר כאן. יש מגמת גדילה בתיירות צעירה לתל אביב, בייחוד עם הטיסות הזולות שהתחילו להגיע לארץ, אבל אנחנו רואים שקשה לתיירים האלה עם היוקר של תל אביב והלינה בה".

הוסטל פלורנטין האוס הוא חלק מפרויקט משותף שכולל גם מסעדה אסייתית מדוברת בקומת הכניסה לבניין, בניצוחו של השף שרון כהן (שילה בר). זהו עסק משפחתי שנפתח בבניין מגורים שנמצא בבעלות משפחתית כבר 20 וכעת שופץ לחלוטין והוסב למלון שנפתח לפני כמה ימים. ההוסטל, כמו המסעדה, מעוצב עד הפרט האחרון. "הרעיון שלנו זה ליצור מוצר איכותי במחיר נגיש", אומר אריאל לוי, הבעלים. "בארץ יש להוסטל קונוטציה של מקום זרוק, אבל בשבילנו זה יותר עניין של וייב, לא של רמה. אנחנו מאוד מאמינים בפלורנטין, היא  בשבילנו כמו וויליאמסבורג לברוקלין".

הוסטל פלורנטין. צילום: רני לוריא
הוסטל פלורנטין. צילום: רני לוריא

מושג המפתח שעליו מדברים כל בעלי ההוסטלים הוא FIT) Free IndipendentTravaler) – תייר עצמאי וספונטני שלא מחויב למסלול טיול מובנה מראש. בניגוד לכלל התיירות בישראל, שחלק ניכר ממנה הוא תיירות דתית מאורגנת, לא פחות מ־90 אחוז מהתיירים בתל אביב מוגדרים כך.

"תל אביב כבר מציעה המון ל־FIT – חוף, מועדונים, פסטיבלים, תרבות, מסעדות, ארכיטקטורה – אבל היא צריכה גם לינה במחירים הוגנים, שתשאיר כסף להוציא על הבילויים האלה, שמניעים את הכלכלה בעיר. הרי בערים כמו ברלין או ברצלונה יש כ־160 הוסטלים", מסביר מעוז ינון, בעלים משותף של אברהם, שנפתח בבניין הענקי של מרכזיית בזק הישנה, צמוד לעבודות על הרכבת הקלה. לאחר שהקים את פאוזי המוכר ואהוב בנצרת בעשור הקודם, הקים עם שותפיו סניף ראשון של אברהם בירושלים ועכשיו הם הגיעו לפה.

"אנחנו מאוד מקווים שמשרד התיירות ירחיב את חוק עידוד השקעות הון שפועל בפריפריה בעיקר ומקל על הסבת מבנים למלונות של שניים־שלושה כוכבים, גם בתל אביב", מסכם מזרחי. "למזלנו, לאחרונה יש כמה יזמים אמיצים שלא מחכים וכבר פועלים בשטח, ואנחנו מברכים על זה, כי זה באמת צורך דחוף בעיר. המגמה הבאה, אם אתה שואל אותי, תהיה פתיחה של עוד מלונות בדרום העיר".