נתפסנו: המדריך המלא למאמן הפוקימונים התל אביבי

אי שם בסוף שנות ה־90 הפאוצ'ים היו מדליקים, רחוב שינקין היה בשיא פריחתו ופיקאצ'ו היה השם הלוהט בעיר. בניגוד לשניים הראשונים האחרון חזר השבוע, ובגדול. הפוקימונים המיתולוגיים חזרו ובגרסת 2016 הם כבר ממש לא רק לילדים. משחק המציאות הרבודה פוקימון גו יוציא אתכם לרחוב וישחרר את ציידי הפוקימונים שרציתם להיות לפני 20 שנה

פוקימון גו. צילום: Shutterstock
פוקימון גו. צילום: Shutterstock
12 ביולי 2016

לכדתם פוקימון? תייגו אותנו ואולי תקבלו פרס שווה #pokemonTLV

בשבוע האחרון הם נמצאים בכל מקום בעיר. נעצרים לפתע במרכזה של מדרכה סואנת, מכוונים את הסמארטפון לעבר אובייקט סתמי לכאורה וכעבור חצי דקה ממשיכים בדרכם עם חיוך מרוח מאוזן לאוזן. אתם כבר יודעים מה הבעיה שלהם. תסמיניה של קדחת פוקימון גו הם חד משמעיים.

מאז ששוחררה האפליקציה באוסטרליה לפני כשבוע, היא הכניעה צעירים חדורי נוסטלגיה בכל העולם. בקרוב היא עשויה לחצות את טוויטר בכמות המשתמשים היומיים באנדרואיד – וזה עוד מבלי שהושקה גלובלית באופן רשמי. התל אביבים שהצליחו להוריד אותה (תוך מניפולציה מסוימת על חנות אפל או גוגל פליי) נאלצו לצאת מדירותיהם הממוזגות בשיאו של הקיץ, והפעם לא בשביל מחאה חברתית מחודשת, רחמנא ליצלן, אלא למען לכידת פוקימונים. ביום שני הקרוב מתוכנן מפגש חברתי ענקי בכיכר רבין שמטרתו לכידה המונית. הבהייה בסמארטפון איננה מעמיקה עוד את תהומות הניכור האורבני, אלא מחברת בין תושבי העיר (האמיתיים) במציאות (האמיתית). כל כיכר שקופה בעיר הופכת פתאום לפוקיסטופ עתירה בהפתעות עם נקודות ציון שבכלל לא ידעתם (או שהיה לכם אכפת) שהן שם.

גם אם עוד לא הצלחתם להוריד את האפליקציה וגם אם אתם כבר עמוק בתוכה, המדריך שלפניכם מרכז את כל מה שעליכם לדעת כדי להשתתף בחגיגת פוקימון גו. לשם כיסוי התחת העיתונאי, הרשו לנו רק להזהיר אתכם טרם הקריאה: הדבר הזה ממכר.

 

מה זה "פוקימון" ולמה לא שמעתי את המילה הזאת כבר 20 שנה?

קצת אחרי טמגוצ'י ולא הרבה לפני פיפ"א 2000, קדחת הפוקימונים הסתערה על ילדי העולם. הכל התחיל במשחק של חברת נינטנדו שהושק ב־1996 ויועד לגיימבוי (מכשיר דמוי טטריס שהיה מסוגל משום מה להפעיל גם משחקי וידיאו), ולווה לאחר מכן בסדרת אנימה שהגיעה לכל בית ישראלי שהיה מחובר לכבלים. הפוקימונים עצמם הם מעין בעלי חיים משודרגים. לרובם כוחות מיוחדים או תכונות מובחנות (צ'רמנדר יכול לירוק אש, סנורלקס אוהב לישון וג'יגליפאף מצייר על פניהם של אנשים ישנים כצופיפניק מטופש). הם אמנם חמודים, אך עבור בני האדם הם לא יותר ממענה אינסטרומנטלי בדרכם להשגת תואר שיוקרתו מוטלת בספק (אש קצ'אמפ, גיבור הסדרה המיתולוגית, מעולם לא נתן דעתו על הנרטיב הפוקימוני). מטרתו של "מאסטר הפוקימונים", אם כך, היא ללכוד את כל סוגי הפוקימונים ולהילחם באמצעותם מול מתחרים אחרים כדי להוכיח את עליונותו.

מה זה פוקימון גו?

פוקימון גו הוא משחק לסמארטפון הרוכב בימים אלה בהצלחה רבה על גלי הנוסטלגיה של ילדי שנות ה־90. מדובר במשחק מבוסס מציאות רבודה (כלומר פועל על פי שימוש בנתוני GPS הממשק והמציאות האמיתית שמסביבכם משולבים זה בזה), ומטרתו ללכוד כמה שיותר פוקימונים, שאותם ניתן למצוא תוך כדי שיטוטים ברחובות תל אביב, ולפעמים אפילו על שולחן העבודה שלכם.

למה זה טוב לי בכלל?

בניגוד למשחקים טרנדיים אחרים שתהילתם חלפה תוך שבוע (מישהו זוכר את ?Draw Something), פוקימון גו אשכרה מוציא אתכם מהבית. אם תיענו לאתגר ברצינות ותשוטטו ברחבי העיר כדי למצוא כמה שיותר פוקימונים, הוא יוכל להיחשב עבורכם אפילו כסוג של ספורט. כך או כך, הוא מצליח גם לקרב בין אנשים בעולם האמיתי (בנקודות שבהן יש פוקימונים תפגשו חברים למשחק) ולא רק וירטואלית. המשחק גם נותן לכם הצצה ומידע על נקודות בעיר, שלפעמים לא ידעתם בכלל שהן קיימות.

 

איך מורידים את המשחק?

כרגע זה קצת מסובך, מאחר שבאופן רשמי האפליקציה מוצעת רק באוסטרליה, ניו זילנד, יפן וארצות הברית. משתמשי iOS יכולים להורידו דרך חשבון אייסטור עם כתובת אמריקאית. לצורך כך צאו מחשבון האפל שלכם, בחרו בארצות הברית באפשרויות השפה והאזור של המכשיר, נסו להוריד את האפליקציה ותידרשו לפתוח חשבון אפל חדש. מלאו כתובת דוא"ל חדשה, בחרו כתובת אמריקאית פיקטיבית ובשדה של אמצעי התשלום לחצו None. לאחר מכן תוכלו להוריד את האפליקציה בחינם.
למשתמשי אנדרואיד ההורדה מסובכת אפילו יותר: נכון לעכשיו פוקימון גו אינה זמינה בגוגל פליי (היא עשויה להפוך לזמינה בקרוב, אז כדאי להיות עם יד על הדופק), ולכן תיאלצו לקחת סיכון ולהוריד מהרשת קובץ התקנה מסוג APK. קודם כל אפשרו בהגדרות האבטחה של המכשיר הורדה מ"מקורות לא ידועים". לאחר מכן חפשו בגוגל קובץ APK מהימן להתקנת המשחק (עדיף כזה שנוסה על ידי מישהו שאתם מכירים, כי חלק מהקבצים שרצים ברשת כבר נגועים בווירוסים).

כיצד לוכדים פוקימונים?

ברגע שתזהו פוקימון בסביבתכם על ידי רטיטת המכשיר, תידרשו ללכוד אותו באמצעות הפוקדור – כדור קטן הלוכד בתוכו פוקימונים. כאשר תסמנו את הפוקימון יופיע מסביבו חישוק בהיר, והמטרה היא למשוך את הפוקדור באמצעות האצבע ולקלוע אותו לתוך החישוק. בשלבים הראשונים זה עשוי לקחת לכם כדקה.

מהן פוקיסטופס ואיך מכונים קשורים לכל העניין הזה?

פוקיסטופס הן תחנות המפוזרות במקומות שונים בעיר כמו פסלים, גרפיטי או ספסלים. במפת המשחק הפוקיסטופס מופיעות כקוביות כחולות שכאשר לוחצים עליהן מקבלים תמונה של המקום. כשמתקרבים הקובייה משנה צורה, וכשעושים סווייפ על התמונה מקבלים פוקדורים ופריטים אחרים שיסייעו לכם בהמשך. במכונים (Gyms) הפזורים בפינות מרכזיות בעיר ניתן להילחם עם הפוקימונים שלכם בפוקימונים אחרים. אם אתם ממש טובים, תוכלו גם להשתלט על מכון.

איך צוברים נקודות ומתקדמים במשחק?

על כל פעולה יזומה (לכידת פוקימונים, הליכה לפוקיסטופ או לחימה במכון) תזכו ב־XP (נקודות המעידות על הניסיון שלכם). כמות מסוימת של XP נדרשת כדי לעבור מרמה לרמה, ורק ברמה 5 ניתן להתחיל להילחם במכונים. על כל פוקימון שתלכדו תקבלו Stardust ו־Candy שיהפכו את הפוקימונים שלכם לחזקים יותר.

אפשר להתחרות מול חברים?

בינתיים לא ממש. ניתן להילחם במכונים רק נגד "מאמני המכון" – ורק בשלבים מתקדמים ביותר אפשר לזמן שחקנים אחרים לקרבות. אולי בגרסה הבאה כבר יהיה אפשר לאתגר חברים מן השורה, כפי שהיה אפשר לעשות עוד בימיו של משחק הגיימבוי באמצעות כבל נדיר.

 

 

ממה צריך להיזהר?

בזמן שבתל אביב עדיין תוהים על חסרונותיו המבניים של המשחק (האפליקציה אוכלת את הסוללה והמוזיקה בלתי נסבלת), במיזורי שבארצות הברית כבר ניצלו אותו כדי לשדוד שחקנים תמימים. במדינה נעצרו השבוע ארבעה צעירים שהשתמשו בטכנולוגיית המיקום של האפליקציה כדי לפתות שחקנים להגיע לאזורים מבודדים, לכאורה בשביל קרבות פוקימונים, ושם הם שדדו אותם באיומי אקדח. מסקנה: אם מישהו מזמן אתכם באמצע הלילה לחניון הגדול שבתחנה המרכזית הישנה, לא בטוח שתחזרו עם פיקאצ'ו.

אילו פוקימונים מחכים לכם בתל אביב?

בעיקרון עשרות רבות – אך שימו לב שהם מחולקים בעיר לפי התכונות שלהם. לפיכך, באזור רוטשילד תמצאו פוקימונים עטלפיים, ליד הים תמצאו פוקימוני מים (בהם סקווירטל החמוד), ובגינות פוקימונים מסוג דשא כדוגמת בלבאזור.

7 טיפים למאמני פוקימונים תל אביבים

חלקו את החיים שלכם ללפני ואחרי: יש טריק סודי שמאפשר לקבל את פיקאצ'ו כפוקימון התחלתי. כדי לעשות זאת, כאשר המשחק מציע לכם את שלושת ההתחלתיים הסטנדרטיים התרחקו מהם פיזית, כלומר בהליכה מהירה לכיוון אחר. אחרי ארבעה ניסיונות הימלטות תקבלו את פיקאצ'ו הנכסף.

כדאי לתפוס פוקימונים שכבר יש לכם. על כל פוקימון שלוכדים מקבלים Stardust, שדרוש כדי לפתח את שאר הפוקימונים שלכם, וגם Candy ייחודית לסוג. שלחו לפרופסור (בלחיצה על הכפתור Transfer בעמוד הפוקימון) את הפוקימון החלש יותר ותקבלו בתמורה סוכרייה שתעזור לכם לחזק את החזק. זה אולי מרושע, אבל נו, כל המשחק הזה הוא גרסה דיגיטלית של קרבות כלבים.

 

ביצים הן דרך טובה להשיג פוקימונים חדשים. יש ביצים שבוקעות אחרי הליכה של 2 ק"מ (ההתחלתיים + פיקאצ'ו, קלפרי, ג'יגליפאף אבל גם אשפתות כמו זובאטומג'יקארפ), 5 ק"מ (פוקימונים קצת יותר טובים, כמו אברה או וולפיקס, אבל גם קשים להשגה כמו פוריגון או ליקטיטונג) ו־10 ק"מ (שווים ממש, כמו סנורלקס, דרטיניואוניקס).

ראיתם פוקיספוט עם הילה ורודה שנראית כמו עלי כותרת/נצנצים? אל תפחדו ולכו לשם, מישהו הפעיל שם Lure Module – חומר שמושך הרבה פוקימונים למקום למשך חצי שעה. Incenseעושה את אותו הדבר רק אישית – זה דיאודורנט שפוקימונים אוהבים ומושך אותם אליך.

כשמסתכלים ברשימת הפוקימונים שנמצאים באזור, רואים שמתחת לכל פוקימון יש אייקונים של עקבות. הם מסמלים את המרחק שלך מהפוקימון – אחד בלי עקבות אומר "ממש פה ליד תסתובב נו זה שם" ושלושה אומרים "תתחיל ללכת במעגלים כמו מפגר". מקומות בתל אביב עם הרבה פוקיסטופס: דיזנגוף סנטר, רחוב דיזנגוף (בעיקר באזור סביב הכיכר, שהיא עצמה מכון), הקרייה, שדרות רוטשילד. ממש מתחת למערכת Time Out, באזור הטיילת, נמצא מכון ותוכלו למצוא פוקימוני מים. תקפצו להגיד שלום על הדרך.

הקטע הזה שמפעילים את המצלמה כדי לראות פוקימון על השולחן/באמפם/על הכלב באמת מאוד משעשע (נגיד), אבל הוא מבזבז יותר סוללה ומקשה את הלכידה. עשו צילום מסך או שניים וכבו אותו.

לא רוצים לשים כסף אמיתי בשביל פריטים מגניבים מהחנות? אם תשאירו פוקימון במכון (ששייך לצוות שלכם) או תשלטו על מכון (שהיה קודם שייך לצוות אחר), תהיו זכאים למתנות חינם מדי יום. כדי לקבל אותן לחצו על סמל המגן בצד הימני־עליון של החנות.