בלי פאד תאי: 10 דברים שכדאי לדעת על התאילנדית החדשה בעיר

אהן תאי (צילום יעל יצחקי)
אהן תאי (צילום יעל יצחקי)

לא מתגמשים פה לטובת טעם הקהל, אבל האוכל חד ומסחרר, חריף כשצריך ועשיר בארומות ורובדי טעם. אה, ורק אל תקראו לה מסעדה אסייתית. כל מה שצריך לדעת על החברה החדשה בשכונה

22 במרץ 2022

לשפע המסעדות התאילנדיות בעיר נוספה אהן תאי, מסעדונת שמכוונת לראש טבלת האסייתיות. עם שף שאוחז במשנה סדורה ואפס נכונות להתגמש לטובת טעם הקהל, האוכל בה חד ומסחרר, חריף כשצריך ועשיר בארומות ורובדי טעם. אספנו עבורכם 10 דברים שצריך לדעת לפני שניגשים להזמין שולחן.

1. הסיפור

שף מידד סטבינסקי (לשעבר מיט בר, בוצ'רי דה ברילוצ'ה) חוזר לארץ אחרי עשור בתאילנד, שבמהלכו הקים רשת מסעדות ישראליות (המרכז למטייל) ומסעדה יוונית שהפכה לחביבת האלפיון העליון בבנגקוק. בתום תקופה קצרה בדלי האסייתי בהוד השרון הוא מחליט לצאת לדרך עצמאית ולפתוח מסעדה, ובוחר בסגנון האכילה החביב עליו – גריל וסלטים.

סום טאם (צילום יעל יצחקי)
סום טאם (צילום יעל יצחקי)

2. מטבח איסאני

"המונח מסעדה אסייתית אינו קיים אצלי. אין אוכל אסיאתי, סיני או תאילנדי. בישראל הכל קטן ומעורבב אבל המטבח התאילנדי מורכב משבעה־שמונה מטבחים שונים. המטבח האיסאני מושפע מהמטבח והתרבות של לאוס. יש בו הרבה חזיר, בקר ועוף, עשבים ושיטות שימור, למשל התססת אורז, והוא מבוסס על גריל ולכן מתאים לארץ".

3. אותנטיות

"האוכל שאני מכין אותנטי ככל שאני מסוגל לבצע. השיקול שלי הוא מה אני יכול למכור בתל אביב שיהיה בדיוק כמו בתאילנד. כשטסתי לישראל בפעם הראשונה וחזרתי אחרי שנה, גם לו רציתי לבשל אוכל תאילנדי לא יכולתי, כי חומרי גלם רבים לא היו בנמצא. היום יש בארץ הכול, ואם משהו בכל זאת חסר המנה אינה בתפריט. טעם הקהל אינו משפיע. אני לא יכול לספק את כולם".

מידד סטבינסקי, אהן תאי (צילום יעל יצחקי)
מידד סטבינסקי, אהן תאי (צילום יעל יצחקי)

4. בלי פאד תאי

"במסעדות איסאניות לא מוכרים פאד תאי. ברגע שאני עושה פאד תאי אני נכנס לנישה שאני לא רוצה להיות בה".

5. הרכבת ארוחה איסאנית

הפריט הראשון בחשיבותו בארוחה איסאנית הוא מרק חריף שמוגש למרכז השולחן. "תפקידו לנקות את החך בין המנות ולספק מעין התעסקות. דגים ממנו בידיים את מה שרוצים לאכול, ואת עלי הקפיר והגלנגל משאירים בצד". לאחר מכן ניגשים לבחירת החלבון – בקר, עוף דגים ופירות ים (חזיר אין), ומשלימים בסלטים.

6. סום טאם

"'קין סום טאם' פירושו 'הולכים לאכול סום טאם'. ברור שיהיו על השולחן סלט, עוף צלוי, סטיקי רייס ומרק חריף". סום טאם הוא שם גנרי לסלט שיכול להיות מפפאיה אך גם מירקות ופירות משתנים על בסיס עונתי, אטריות, סרטנים ועוד. במקום הגרסה המוכרת מומלץ להזמין טאם טנג – סום טאם על בסיס מלפפונים בתוספת עגבניה קצוצה, בוטנים ושעועית רענן ומעט פיקנטי (40 ש"ח). עור של עוף פריך (10 ש"ח) מוסיף קראנצ'יות, טובלים ברוטב ואוכלים.

ארוחה איסאנית (צלום יעל יצחקי)
ארוחה איסאנית (צלום יעל יצחקי)

7. קצת מצפון ומדרום

אגף בתפריט שאינו איסאני אך סוגר את הפינה למי שמעדיף מנה בודדת ולא ארוחה שלמה. לדוגמה, קאנום ג'ין – אטריות רכות ברוטב, או גנאג סום מקארי על בסיס כורכום טחון עם מחית שרימפס. אנחנו טעמנו פאד צ'ה פלה – נתחי דג צרובים ברוטב עם בזיל תאילנדי, צ'ילי, ירקות ועשבים שמוגש עם אורז מאודה, מנה עיקרית שהיא ארוחה שלמה אך לא מכבידה (88 ש"ח).

8. כל מיני

המבנה הזורם שמאפיין ארוחה איסאנית פותח צוהר לטעימות שאינן רק מן הגריל. לדוגמה: סוק לק, טרטר בקר משייטל קצוץ (68 ש"ח) שונה מהגרסה המוגשת במסעדות בארץ. עשבי תיבול תאילנדיים מעניקים לבשר ארומה רעננה ומדגישים את טעמו במנת פתיחה קרניבורית מצוינת.

טעם תאילנדי אותנטי. אהן תאי (צילום יעל יצחקי)
טעם תאילנדי אותנטי. אהן תאי (צילום יעל יצחקי)

9. גריל תאילנדי

מנות גריל תאילנדיות נצלות על פחמים בלהבה בגובה נמוך. החלבון מונח גבוה יחסית ולכן הוא מקבל טעם מעושן עדין ואינו מתייבש. ממחלקה זו טעמנו גאי יאנג איסאן, ירך עוף צלויה וחתוכה עסיסית בפנים ופריכה בחוץ (64 ש"ח) וסאי הואה – נקניקייה מתוצרת בית בטעמי עשבי תיבול תאילנדיים (62 ש"ח).

10. רצינה וצ'יפורו

מפתיע לגלות בתפריט המשקאות רצינה וצ'יפורו, יין ותזקיק מיוון, אך סטבינסקי טוען שהם מתאימים מאוד לארוחה תאילנדית: רצינה קרירה מצננת את החך ומפיגה את החריפות וצ'יפורו הוא פשוט שוט אלכוהול אולטימטיבי.
אהן תאי, לילינבלום 21, תל אביב,  058-5521215, ראשון-שישי מ־17:00, שבת מ־12:00 (שעות פתיחה בהרצה), הזמנות באתר | לפרטים נוספים